Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Boj o přežití. A se šťastným koncem, zářil po čtvrtfinále Ancelotti

Až penaltový rozstřel rozsoudil fotbalisty Realu Madrid a Manchesteru City. Radoval se španělský klub, jehož trenér Carlo Ancelotti utkání později označil za "boj o přežití". Jeho protějšek Pep Guardiola litoval nevyužitých šancí, podle něj udělal jeho tým pro vítězství maximum.

Carlo Ancelotti
zdroj: Reuters

Zatímco před týdnem v Madridu byl k vidění vyrovnaný souboj s výsledkem 3:3, ve středu v Manchesteru dominovali domácí. Real se sice ujal vedení ve 12. minutě zásluhou Rodryga, následně však čelil velkému tlaku. Angličtí šampioni přestříleli soupeře 34:8, přesto vytěžili z množství šancí "pouze" vyrovnávací branku Kevina De Bruyneho v 76. minutě.

"Bránili jsme skvěle. Mám rád, když se v takhle velkých zápasech všichni hráči obětují pro tým. Tohle byl jediný způsob, jak uspět na hřišti City. Byl to boj o přežití, na svůj tým jsem nesmírně hrdý," řekl Ancelotti.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Manchester City – Real Madrid

"Tak to v téhle soutěži chodí, to je fotbal. V jiném sportu bychom s takovou převahou ve statistikách zvítězili, dnes to bohužel nestačilo," uvedl Guardiola. "Real bránil hluboko a neuvěřitelně obětavě. Nemusíme si vůbec nic vyčítat, zkusili jsme úplně všechno. V ofenzivě i defenzivě jsme podali výjimečný výkon," přidal třiapadesátiletý Španěl.

O rekordním sedmnáctém postupu Realu do semifinále Ligy mistrů rozhodl penaltový rozstřel. Ten zahájil gólem domácí Julián Álvarez, naopak Luka Modrič na druhé straně neuspěl. Ve druhé sérii ale Andrij Lunin zůstal stát při střele doprostřed v podání Bernarda Silvy a ukrajinský brankář následně vychytal i bývalého hráče Realu Matea Kovačiče.

Zbývající střelci už se nezmýlili. V páté sérii skóroval v souboji gólmanů Ederson, záhy ho ale překonal střelou o tyč Antonio Rüdiger a Bílý balet oplatil soupeři loňské vyřazení v semifinále. Zároveň navázal na postup přes City ze sezony 2021/22.

"Jakmile došlo na penalty, byl jsem si naprosto jistý, že projdeme dál. Real Madrid je klub, který se nikdy nevzdává. Ani ve zdánlivě bezvýchodné situaci, vždycky najde cestu," pokračoval ve chvále Ancelotti, který může dovést nejúspěšnější tým LM k patnáctému triumfu v elitní klubové soutěži.

"Fotbal je o střílení branek, což se jim dařilo v rozstřelu lépe než nám. Penalty vám někdy vyjdou, někdy zase ne. Měli jsme rozhodnout už dřív," zhodnotil Guardiola, jehož tým zvládl rozstřel na začátku sezony proti Seville v souboji o Superpohár UEFA. Trenér City nemohl ve středu poslat na penaltu kanonýra Erlinga Haalanda ani špílmachra De Bruyneho. "Oba si řekli o střídání, bohužel nemohli pokračovat," vysvětlil.

Manchester tak nezopakuje loňskou sezonu, v níž získal treble za triumf v LM, Premier League a Anglickém poháru. Real, který kráčí ve španělské lize k titulu, čeká v semifinále Bayern Mnichov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články