Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Riga žije hokejem méně než před 17 lety. Čekaly se vyšší návštěvy, lístky jsou předražené

Pokud hrají mezi sebou domácí Lotyši, Češi, Slováci, potažmo Švýcaři, návštěvy jsou obstojné. V opačném případě však Arena Riga nabízí spoustu volných sedaček. Čeští fanoušci se shodují, že v hlavním lotyšském městě to žilo před 17 lety víc. Ano, šlo o historicky první šampionát v této zemi, ale zájem by mohl být větší, zvlášť po "covidovém turnaji" před dvěma lety. Důvodů nižších návštěv je hned několik.

Hlediště v Arena Riga při utkání Lotyšsko – Česko
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Kapacita Arena Riga je 10 226 diváků, na webových stránkách IIHF se uvádí pro šampionát číslo 9 550. Každopádně podle oficiálních zápisů návštěvnosti nebyl ještě ani jeden zápas vyprodaný. Nejvíc zajímal diváky duel domácího Lotyšska s Kanadou, na který přišlo 9 260 lidí.

Lotyšsko zatím hostilo světový šampionát poprvé v roce 2006, v roce 2021 ho postihla smůla, protože se turnaj odehrál s covidovými opatřeními. Letos pořádá šampionát Riga v kooperaci s finským Tampere, ale žádná sláva to není a Lotyšská hokejová federace nemůže být spokojená.

Rozdíly s rokem 2006 vnímají také čeští fanoušci. "Riga jako město hokejem žije, pěkné město a výzdoba v něm. Fanoušci jsou dobří, ale návštěvnost podle mě klesla oproti roku 2006. Tenkrát stál lístek pět latů, na naše dvě stě korun, což bylo jako na extraligu u nás," srovnával pravidelný účastník MS Drahoš Dvořák.

Vstupenky se prodávají v rozmezí od 25 do 149 eur. Například na méně atraktivní zápas Kazachstán – Slovinsko i za 9 eur. Ovšem lepší utkání do sektorů po straně hřiště s lepší viditelností stojí nejčastěji 89 eur, v přepočtu 2 120 korun.

"V Kanadě v roce 2008 jsme měli balíček na 34 utkání za 6 500 korun. Bylo tehdy výročí sto let IIHF. Tak si to srovnejte," připomíná Dvořák.

Oficiální stránky IIHF nabízí v průběhu šampionátu do Tampere vstupenky na jednotlivé zápasy i denní balíčky. V Rize seženete už jen lístky na jednotlivé zápasy, balíčky byly dostupné v předprodeji. 

Pět dosud nejnavštěvovanějších utkání v Rize:

1. Lotyšsko – Kanada 9 360 diváků
2. Kazachstán – Lotyšsko 9 200 diváků
3. Lotyšsko – Slovinsko 9 180 diváků
4. Slovensko – Lotyšsko 8 930 diváků
5. Kanada – Švýcarsko 8 234 diváků
....nejhorší návštěva Slovinsko – Norsko 2 167 diváků

Průměry návštěvností: 
5 800 v roce 2006 (Arena Riga plus Skonto hala s kapacitou 6 500)
5 470 letos zatím v Arena Riga

Loni ve Finsku se dokázali s nižší návštěvností na některé zápasy vypořádat "last minute" slevou. "Když to bylo drahé, v Tampere zlevnily o padesát procent. Na tabulích bylo – dnes sleva. Bylo to dostupnější, tady to tak nefunguje," povídal Dvořák ještě předtím, než se Lotyšská hokejová federace uchýlila k něčemu podobnému na duely domácího týmu.

Nabídla totiž slevu padesát procent svým členům, hokejovým klubům a rodinám na zápasy proti Slovinsku a Kazachstánu. Protože na předchozí duel Lotyšů s Norskem zavítalo pouze 6782 diváků. Šéfa organizačního výboru Edgarse Buncise to nepříjemně překvapilo, jak přiznal pro server Delfi Sports, a dodal, že původně šampionát na rozdíl od jiných sportovních akcí nedostal od státu dotaci. Až zpětně ve výši půl milionu eur i kvůli pořádání povinného kongresu IIHF.

Inspirace pro MS v Česku?

Ale teď k něčemu pozitivnějšímu. Čeští fanoušci si pochvalují plynulost průchodu do haly, a to díky novému systému odbavování vstupenek. Diváci navštíví stan před vstupem do fanzony, tam "vymění" svůj lístek na zápas za náramek. S ním pak mohou do fanzony a z ní rovnou do haly. Fanoušci bez vstupenky se na náramek jiné barvy dostanou pouze do fanzony.

Manželé Dvořákovi, kteří jezdí na MS od roku 1996, ve fanzoně s dalšími českými fanoušky
zdroj: ČT sport

"Je to zjednodušení, že se rychle dostanete do stadionu. V roce 2015 běžela první třetina 2015 a my jsme stáli venku. Ať to zavedou v Praze," shoduje se Dana Kopecká s přáteli. "Líbí se mi také, že jdete do haly a můžete si sednout, kam chcete. Když jsme byli loni v Tampere, tak nás hlídali, chtěli jsme jít do kotle mezi fanoušky, a vyvedli nás. Tady je to benevolentnější," povídala česká fanynka.

I přes některé nižší návštěvy si ale fanoušci kulisu v aréně pochvalují. Ochozy jsou slyšet především při zápasech domácích, Švýcarů, Čechů a Slováků. "Senzační atmosféra. V hale se fandí. Bylo to super, když tady byli bubeníci. Jsme hezká parta a potkáme se takto jednou za rok," dodala Kopecká.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články