Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Ospalou první půli vystřídal uragán ve druhé. Češky po skalpu Portugalek postoupily na ME

V průběhu prvního poločasu prohrávaly už o sedm gólů, ale výsledek dokázaly otočit. České házenkářky zdolaly v závěrečném utkání kvalifikace mistrovství Evropy 25:22 Portugalky a postoupily na závěrečný turnaj. Nejlepší střelkyní zápasu byla sedmigólová Markéta Jeřábková.

Ve čtyřčlenné skupině obsadil národní tým druhé místo s bilancí čtyř výher a dvou porážek, které utrpěl se suverénním Nizozemskem. Z posledních pěti evropských kvalifikací postoupil počtvrté, minule neuspěl ještě pod předchozím trenérem Janem Bašným.

"Vítězství chutná skvěle, o to více, že je to před domácím publikem a plnou halou. Postup na mistrovství Evropy? Co více si přát?" řekla česká kapitánka Veronika Malá, která při jubilejním 100. startu za reprezentaci vstřelila šest branek z šesti pokusů.

Závěrečný turnaj budou hostit Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko. Pod norským koučem Bentem Dahlem prošly Češky i na druhou velkou akci, loni v prosinci na světovém šampionátu překvapily osmou příčkou. 

Díky ní se v příštím týdnu představí na jednom z kvalifikačních turnajů o olympijské hry, kde vyzvou domácí Španělsko, Nizozemsko a Argentinu. "Zakřičíme si v kabině, bude radost. Ale od pondělí už zase makáme na našem snu dostat se na olympiádu," uvedla Malá.

Stíhací jízda s postupovou tečkou

Český výběr na podzim v úvodním vzájemném duelu zvítězil v Portugalsku 30:26, a protože měl před odvetou na soupeřky dvoubodový náskok, stačila by mu k udržení postupového druhého místa i těsná porážka.

Favoritky ale nevstoupily do utkání dobře a zpočátku se hodně trápily. Dahlovým svěřenkyním se nedařilo v útoku a ve 25. minutě nečekaně prohrávaly 6:13. Do přestávky ale zabraly, daly čtyři branky po sobě a před poločasovou pauzou snížily na rozdíl tří gólů.

Po změně stran už byly Češky lepší a ve 38. minutě srovnala Zachová na 16:16. Portugalky poté ještě dvakrát vedly o dvě trefy, ale závěr jednoznačně patřil domácím. K obratu pomohla i gólmanka Kudláčková, která mezi tyčemi vystřídala Novotnou a chytila dva sedmimetrové hody.

Od stavu 18:20 zaznamenal domácí celek šňůru čtyř branek a překlopil vývoj utkání na svou stranu. Portugalkám v závěru viditelně došly síly, přesto nakonec také slavily postup, neboť se dostaly mezi čtyři nejlepší týmy z třetích míst.

"Holky ukázaly, že mají silnou mentalitu. I když jsme v první půli prohrávali o sedm gólů, neměl jsem strach. Důležité bylo, abychom začali hrát naši házenou. Dělali jsme příliš mnoho technických chyb, neproměnili jsme plno střel z šesti metrů. Pak jsme se vrátili zpátky do hry," popsal kouč Dahl.

Česko – Portugalsko 25:22 (10:13)

Sestava a branky Česka: Novotná, Kudláčková – Stříšková 1, Kordovská, Šustáčková 3, Desortová, Stellnerová, Kuxová 1, J. Franková 1, A. Franková, Dresslerová, Zachová 2, Kovářová, Jeřábková 7, Malá 6, Cholevová 4. Nejvíce branek Portugalska: Lopesová 7, Sousaová 5. Rozhodčí: Bačkovič, Palačkovič (oba Slovin.). Sedmimetrové hody: 5/3 – 4/2. Vyloučení: 3:4. Diváci: 1357.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články