Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Reprezentaci před kvalifikací doplnilo pět hráčů, první pozvánku dostal Kalvach

Fotbalovou reprezentaci před nadcházejícími zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Kosovu a Černé Hoře doplnila pětice hráčů. Trenér Jaroslav Šilhavý dodatečně povolal útočníky Michaela Krmenčíka z Plzně s Martinem Doležalem z Jablonce, obránce Stefana Simiče z Hajduku Split a záložníky Ladislava Krejčího z Boloni s Lukášem Kalvachem z Plzně, který bude v týmu nováčkem.

Plzeňský Lukáš Kalvach (číslo 23) v duelu s Antverpami
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Virginie Lefour

Zatímco Krmenčík, Doležal, Krejčí a Kalvach doplnili původní nominaci, Simič je náhradníkem za zraněného Tomáše Kalase.

Původně měl být na post stopera nominovaný Ondřej Kúdela, který ale dopoledne na srazu požádal o uvolnění z rodinných důvodů.

"Dodatečně nominovaní hráči byli mezi těmi, které jsme sledovali. Měli jsme je v hlavě. Zvažovali jsme několik možností. Chtěli jsme některé ještě vidět ve víkendovém zápase, u některých jsme čekali, jestli budou v optimálním zdravotním stavu. Z těchto důvodů jsme čekali do poslední chvíle," řekl asistent Jiří Chytrý.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová reprezentace je pospolu a připravuje se na Žižkově

Čtyřiadvacetiletý Kalvach si premiérovou pozvánku vysloužil dobrými výkony v Plzni, kam zamířil před začátkem sezony z Olomouce.

"Hrál dobře už v Olomouci. Přestoupil do Plzně, udělal další výkonnostní krok. Na té pozici hraje dobře. Splňuje ta kritéria, která od hráče na tomto postu očekáváme," řekl Chytrý.

"Lukášovy výkony na začátku sezony nás zaujaly. V nominaci nemohl kvůli zranění být David Pavelka, a tak jsme se rozhodli právě pro Lukáše. Věříme, že to byla správná volba a že nám pomůže přiblížit se postupu na mistrovství Evropy," dodal Šilhavý.

Stefan Simič v utkání s Německem
zdroj: ČTK/AP

Čtyřiadvacetiletý Simič, který má balkánské kořeny, dosud odehrál za reprezentační A-tým jediný zápas předloni v listopadu.

"Stefan je mezi hráči, kteří jsou v našem hledáčku. Byl ve velkém klubu AC Milán, kde nedostával herní vytížení. Přestoupil do Chorvatska, hrává pravidelně a máme na něj dobré reference. Některé zápasy jsme i viděli," uvedl Chytrý.

Krmenčík se po vážném zranění kolena vrací do reprezentace téměř po roce. V ligovém zápase před týdnem s Opavou musel kvůli svalovým problémům střídat, navzdory původním informacím se ale hned v sobotu v dalším kole v Příbrami vrátil do hry.

"U něj byl zásadní zdravotní stav. Michal prokazuje kvalitu v Plzni i nároďáku, byla jen otázka, jestli bude stoprocentně připravený. Jsme rádi, že jsme ho mohli povolat," uvedl Chytrý.

Doležal s Krejčím nechyběli při předchozím červnovém srazu. "Martin v určitých fázích hry typologicky splňuje naše představy. Chceme mít takového hráče k dispozici na tohle dvojutkání venku. Svou kvalitu potvrdil i na mezinárodním poli," připomněl Chytrý.

Dodatečně povolaní hráči doplnili nominaci na nadcházející dvojzápas na konečný počet 23 jmen. Nikdo nemá žádné vážnější zdravotní problémy.

Patrik Schick v dresu české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

K týmu se zatím nepřipojil útočník Patrik Schick, který vyjednává o odchodu z AS Řím do Lipska. "Dolaďují se poslední detaily, jedná se o tom, jestli změní působiště, nebo ne. Mělo by se rozhodnout dnes," uvedl Chytrý.

V Kosovu se český tým představí v sobotu 7. září, v Černé Hoře o tři dny později. Reprezentantům po dvou červnových výhrách patří ve skupině postupové druhé místo o bod před třetím Kosovem.

"Je to obrovsky důležitý dvojzápas, vzhledem k tomu, že jsou to nejbližší utkání, a i vzhledem k vývoji ve skupině. V Kosovu vlastně s přímým konkurentem. Ano, jsou to klíčové zápasy," zdůraznil Chytrý.

Český celek se bude v Praze připravovat do pátku, kdy odletí do Kosova. Po zápase v Prištině se přesune do černohorské Podgorice.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články