Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Augusta: Věřím, že si tenhle turnaj budou hráči dlouho pamatovat

Kouč Patrik Augusta ocenil týmovou práci, díky které dvacítka vybojovala bronz na mistrovství světa v Göteborgu. V zápase o 3. místo s Finskem i za nepříznivého stavu 2:5 svým svěřencům dodával víru v úspěch. Po obratu a vítězství 8:5 jeho tým navázal na loňské stříbro z Halifaxu.

"Věřím, že jsme potěšili spoustu fanoušků. Nebyl to jednoduchý turnaj. Rozdíl mezi vítězstvím a prohrou je malý. Hráči tomu ale dali něco navíc, aby si to zasloužili. Teď jsou v kabině šťastní a věřím, že si to budou dlouho pamatovat. Dokud nevyhrají nějakou velkou zlatou medaili," řekl Augusta, který u dvacítky nahradil současného kouče reprezentačního A-týmu Radima Rulíka. Ten v Göteborgu nechyběl a pomáhal realizačnímu týmu.

"Mužstvo vytvořil tým. A to není samozřejmost. Prošli jsme si nějakými údolími, kdy se nedařilo. Prošli jsme si vrcholy, kdy se dařilo. Nachystat se na tohle utkání není vůbec jednoduché. Zápasy o bronz jsou takové, jde o utkání dvou zklamaných. Po druhé třetině jsme říkali hráčům, že mimo naši kabinu není moc lidí, kteří by věřili, že se to dá zvrátit. To, co hráči dokázali, zaslouží obrovský respekt. Táhli je ti správní lídři a ostatní se přidali. Moc jim gratuluju, respektuju a byla pro mě radost za nimi stát na střídačce. Teď si to ti hráči můžou užít," řekl Augusta.

Jeho tým se nejdříve dostal ze ztráty 0:2. "Nechtěli jsme bránit, chtěli jsme být aktivní. Dva rychlé góly asi na hráče dolehly, soupeř se dostal na koně. Vrátili jsme se díky přesilovkám, ty dnes byly fantastické. Kulda (kapitán Jiří Kulich) byl na střídačce fantastický. Z hráčů, lídrů jsem cítil, že to nezabalili," prohlásil Augusta.

"To je to nejvíc, co od hráčů můžete chtít. Můžeme se bavit o dovednostech, když vám to jde, umí hrát každý. Hráči si to zasloužili, šli si za tím. V závěru jsme měli i štěstí. Ale kdyby to neodmakali, štěstí by se k nim nikdy čelem neotočilo. Jsem na ně hrdý. Popřál jsem jim vše nejlepší do dalších kariér," konstatoval čtyřiapadesátiletý Augusta.

Měl za své svěřence obrovskou radost. "Je to o hráčích. My se těšíme z toho, že se těší hráči. Hráči makali tak tvrdě, že se byli schopní vůbec dostat do tohoto zápasu. I když to byl v uvozovkách jenom zápas o bronz, spousta lidí jim to záviděla. Říkal jsem jim tedy, že jestli si to chtějí pamatovat, tak je lepší si to pamatovat v tom dobrém," řekl Augusta.

"Pro mě je to doba bronzová. Pro všechny je to skvělý odrazový můstek. Mrzí mě jenom, že tady s námi nemůžou být Robin Sapoušek s Adamem Jiříčkem. Měl jsem štěstí, že jsem s nimi měl možnost po zápase mluvit. Padla samozřejmě klasická hláška: 'My vám ty medaile přivezeme!'," usmíval se Augusta.

Svým vývojem se zápas zapsal do historie. "Myslím si, že je to bronzová medaile, kterou si bude hodně lidí pamatovat. Já si vždycky dělám srandu, že jsme s Robertem Reichlem v roce 1992 vyhráli bronz, ale on si nepamatuje, že jsem s ním byl tehdy v týmu. Věřím, že tentokrát si mě Alby pamatovat bude," popíchl Augusta svého asistenta a připomněl seniorské mistrovství světa v Praze.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články