Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Pětibojař Vlach se chystá do Tokia a závodit začne v Budapešti

Po více než roční pauze zaviněné koronavirem zažije moderní pětibojař Martin Vlach závodní atmosféru. Zatím jediný český reprezentant, který díky bronzové medaili na předloňském mistrovství Evropy splnil kritéria pro olympijské hry v Tokiu, doufá, že se letos znovu výkonnostně posune.

Martin Vlach
zdroj: pentathlon.cz autor: Filip Komorous

Pětibojaři začnou sezonu tento týden v Budapešti a na vrcholné úrovni se potkají poprvé od loňského února. "Takovýhle výpadek závodů jsem nezažil. Závody na tréninku nenasimulujete, je to důležitá součást sportovního života," řekl v on-line rozhovoru s médii třiadvacetiletý závodník a zároveň student práv.

Přesto nepojede do maďarské metropole jen otestovat, jak na tom po roce je. "Na to není čas. Jsou tři svěťáky rychle po sobě. Jedu i pro výsledek," řekl.

Vrcholem letošního roku budou odložené olympijské hry a premiérová účast pod pěti kruhy by Vlachovi teoreticky neměla uniknout. "Mám olympiádu v hlavě, ale rád bych absolvoval dobře Světový pohár, abych se nominoval do jeho finále a byl vysoko v olympijském žebříčku, díky čemuž bych měl místo pojištěné," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Pětibojař Vlach se chystá na SP do Budapešti

Na hry by nejel v případě, že by olympijská kritéria letos splnili i další dva čeští reprezentanti a měli lepší výsledky. Spíš se ale očekává, že světovou osmnáctku Vlacha na cestě do Tokia doplní Jan Kuf, nyní 21. muž žebříčku UIPM.

Vlachovy ambice pro sezonu jsou jasné. "Pokračovat v trendu, v předešlých sezonách vždy došlo k výkonnostnímu zlepšení," řekl a k výsledkům dodal: "Těžko říkat umístění, ale rozhodně bych rád stabilizoval šermířské výsledky. A když se to povede, tak při troše štěstí v ostatních disciplínách na tom můžu být velice dobře."

Právě s šermem měli čeští pětibojaři během koronaviru největší problém v tréninku. Většinou trénují s českými specialisty v Letňanech. "Ale během pandemie jsme tam byli jenom jednou a jinak vlastně trénujeme mezi sebou," řekl Vlach.

Pětiboji se letos věnuje desátým rokem, předtím závodně plaval. K jeho přednostem patří i závěrečný kombinovaný běh se střelbou. "Podle dat jsem v tréninku udělal pokrok v běhu. Jsem trochu rychlejší, ale ještě mám rezervy," řekl a pochvaloval si i práci v parkuru. "Troufám si říct, že se s tím popasovávám dobře. Poslední dobou si trénink užívám a myslím, že zvládnu i náročnější koně," uvedl.

Na všestranné disciplíně vytvořené zakladatelem olympijských her Pierrem de Coubertinem ho baví pestrost. "Disciplíny spolu zdánlivě nesouvisí, ale trénink není nuda, což je důležité, jinak bych u toho nevydržel. A samozřejmě je třeba, že mám i výsledky," podotkl Vlach, který může být pokračovatelem bronzového medailisty z Her v Aténách Libora Capaliniho či olympijského vítěze Davida Svobody. "Je to motivace, protože vidíte, že i v našich podmínkách se dá vytvořit kvalitní závodník. Trénuju se stejnými lidmi, kteří vedli i je, takže je vidět, že tomu rozumí," řekl Vlach.

S rolí vrcholového sportovce kombinuje zdárně i vysokoškolské studium. A to se dal na práva. "Zkoušky jsou těžké, ale zatím se to zvládat dá. Když skončí zkouškové, tak se rád vrhnu na sport. A po něm se zas zabořím do učebnic," pronesl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články