Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Plzeň rozehraje sezonu v Helsinkách. Za každou cenu musíme postoupit do Evropy, zní z klubu

Pohárová Evropa pro české kluby startuje. Jako první se v ní představí fotbalisté Plzně. Úřadující šampioni rozehrají 2. předkolo Ligy mistrů na stadionu HJK Helsinky. Premiérovou pohárovou konfrontaci finského a českého týmu bude řídit hlavní rozhodčí, Černohorec Nikola Dabanovič. Odveta na západě Čech je na programu příští úterý. Přímý přenos prvního duelu sledujte dnes od 17:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Fotbalisté Plzně na tréninku
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Viktoria se v posledních třech sezonách z kvalifikace do skupiny pohárů neprobojovala. Další neúspěch by pro klub, který stále hledá nového majitele, znamenal velký problém. Pokud Plzeň dokáže Helsinky vyřadit, zajistí si minimálně účast v hlavní fázi Evropské konferenční ligy.

"Všichni víme, o co hrajeme. Chceme do pohárové Evropy. Tomu jsme podřídili všechno a bude to tak i v zápasech," řekl asistent plzeňského kouče Pavel Horváth.

Šance českých týmů v předkolech rozebral nový Fotbal fokus podcast:

"Favoriti možná trochu jsme. Tři roky jsme nebyli v Evropě, což je pro Plzeň už velká doba. Prostě za každou cestu musíme postoupit do Evropy. To je jasný a možná hlavní cíl sezony," doplnil záložník Jan Kopic.

Svěřence trenéra Michala Bílka ve středu čeká první soutěžní utkání v sezoně. Západočeši v letní přípravě vyhráli úvodní čtyři zápasy v domácím prostředí, ale na soustředění v Rakousku se hledali. Belgickému St. Truidenu podlehli 1:3 a bezbrankové remízy uhráli s rumunským Botosani i v generálce s Besiktasem Istanbul.

Helsinky jsou po 15. kole domácí soutěže, která se hraje od jara do podzimu, na druhém místě tabulky. Rekordmani s 31 finskými tituly v úvodním předkole vyřadili RFS Riga s českým obráncem Petrem Marešem. Helsinky po domácí výhře 1:0 podlehly ve venkovní odvetě 1:2 a v penaltovém rozstřelu zvítězily 5:4.

"Čeká nás na úvod těžký soupeř, který bude hodně bojovný. Hrají v rozestavení 3-4-3, v prvním zápase s Rigou byl jejich výkon velice slušný. Myslím, že je pro nás lepší, že druhý zápas budeme hrát doma," konstatoval Bílek.

Do Helsinek neodcestovali zranění záložník Aleš Čermák a obránce Robin Hranáč, útočníka Jana Klimenta do prvního duelu nepustí karetní trest z angažmá v Bröndby Kodaň. Ve výpravě nejsou ani obránce Mohamed Tijani a záložník Ondřej Mihálik. Viktorii v Bolt Areně čeká umělá tráva.

"To je asi jediná komplikace, umělá tráva není úplně ideální. Ale nemůžeme se koukat, jestli hrajeme na umělce, nebo na normální trávě. Prostě to bereme tak, že nás čeká umělka a popereme se s tím," prohlásil plzeňský kapitán Lukáš Hejda, který kvůli výronu v kotníku vynechal generálku s Besiktasem, ale už je v pořádku.

Plzeň letos bojuje o Ligu mistrů jako jediný český zástupce. Skupinu si dosud zahrála třikrát. V letech 2011 a 2013 do ní postoupila z předkol, v roce 2018 pak přímo coby vítěz české ligy. Posledních pět účastí v kvalifikaci ale Viktorii účast v hlavní fázi nevyneslo. Pokud v létě vyřadí tři soupeře, dostane za postup do skupiny prémii zhruba 400 milionů korun.

V případě postupu ve 3. předkole narazí na lepšího z dvojice NK Maribor - Šeriff Tiraspol. Když Viktoria s Helsinkami vypadne, paradoxně potká buď Maribor, nebo Tiraspol ve 3. předkole Evropské ligy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články