Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Valijevová přijde i o titul z ME, ruským krasobruslařům zbude místo zlata bronz

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) rozhodla, že po diskvalifikaci Kamily Valijevové získají ruští krasobruslaři ze soutěže týmů z olympijských her 2022 bronzové medaile. Původně jim patřily zlaté. Valijevová také přijde o svůj titul z mistrovství Evropy ze stejného roku. 

Je nám líto, video expirovalo.
Krasobruslařka Valijevová dostala za doping čtyřletý trest

ISU po pondělním verdiktu Sportovního arbitrážního soudu (CAS), jenž potrestal Valijevovou čtyřletým zákazem startů a diskvalifikací od prosince 2021, zveřejnila nové pořadí soutěže družstev ze ZOH, kterou vyhrál ruský tým. Na první místo se podle očekávání posunul tým USA, druhé je původně třetí Japonsko.

Ruský tým však diskvalifikován nebyl a ISU mu pouze odečetla body za výsledky Valijevové, nepřičetla ale body ostatním družstvům. Ruští závodníci tak klesli z první na třetí pozici, kterou uhájili o bod před Kanadou, jež se tak posunu na medailovou příčku nedočkala. Zástupci Kanady a Ruska v první reakci uvedli, že zváží možnost odvolání. "Skate Canada je postojem ISU v dlouho očekávaném případu udělování medailí mimořádně zklamána," sdělila národní bruslařská federace. "Silně s rozhodnutím ISU nesouhlasíme a zvážíme všechny možnosti odvolání," dodala Skate Canada.

Odvolání proti úpravě výsledků plánuje také Ruský olympijský výbor. "Máme za to, že podle současných pravidel ISU nemohou sankce pro individuálního sportovce, v tomto případě Kamily Valijevové, vést k revizi výsledků týmové soutěže," uvedl.

"ISU je v souvislosti s realizací tohoto rozhodnutí v úzkém kontaktu s Mezinárodním olympijským výborem a příslušnými členskými federacemi," uvedla ISU. Kvůli diskvalifikaci ze soutěží od 25. prosince 2021 odebrala bruslařská unie podle očekávání Valijevové také titul mistryně Evropy, jež se konalo v lednu 2022 v Tallinnu. Na první pozici se posunula její krajanka Anna Ščerbakovová, na druhou příčku další Ruska Alexandra Trusovová a svou medailovou sbírku rozšířila bronzem Belgičanka Loena Hendrickxová. Eliška Březinová si polepšila na 20. pozici.

Valijevová přišla také o čtvrté místo z individuální soutěže na ZOH v Pekingu, do níž směla podmínečně nastoupit po zveřejnění svého dopingového případu, a pod tlakem okolností nenaplnila roli favoritky. Po její diskvalifikaci se Březinová v olympijském pořadí posune na 19. místo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články