Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. Futsal liga 2023/2024

Třinec porazil v Lize mistrů Stavanger, Vítkovice také uspěly a Pardubice mají jisté play-off

Hokejisté Vítkovic porazili v Lize mistrů Biel 4:3 v prodloužení. Ostravané uspěli v souboji týmů na hraně postupu díky gólu Dominika Lakatoše v čase 63:14. Dvakrát se předtím prosadil Jakub Kotala, který zařídil vedení 2:0, to však domácí promarnili a v polovině 57. minuty je zachránil v zápase vyrovnáním Petr Chlán. Mistrovský Třinec vyhrál na ledě norského Stavangeru 4:2 a po teprve druhé výhře z pěti utkání se posunul na pozice pro play-off. Osmifinále si může zajistit za týden doma proti dánskému Aalborgu.

Výsledky středečních zápasů posunuly do play-off již nyní Pardubice, které jsou s 10 body osmé a zahrají si vyřazovací část poprvé. Postoupily také Mnichov, Skelleftea, Ingolstadt a Innsbruck. Doplnily už dříve jisté účastníky play-off Växjö, Mannheim, Ilves Tampere, Lukko Rauma, Färjestad a Ženevu.

Ostravané, kteří uzavírají extraligovou tabulku a na mezinárodní scéně prohráli předchozí dva duely, dali v první třetině zapomenout na herní i výsledkovou nepohodu z posledních týdnů, a v boji o důležité body byli o poznání aktivnější. Hodně jim pomohl i úvodní gól, který slavili už po minutě hry. Kotala se dostal tváří v tvář před gólmana Van Pottelbergheho a překonal ho chytrým bekhendovým zakončením. Další možnosti měl aktivní Lakatoš, ale neuspěl. Stejně dopadl na druhé straně Brunner.

Ve 26. minutě už to bylo po rychlé akci vítkovických hokejistů 2:0. Postaral se o to znovu Kotala, když těsně před gólmanem přesměroval ideální nabídku od Mikuše. Jenže hosté nerezignovali. Přečkali bez úhony dvě oslabení a nedlouho po skončení druhého trestu sami udeřili, když se z pozice mezi kruhy trefil dokonale přesně Rathgeb a nedal Klimešovi šanci zakročit. Hattrick mohl završit Kotala, jenže nedal.

V úvodních fázích třetího dějství navíc Kessler tečoval Forsterovu ránu a bylo vyrovnáno. Vítkovičtí pak sice přestáli bez úhony své jediné vyloučení v zápase, ale Sallinen v 53. minutě dokonal obrat. Domácí zvládli zareagovat. V 57. minutě ze skrumáže před brankovištěm ještě neuspěl Lakatoš, ale Chlán pohotovou dorážkou vyrovnal. Ve zbytku základní hrací doby už se nerozhodlo.

Po 77 sekundách z prodloužení hosté špatně střídali a Ostravanům se naskytla možnost výhodné přesilovky čtyři na tři. Vzali si na to i oddechový čas a jen tři sekundy před skončením početní výhody se i díky Kriegerově cloně prosadil z kruhu pálící Lakatoš. Poslední duel čeká Ostravany v úterý na ledě německého Ingolstadtu.

"Pro nás je to dobrá výhra, trošku po dlouhé době. Myslím si, že nám pomohla i ta změna, že se hrálo s nečeským soupeřem, že se hrál trošku jiný hokej. Zdálo se mi, že Švýcaři chtějí více hrát s pukem a více útočit, oproti české extralize, kde se brání jako pitbullové. Bylo tam více příležitostí," uvedl útočník Jakub Kotala, který byl blízko hattricku. "Nemám peníze, abych platil pokuty za hattrick, takže jsem ho nechtěl," smál se.

Třinečtí Oceláři měli z úvodních tří duelů jediný bod, ale v Norsku navázali na výhru na ledě Pelicans Lahti 3:1 z 10. září. Už po 59 sekundách otevřel skóre po Nestrašilově vyhraném vhazování z levého kruhu Hudáček. V 15. minutě sice gólman Holm zasáhl při bekhendovém blafáku Pánika, ale z dorážky už jej překonal Daniel Voženílek.

V 43. minutě zvýšil už na 3:0 obránce Marinčin. Stavanger se vrátil do hry v polovině závěrečné části, kdy Trettenes proměnil trestné střílení. V 55. minutě dostal domácí na kontakt bek Ulriksen, ale 109 sekund před koncem uklidnil Oceláře po Voženílkově přihrávce kanonýr Martin Růžička.

Výhru Třince vychytal Ondřej Kacetl, který se po srpnovém zranění v horní části těla zařadil do sestavy Ocelářů poprvé v sezoně. "Na to, že to byl první zápas po dvou měsících, jsem se cítil na ledě dobře. Že nemám nulu, to nevadí. Počítáme body, ty jsou to hlavní. Jen se prostě musíme vyvarovat špatných konců, zase jsme ho nezvládli tak, jak bychom chtěli," řekl Kacetl.

Duel v Norsku dopředu považoval za náročný. "Stavanger je výborný, je to norský mistr, a poslední zápas v lize vyhráli 10:0. Velmi dobře bruslili, lítali po ledě, všechno házeli do branky. Hráli takový kanadský styl, a jsme rádi, že jsme vyhráli. Nebylo to vůbec lehké utkání. Jsme ve hře a můžeme příští týden doma s Aalborgem bojovat o postup," pochvaloval si Kacetl posun na pozice pro play-off.

Hokejová Liga mistrů:

HC Vítkovice Ridera – EHC Biel-Bienne 4:3 v prodl. (1:0, 1:1, 1:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Kotala (M. Kalus), 26. Kotala (Mikuš, M. Kalus), 57. Chlán (Lakatoš, Fridrich), 64. Lakatoš (Raskob, Krieger) – 35. Rathgeb (Olofsson, Reinhard), 44. Kessler (Forster, J. Sallinen), 53. J. Sallinen (Rathgeb, Pokka). Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček – Lederer, Rampír. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 3128.

Sestava Vítkovic: Klimeš – Grman, Percy, Raskob, Mikuš, Prčík, Gewiese, J. Stehlík, L. Kovář – Mueller, Krieger, Roberts Bukarts – Lakatoš, Chlán, Fridrich - M. Kalus, Claireaux, Kotala – Krejsa, M. Přibyl, Dej. Trenér: Holaň.

Stavanger Oilers – HC Oceláři Třinec 2:4 (0:2, 0:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 51. Trettenes z trestného střílení, 56. Ulriksen (Kissel, Trettenes) – 1. L. Hudáček (A. Nestrašil), 15. D. Voženílek (Pánik), 43. Marinčin (Smith, Dravecký), 59. M. Růžička (D. Voženílek, Pánik). Rozhodčí: Bakken, Christensen – Braten, Johansen (všichni Nor). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 2459.

Sestava Třince: Kacetl - Marinčin, Smith, J. Jeřábek, Polášek, Marian Adámek, Nedomlel, Kundrátek – M. Růžička, D. Voženílek, Pánik - Daňo, L. Hudáček, A. Nestrašil – Hrehorčák, P. Vrána, Miloš Roman – Kurovský, Čacho, Dravecký – Walega.Trenér: Moták.

Aalborg – Innsbruck 4:6, Mannheim – Rouen 3:2, Bolzano – Pelicans Lahti 3:4 v prodl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články