Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. Futsal liga 2023/2024

K prohře Vítkovic v Lize mistrů přispěl i Král z Lahti. Kodýtek pomohl Ilvesu porazit Třinec

Vítkovice podlehly v Lize mistrů na ledě Pelicans Lahti 0:4 a ve třetím utkání zaznamenaly první prohru. Nenavázaly tak na domácí triumfy nad Mnichovem (4:3 po nájezdech) a Rapperswilem (4:1) z minulého týdne. Český šampion Třinec pak prohrál i třetí zápas a má na kontě jediný bod. Nezvládl přestřelku 4:5 s Ilvesem Tampere. Petr Kodýtek z finského celku měl bilanci 1+1.

Lukáš Klimeš
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Ostravané v Lahti prohráli první třetinu 0:3 a Pelicans snadno dokráčeli k druhé výhře ze tří utkání. V čase 8:07 využil přesilovou hru při vyloučení Lukáše Kováře Aatu Jämsen. Za 82 sekund zvýšil Ryan Lasch, který se prosadil pouhé dvě sekundy po vypršení Kovářova trestu. Druhou asistenci si připsal bek Filip Král, letní posila finského vicemistra z Toronta.

V 19. minutě využil při trestu Romana Půčka další početní výhodu Elias Vilén a v čase 36:04 se podruhé prosadil Američan Lasch. Šestatřicetiletý pětinásobný vítěz produktivity Ligy mistrů přišel do Lahti z Luley. V sestavě vítězů se objevili vedle Krále i další tři Češi – zadák Michal Jordán a v ofenzivě Luboš Horký a devatenáctiletý Adam Bareš.

"Jsem zklamaný z výkonu. Samozřejmě respektuji sílu soupeře, domácí prostředí, tady ty aspekty k tomu patří. Nebyli jsme disciplinovaní, dali jsme soupeři (v první třetině) hned čtyřikrát přesilovku a on dal tři góly," řekl kouč Vítkovic Miloš Holaň.

"My jsme ale byli pomalejší než soupeř, nevyhrávali jsme souboje, byli jsme zakřiknutí, v rychlosti jsme nestačili. Prohrát se může s každým soupeřem, ale neviděl jsem chtíč, který nás vždy zdobil. Bylo fajn, že jsme doma dvakrát vyhráli, teď to byla nová zkušenost s finským hokejem," dodal Holaň, jehož celek se přesune do Tampere k nedělnímu duelu s Ilvesem.

Proti Třinci bodoval mimo Kodýtka i Mašín a Stránský

Oceláři mají po domácích prohrách s Rapperswilem (6:7 v prodloužení) a Mnichovem (0:2) jediný bod. V Nokia Aréně, dějišti posledních dvou mistrovství světa, museli od poloviny první třetiny dohánět dvoubrankové manko. V 6. minutě jako první překonal Marka Mazance Oula Palve a v čase 10:33 zvýšil při vyloučení Martina Růžičky explzeňský Petr Kodýtek. Asistenci si připsal i další český útočník Šimon Stránský, posila Ilvesu z Litvínova.

Oceláři odpověděli v úvodu druhého dějství, po jehož 22 sekundách využil přesilovku pěti proti třem Andrej Nestrašil. A za 56 sekund inkasoval gólman Jakub Málek po střele Richarda Pánika z pravého kruhu.

Domácím sice vrátil náskok Juuso Könönen, u jehož branky zaznamenal přihrávku bek Dominik Mašín, další ze čtveřice Čechů v sestavě Ilvesu, ale mezi 29. a 33. minutou otočili stav Marko Daňo s Pánikem. Přesně po třech minutách třetí třetiny při vyloučení Daniel Kurovského odpověděl Les Lancaster, který v čase 52:51 svým druhým gólem rozhodl. Asistenci u něj zaznamenal Kodýtek.

"Je to třetí zápas, který jsme si víceméně prohráli sami, protože jsme nezachytili jeho začátek. Soupeř šel do dvoubrankového vedení, ve druhé třetině se nám to podařilo srovnat a navíc otočit. Adaptovali jsme se na soupeřovu hru a měli i další příležitosti, které jsme bohužel neproměnili," řekl kouč Zdeněk Moták.

"Liga mistrů je o přesilových hrách, soupeř je proměnil a v závěru po naší chybě, kdy jsme nedobruslili hráče z druhé vlny, jsme dostali rozhodující gól a nic na tom nezměnila ani minutu a půl dlouhá power-play," dodal Moták. V neděli se Třinec představí v Lahti.

Hokejová Liga mistrů:

Pelicans Lahti – HC Vítkovice Ridera 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Jämsen (Lasch, Vilén), 10. Lasch (Enlund, F. Král), 19. Vilén (Lasch, P. Carlsson), 37. Lasch (S. Hämäläinen, Utunen). Rozhodčí: Salonen, Vikman - Hautamäki, Nikulainen (všichni Fin). Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. Diváci: 1658.

Sestava Vítkovic: Klimeš - Raskob, Percy, Grman, Mikuš, J. Stehlík, Gewiese, L. Kovář - Fridrich, Krieger, Roberts Bukarts - Lakatoš, Chlán, J. Káňa II - M. Kalus, Claireaux, Dej - Půček, M. Přibyl, Lednický - Krejsa. Trenér: Holaň.

lves Tampere – HC Oceláři Třinec 5:4 (2:0, 1:4, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Palve (Parikka, Könönen), 11. Kodýtek (Suomi, Š. Stránský), 26. Könönen (Päkkilä, Mašín), 43. Lancaster (Meskanen, Suomi), 53. Lancaster (Suomi, Kodýtek) - 21. Nestrašil (Pánik, L. Hudáček), 22. Pánik (L. Hudáček), 29. Daňo (L. Hudáček, Nestrašil), 33. Pánik (Kurovský, Čacho). Rozhodčí: Heikkinen, Kaukokari - Nurmio, Pekala (všichni Fin.). Vyloučení: 4:7. Využití: 2:1. Diváci: 4689.

Sestava Třince: Mazanec - Polášek, Smith, Kundrátek, J. Jeřábek, Marian Adámek, Nedomlel, Havránek - M. Růžička, P. Vrána, Pánik - Daňo, L. Hudáček, Nestrašil - D. Voženílek, Miloš Roman, Hrehorčák - Kurovský, Čacho, Dravecký - Haas. Trenér: Moták.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články