Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Finským obhájcům čelí motivovaná Kanada. Ve hře je odplata za Bratislavu a rekordní titul

Dvě po sobě jdoucí finále budou se stejným obsazením. Kanada má v duelu o zlato na mistrovství světa v Rize o motivaci postaráno. Jednak chce vrátit finským hokejistům porážku z Bratislavy, triumfem pak může dorovnat úhlavního ruského rivala v počtu titulů, tedy získat sedmadvacátý. Poradí si s precizním systémem Suomi nastaveným koučem Jukkou Jalonenem? Přímý přenos závěrečného dne startuje duelem o bronz USA – Německo od 14:00 na programu ČT sport a webu ctsport.cz, finále pak od 18:30.

Finský bek Olli Määttä před kanadským gólmanem Darcym Kuemperem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Před dvěma lety nezačali Finové podle svého ideálního scénáře z letoška. Na Zimním stadionu Ondreje Nepely s Kanaďany prohrávali, ale zápas otočili na konečných 3:1 především díky dvougólovému kapitánovi Marko Antillovi.

Také nyní v Rize vede vytáhlý vůdce Finy za titulem. V semifinále připravil vítězný gól pro Hannese Björninena a i díky této trefě Suomi zdolali Němce 2:1. Ve finále čeká Seveřany snad ještě náročnější zkouška. Musí čelit útokům rozjeté Kanady.

"Bude to poslední bitva na turnaji a těžká zkouška po fyzické i mentální stránce. Musíme být na to připravení. Kanaďané se rozehráli, takže musíme být v defenzivě dobře připravení," upozorňoval útočník Jere Sallinen. 

Finové z deseti účastí ve finále uspěli třikrát. K dalšímu úspěchu je může dovést Jussi Olkinuora. Brankář Magnitogorsku pro server Hufvudstadsbladet během základní skupiny prohlásil, že chce zlato. A pro tento cíl se činí. Puky z něj nevypadávají a v součtu se čtvrtfinále proti českému týmu a semifinále s Německem pustil pouhý gól z 56 střel. "Jussimu věříme a předvedl několik skvělých zákroků," chválil po duelu s Němci parťák Björninen.

Kanada hraje o 27. titul i krále střelců

Svěřenci kouče Gerarda Gallanta začali turnaj bídně, ale vzepjali se k výkonům, které je dovedly až do boje o zlato. Po Rusech (2:1 v prodloužení), ukončili cestu i Američanům v semifinále (4:2). Poté, co jim v poslední den základních skupin zajistila postup až výhra Němců, teď zabojují o 27. titul ze světových šampionátů, kterým by srovnali sbornou.

"Tohle je vážně bláznivý turnaj. Začali jsme ho třemi porážkami, ale teď najednou hrajeme náš nejlepší hokej. Hrajeme vážně dobře, jsme na vlně a chybí nám zvládnout už jen jediný zápas, abychom došli k cíli. A to také chceme, ještě není konec," prohlásil sedmigólový Andrew Mangiapane, jemuž chybí jedna branka, aby se odpoutal v tabulce střelců od Brita Liama Kirka.

O bronz si zahrají Američané s Němci

Utkání o bronz bude ve znamení dvou čekatelů na světový titul. Američané jej sice jednou získali, ale před dlouhými 88 lety. Teď se musí namotivovat na duel s Němci, kteří se po jedenácti letech pobojovali do semifinále. Doma v Kolíně nad Rýnem tehdy skončili na bramborové příčce, vyhnou se letos nepopulárnímu čtvrtému místu?

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA – Německo
Zdroj
ČT sport, iihf.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články