Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

SESTŘIH: Švýcaři nepřipustili trable a zvítězili v prvním utkání MS nad Nory 5:2

Úvodní utkání světového šampionátu dopadlo vítězně pro Švýcarsko, v pražské O2 Areně si poradilo s Norskem 5:2. Švýcaři zápas začali mnohem aktivněji. Prvním gólem turnaje to potvrdil Sven Andrighetto, Norům se ale díky Vikingstadovi podařilo velmi brzy vyrovnat. Ve druhé třetině se Švýcaři dostali do vedení a svůj náskok zvýšili o tři branky zásluhou Löffela, Sentelera a Scherweye. Pátým gólem se potom ve třetí třetině blýskl Nino Niederreiter. Norům se podařilo v závěru ještě snížit na 2:5 gólem Michaela Brandsegg-Nygarda.

Švýcaři s pěti posilami z NHL v sestavě přestříleli soupeře v první třetině 15:5, ale stav byl nerozhodný 1:1. Skóre otevřel v čase 11:05 po Niederreiterově přihrávce Sven Andrighetto střelou z pravého kruhu do protějšího horního rohu branky Jonase Arntzena.

Norové vytěžili z minima maximum a v 15. minutě odpověděli. Čtyřicetiletý Patrick Thoresen našel od zadního mantinelu na levém kruhu Markuse Vikingstada, který překonal Leonarda Genoniho. V závěru úvodní části zahrozil z mezikruží jediný norský zástupce v NHL Mats Zuccarello a také Thoresen.

"Vždy je důležité vykročit pravou nohou. Věděli jsme, že to nebude snadné, ale soustředili jsme se jen na svoji hru. Oni sice vyrovnali, ale pak jsme vzali zápas do svých rukou ve druhé třetině a vyhráli," řekl po zápase Andrighetto. "Celkově vzato jsme předvedli pár dobrých pasáží, ale také tam byly věci, v nichž se musíme zlepšit," uvedl další útočník vítězů Niederreiter.

V 25. minutě vrátil Švýcarsku vedení Löffel, který se trefil od modré čáry o pravou tyč. Za čtyři minuty už vedli Švýcaři o dva góly. Kapitán a hvězda Nashvillu Roman Josi po objetí branky našel mezi kruhy Svena Sentelera, ten poslal puk mezi betony Arntzena. Gaëtan Haas zachytil chybnou rozehrávku Isaka Hansena a našel Tristana Scherweye, který usměrnil puk za norského gólmana a upravil už na 4:1.

V 52. minutě v přesilové hře při vyloučení Noaha Steena přidal pátý gól Švýcarů bekhendovou dorážkou Niederreiter. Výsledek zkorigoval 64 sekund před koncem při trestu Phillipa Kurasheva osmnáctiletý talent Michael Brandsegg-Nygard, který ve svém prvním utkání na světovém šampionátu zakončil kombinaci Zuccarella a Thoresena.

"Krásný pocit. A to jsem ještě trefil tyčku... Jenže ten gól znamenal jen snížení na 2:5, kdy do konce chybělo už jen pár sekund," uvedl Brandsegg-Nygard. "Musíme se teď pořádně připravit na zítřejší zápas s Čechy. Očekávám, že budou hrát rychle a tvrdě. Musíme minimalizovat chyby a snažit se využít protiútoků ke vstřelení nějakého gólu," dodal.

Nápravu v sobotu proti domácímu týmu vyhlížel i kapitán Patrick Thoresen. "Udělali jsme až moc chyb v obraně, které nás pak stály góly v naší síti. Proti Švýcarům si to nemůžete dovolit. Myslím, že v sobotu proti Čechům to bude ale podobné. Jsou rychlí, šikovní, umí potrestat soupeřovy chyby. Musíme se rozhodně zlepšit v obraně. Doufám, že bychom mohli třeba i trochu překvapit," uvedl Thoresen.

Švýcarsko - Norsko 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 12. Andrighetto (Niederreiter, Loeffel), 25. Loeffel (Siegenthaler, Jäger), 29. Senteler (Josi, Simion), 34. Scherwey (Haas), 52. Niederreiter (Ambühl, Kurashev) - 15. Vikingstad (P. Thoresen, Johannesen), 59. Brandsegg-Nygard (P. Thoresen, Zuccarello). Rozhodčí: Brander (Fin.), Holm (Švéd.) - Gustafson (USA), Hofer (Něm.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 16.617.

Švýcarsko: Genoni - Glauser, Josi, Siegenthaler, Loeffel, Marti, Kukan, Fora - Thürkauf, Hischier, Kurashev - Andrighetto, Niederreiter, Jäger - Simion, Senteler, Herzog - Ch. Bertschy, Haas, Scherwey - Ambühl. Trenér: Fischer.

Norsko: Arntzen - Johannesen, Solberg, I. Hansen, Nörstebö, Krogdahl, Kaasastul, Engebraten - Zuccarello, E. Ö. Salsten, P. Thoresen - Olsen, Berg Paulsen, Vikingstad - N. Steen, Vesterheim, Brandsegg-Nygard - H. Ö. Salsten, Rönnild, Trettenes - Martinsen. Trenér: T. Johansson.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články