Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Hvězdný kapitán Toronta Tavares míří na MS

Kanada hlásí výraznou posilu. Na mistrovství světa se představí podle webu kanadské televizní stanice TSN John Tavares. Třiatřicetiletý kapitán Maple Leafs naposledy reprezentoval na přelomu září a října 2016 na Světovém poháru v Torontu, kde se dočkal dalšího triumfu po zlatu z olympijských her v Soči o dva roky dříve. Neměl by chybět už v sobotním úvodním utkání proti Velké Británii. Přímý přenos nabídne od 12:00 ČT sport a ČT sport Plus.

Kapitán Toronta John Tavares
zdroj: Reuters/USA Today Sports autor: Dan Hamilton

Tavares, který vypadl s Torontem v noci na neděli v 1. kole play-off NHL po porážce s Bostonem 3:4 na zápasy, startoval na třech světových šampionátech v letech 2010 až 2012 a na medaili nedosáhl. Jednička draftu z roku 2009, kdy ho získali New York Islanders, působí v Torontu od roku 2018. Tehdy v červenci uzavřel jako nechráněný volný hráč sedmiletý kontrakt na 77 milionů dolarů.

V této sezoně si Tavares připsal v 80 zápasech 65 bodů za 29 branek a 36 asistencí. V sedmi duelech play-off zaznamenal dva body za gól a přihrávku. Za 15 sezon v NHL sehrál 1109 utkání a nasbíral 1040 bodů za 456 tref a 584 přihrávek. Ze 62 utkání v play-off má 46 bodů za 23 branek a stejně asistencí.

Tavares je šestou jedničkou draftu, která se na šampionátu představí a třetí v kanadském výběru. Loni si vybralo nejvýše Chicago útočníka Connora Bedarda a v roce 2021 Buffalo beka Owena Powera. Švýcarského forvarda Nica Hischera si v roce 2017 vzalo New Jersey, švédského beka Rasmuse Dahlina o rok později Buffalo a slovenského útočníka Juraje Slafkovského předloni Montreal.

Pro Kanadu je Tavares čtvrtou posilou z týmů, které vypadly v 1. kole play-off NHL po útočnících Nicku Paulovi s Brandonem Hagelem z Tampy Bay a Pierru-Lucu Duboisovi z Los Angeles. Paul s Hagelem byli u zlata v roce 2021 v Rize a Dubois má stříbra z roku 2019 z Bratislavy a z předloňska z Tampere.

Kádr opustili útočníci Adam Fantilli z Columbusu a Macklin Celebrini z Boston University, který je favoritem červnového draftu v Las Vegas.

Zdroj
ČTK, TSN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články