Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. Futsal liga 2023/2024

Hokejisté Pardubic i Vítkovic v Lize mistrů postupují, mistr z Třince skončil

Odvetné zápasy osmifinále Ligy mistrů přinesly postup dvěma ze tří českých týmů. Pardubice si přivezly z Tampere výhru 3:1 nad Ilves a v odvetě jim k postupu stačila remíza 2:2. O soupeři Dynama se rozhodne ve středu v utkání Lukko Rauma – Innsbruck. Dále jdou i Vítkovice, které remizovaly s Lahti 1:1 a první zápas vyhrály kontumačně 3:0. Ostravany čeká ve čtvrtfinále lepší z dvojice Mannheim – Rapperswil-Jona. Vypadl jen mistr extraligy z Třince, který po výhře 4:3 doma podlehl ve Švédsku Skelleftea 2:5. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Pardubice – Ilves Tampere

Dynamo Pardubice je poprvé ve čtvrtfinále

V sestavě finského celku se objevila trojice českých hráčů Dominik Mašín, Šimon Stránský a Petr Kodýtek. Brankář Jakub Málek na rozdíl od prvního zápasu zůstal tentokrát na střídačce. Hosté potřebovali stáhnout dvoubrankové manko. Už v páté minutě zasahoval pardubický brankář Will, když pálil Mäntykivi. O něco později už se Ilves dostal do vedení, když akci hostů zakončil i s pomocí odrazu od tyčky Ikonen. V závěru první třetiny ještě hrál finský tým přesilovku, ale stav se neměnil.

Pardubičtí na začátku druhého dějství naložili s početní výhodou lépe. Po 43 sekundách posunul Čerešňák puk na Kauta, jenž z první prostřelil Gunnarssona. Hosté si po necelých třech minutách vzali vedení zpět, když krásnou souhru zakončil z blízka Suomi. Kritická chvíle pro Pardubice pak přišla v polovině utkání, kdy domácí hráli po vyhození puku v oslabení 96 sekund pouze ve třech, ale Východočeši se ubránili. Potom si zahrálo klasickou přesilovku i Dynamo, těsný stav trval dále.

Hokejisté Pardubic dokázali vyrovnat ve 43. minutě, kdy Adam Musil tečoval střelu Vály od modré čáry. Hosté si ještě vzali trenérskou výzvu, ale sudí platnost gólu potvrdili. Ve 48. minutě pak jel na finskou branku Urban, kterého vychytal Gunnarsson. V 56. minutě za stavu 2:2 hosté odvolali brankáře, ale zakrátko je vyloučením oslabil Mäntykivi. Zápas na stranu Pardubic ještě mohl překlopit Kaut, který trefil tyčku.

"Těší nás konečný výsledek a postup do dalšího kola. Finský tým hrál velmi dobře v první třetině, nemohli jsme zachytit jeho rychlost. Náš výkon nebyl takový, jak bychom si představovali, Roman Will nás v několika okamžicích podržel. Určitě nám pomohl první zápas, který jsme ve Finsku odehráli velmi dobře. V odvetě jsme byli možná opticky horším týmem, ale bereme výsledek 2:2 a postup," prohlásil pardubický kouč Václav Varaďa.

Úvahami o možném soupeři v dalším kole se nechtěl zabývat. "Tady už si člověk nevybere, jestli na nás vyjde další finský tým, nebo Innsbruck. Nebude to jednoduché, hrajeme zápasy každý druhý den. Je důležité, aby se o sebe hráči starali, odpočívali, správně trénovali. A důležitý je motivační faktor, aby neustále chtěli vyhrávat," zdůraznil Varaďa.

HC Dynamo Pardubice – Ilves Tampere 2:2 (0:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. M. Kaut (Čerešňák, Hyka), 43. A. Musil (Vála, M. Kaut) – 8. Ikonen (Mäntykivi, Ratinen), 26. Suomi (Palve, Nyman). Rozhodčí: Schukies (Něm.), Smetana (Rak.) – Špůr, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 4597. První zápas: 3:1, postupují Pardubice.

Pardubice: Will – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Bučko, Vála, Hrádek – Hyka, Cienciala, Říčka – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Paulovič – T. Urban, Poulíček, Mandát. Trenér: Varaďa.

Ilves: Gunnarsson – Clendening, Friman, Latvala, Parikka, Pelli, Mašín, Lancaster – Nyman, Palve, Suomi – Ikonen, Mäntykivi, Ratinen – Meskanen, Kodýtek, Š. Stránský – Gregoire, Bau, Alvarez – Päkkilä. Trenér: Pennanen.

Vítkovice s Pelicans remizovaly a postupují

Ostravané, jimž před týdnem přihrály na severu Evropy více než slibný náskok do odvety před svými diváky potíže s ledem, začali dobře. Už ve třetí minutě je mohl poslat do vedení kanonýr Mueller, ze slibné pozice však zakončil jen do středu branky a její strážce Patrikainen ho vychytal. V polovině třetiny hráli hosté první přesilovku zápasu a Kiiskinen orazítkoval brankovou konstrukci.

Finský tým pak nepotrestal ani Lakatošův prohřešek, naopak ho před přestávkou oslabil Riihinen. Muellerův pokus ještě dokázal vykrýt Patrikainen, ale 11 sekund před koncem úvodního dějství už Vítkovičtí slavili. Lakatoš na kruhu zamíchal s kotoučem, vyhodnotil situaci a pak povedenou ranou zápěstím otevřel skóre.

V úvodu druhé dvacetiminutovky mohl zvýšit Chlán, jenže neuspěl. Na druhé straně se proti Schnarrovi s Kiiskinenem vyznamenal Machovský. Na těsném vedení domácích pak nic nezměnily ani další přesilovky, po jedné na každé straně.

Ve 44. minutě dostali hosté další možnost hrát v početní výhodě při Prčíkově trestu a tentokrát už uspěli díky Schnarrovi, který po Králově asistenci oživil alespoň teoretické naděje hostů na zvrat. Ten už ale ani přes dlouhou hru Pelicans bez gólmana nepřišel a z postupu se mohl radovat český tým.

HC Vítkovice Ridera – Pelicans Lahti 1:1 (1:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 20. Lakatoš (M. Kalus, Mueller) – 45. Schnarr (Roine, F. Král). Rozhodčí: Hronský, Žák (oba SR) – Lederer, Rampír (oba ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:1. Diváci: 4007. První zápas: 3:0 (kontumačně), postupují Vítkovice.

Vítkovice: Machovský – Auvitu, R. Jeřábek, Mikuš, Prčík, L. Kovář, Grman, Zeleňák, Raskob – P. Zdráhal, Krieger, Mueller – Roberts Bukarts, Chlán, Lakatoš – M. Kalus, Dej, Kotala – Fridrich, M. Barinka, Peterek. Trenér: Trnka.

Lahti: Patrikainen – Mylläri, Puutio, F. Král, Riihinen, Jordán, Utunen, Käyhkö – Kiiskinen, Schnarr, Horký – Bryggman, P. Carlsson, Jämsen – Roine, Enlund, Tyrväinen – Virtanen, Hirvonen, Haatanen – Tukiainen. Trenér: Niemelä.

Třinec ve Švédsku narazil a v LM končí

Postup domácích přes českého šampiona posledních čtyř dohraných ročníků extraligy zajistil hattrickem útočník Max Lindholm. Skellefteu čeká ve čtvrtfinále lepší ze souboje mezi Färjestadem a Bielem.

Třinec se přitom ujal vedení už v čase 3:19, kdy při Haarově vyloučení překonal Rautia střelou od modré čáry obránce Jeřábek. Gólman Kacetl odolával tlaku domácích do 14. minuty, po Pudasově bekhendové přihrávce snadno skóroval Lindholm. Odpovědět mohl Doktor, který se dostal do úniku, ale brankáře Skelleftey nepřekonal.

Na přelomu první a druhé třetiny se Oceláři ubránili při vyloučení Kurovského, při kterém ztroskotal Sandberg na Kacetlovi. Za hosty potom zahrozil Voženílek. V polovině utkání domácí otočili skóre opět díky Lindholmovi, který překonal Kacetla střelou z hranice pravého kruhu. Třinec se neprosadil při Nilssonově vyloučení a 41 sekund před koncem druhé části zamířil z pravé strany z úhlu do odkryté branky Sikura po Johnsonově akci.

Do třetí třetiny vstoupili Oceláři aktivně. Kundrátek ještě bekhendem Rautia nepřekonal, ale Pánik se ve 44. minutě dostal před domácího gólmana po vhazování a forhendovým zakončením snížil. Třinec se vzápětí neprosadil při Sikurově trestu a v čase 49:26 po Smithově vyloučení přerušil hru spuštěný alarm.

Po desetiminutové pauze se pokračovalo ve hře a v přesilovce dovršil hattrick po Nedomlelově nešťastné teči Lindholm. V 56. minutě ještě pojistil postup švédského vicemistra střelou od modré čáry Salomonsson.

"Pár minut po skončení zápasu se mi to hodnotí špatně. Doma jsme podali kvalitní výkon a vyhráli, tady ve Švédsku jsme bohužel na postup pomýšlet nemohli. Podali jsme nekvalitní výkon, který nebyl na výhru ani na remízu. Hráli jsme špatně a tříbrankovým rozdílem prohráli zaslouženě," řekl klubovému webu trenér Třince Zdeněk Moták.

"Vstoupili jsme do zápasu slušně, ale druhá třetina byla špatná. Do třetí jsme se snažili přesuny v sestavě dát týmu impulz, vrátili jsme se na dostřel a hráli v tu chvíli dobře, bohužel jsme v oslabení dostali gól, pak ještě jeden a bylo hotovo. Na vynucenou pauzu se vůbec nechci vymlouvat, každý se na to musí nějak připravit. Dobré mužstvo to umí," dodal Moták.

Skelleftea AIK – HC Oceláři Třinec 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 14. M. Lindholm (Pudas, F. Sandberg), 31. M. Lindholm (Pudas, F. Sandberg), 40. Sikura (A. Johnson, Z. Forsfjäll), 52. M. Lindholm (O. Nilsson), 56. E. Salomonsson (A. Heikkinen) – 4. J. Jeřábek (M. Růžička, Daňo), 44. Pánik. Rozhodčí: Kaukokari, Kova (oba Fin.) – Strömberg, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití 1:1. Diváci: 1892. První zápas: 3:4, postoupila Skelleftea.

Skelleftea: Rautio – Pudas, M. Forsfjäll, E. Salomonsson, A. Lundberg, P. Granberg, Sandin-Pellika, Haara, O. Nilsson – F. Sandberg, L. Lindström, M. Lindholm – A. Heikkinen, O. Lindberg, Hugg – Sikura, Z. Forsfjäll, A. Johnson – S. Robertsson, Vesterlund, Vuollet. Trenér: R. Ohlsson.

Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, J. Jeřábek, Marian Adámek, Nedomlel, Polášek – M. Růžička, D. Voženílek, Pánik – Daňo, P. Vrána, A. Nestrašil – Hrehorčák, Miloš Roman, Sikora – Kurovský, Čacho, Dravecký – Doktor. Trenér: Moták.

Další zápasy osmifinále:

Växjö - Ingolstadt 3:3 (2:1, 0:0, 1:2)
Branky: 9. Kossila, 20. McLaughlin, 58. L. Nilsson - 15. Edwards, 43. Bodie, 46. Krauss. První zápas: 4:1, postoupilo Växjö.

Färjestad - Biel 6:4 (2:0, 2:2, 2:2)
Branky: 8. Forsell, 12. Lindqvist, 26. Kellman, 39. L. Johansson, 55. Dahlström, 57. Nygard - 25. J. Sallinen, 38. Kessler, 45. Pokka, 58. Burren. První zápas: 5:3, postoupil Färjestad.

Mannheim - Rapperswil-Jona 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky: 45. Plachta - 2. Wetter (Frk), 31. Schroeder, 59. Dünner. První zápas: 1:4, postoupil Rapperswil-Jona.

Čtvrtfinálové dvojice:

Vítkovice - Rapperswil-Jona, Färjestad - Skelleftea, Växjö - Servette Ženeva/Mnichov, Pardubice - Lukko Rauma/Innsbruck.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články