Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Fotbalová reprezentace zná soupeře v Lize národů: Ukrajina, Albánie a Gruzie

Soupeře ve skupinách Ligy národů určil fotbalovým reprezentacím pařížský los. Čeští fotbalisté věděli před losem jen to, že jsou ve druhé ze čtyř divizí a na soupeře čekají ve výkonnostním koši společně s Rakušany, Angličany a Velšany. To znamená, že na žádného z těchto celků nemohli narazit. Los jim nakonec určil do skupiny B1 za soupeře Ukrajinu, Albánii a Gruzii. 

Český tým si zahraje druhou ze čtyř výkonnostních úrovní Ligy národů potřetí z dosavadních čtyř ročníků. Předloni se ještě pod vedením tehdejšího trenéra Jaroslava Šilhavého poprvé představil v elitní Lize A, ve skupině ale skončil poslední a sestoupil.

Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím také dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Čtvrtý ročník bude propojen s kvalifikací na mistrovství světa v roce 2026. Nové vydání Ligy národů začne v září.

Postup do Ligy A si přímo zajistí pouze vítěz skupiny, poslední celek naopak spadne o úroveň níž. Novinkou Ligy národů je play-off, které se bude hrát v březnu příštího roku. Týmy na druhých místech v divizi B se ve dvojzápasech utkají o postup proti mužstvům ze třetích míst Ligy A, celky z třetích příček čeká boj o udržení proti zemím z druhých pozic v Lize C.

Český tým před losem figuroval v nejvyšším ze čtyř výkonnostních košů divize B a měl jistotu, že se vyhne papírově nejtěžšímu soupeři Anglii, Rakousku a Walesu. Bývalý srbský reprezentant Aleksandar Kolarov přisoudil Haškovým svěřencům poměrně náročnou skupinu.

"Myslím, že je to těžký los. Ale na druhou stranu Liga národů je malé mistrovství Evropy a nemůžeme si vybírat. Myslím, že naší ambicí stále musí zůstat pokusit se vybojovat si postup do skupiny A. Mužstva jsou poměrně vyrovnaná. Je to hlavně fantastická příprava na kvalifikaci mistrovství světa," podotkl předseda FAČR Petr Fousek.

S Albánií se národní mužstvo vloni na podzim dvakrát utkalo v evropské kvalifikaci. Po zářijové domácí remíze 1:1 Češi ve venkovní odvetě prohráli 0:3 a v konečné tabulce obsadili za balkánským soupeřem druhé místo. Oba celky postoupily na letní Euro do Německa. "Pro všechny bude motivací chtít ukázat, že jsme lepší než Albánie," podotkl Hašek, který už českou reprezentaci krátce vedl v pěti zápasech v roce 2009.

S Ukrajinci se český tým utkal v prvním ročníku Ligy národů v roce 2018 a utrpěl porážky 1:2 doma a 0:1 venku. Národní mužstvo zvítězilo jen v prvním z pěti vzájemných soubojů. V posledním duelu s Ukrajinci Češi v září 2021 remizovali v Plzni v přípravě 1:1. Východoevropská země hraje kvůli ruské invazi domácí zápasy na neutrální půdě, představila se v Polsku, Německu, na Slovenku a vloni v říjnu proti Severní Makedonii v Praze na Letné.

Ukrajince v březnu čeká baráž o mistrovství Evropy stejně jako Gruzii, která dokonce může být soupeřem národního mužstva na letním šampionátu. V play-off C se v konkurenci Řecka, Lucemburska a Kazachstánu utká o jedno místo v "české" skupině, v níž jsou také Portugalsko a Turecko. Národní tým se s Gruzií dosud neutkal.

Čtvrtý ročník Ligy národů bude propojen s evropskou částí kvalifikace o příští mistrovství světa. K 12 týmům z druhých příček v klasické kvalifikaci se připojí čtyři nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikačních skupinách neskončí do druhého místa. Těchto 16 zemí se pak v play-off utká o zbylá čtyři evropská místa na šampionátu v roce 2026.

Skupinová fáze Ligy národů se odehraje v září, říjnu a listopadu. Nově zařazené play-off bude na programu v březnu příštího roku. Finále, které se bude týkat jen nejlepších celků z Ligy A, se pak odehraje v červnu. Celkové prvenství obhajuje Španělsko.

Los skupin fotbalové Ligy národů:

Liga A:

Skupina 1: Chorvatsko, Portugalsko, Polsko, Skotsko.

Skupina 2: Itálie, Belgie, Francie, Izrael.

Skupina 3: Nizozemsko, Maďarsko, Německo, Bosna a Hercegovina.

Skupina 4: Španělsko, Dánsko, Švýcarsko, Srbsko.

Liga B:

Skupina 1: Česko, Ukrajina, Albánie, Gruzie.

Skupina 2: Anglie, Finsko, Irsko, Řecko.

Skupina 3: Rakousko, Norsko, Slovinsko, Kazachstán.

Skupina 4: Wales, Island, Černá Hora, Turecko.

Liga C:

Skupina 1: Švédsko, Ázerbájdžán, Slovensko, Estonsko.

Skupina 2: Rumunsko, Kosovo, Kypr, Litva/Gibraltar.

Skupina 3: Lucembursko, Bulharsko, Severní Irsko, Bělorusko.

Skupina 4: Arménie, Faerské ostrovy, Severní Makedonie, Lotyšsko.

Liga D:

Skupina 1: Litva/Gibraltar, San Marino, Lichtenštejnsko.

Skupina 2: Moldavsko, Malta, Andorra.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články