Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Sparta vyhrála základní část ligy o čtyři body před Slavií, Slovácko uhájilo šestou příčku

Obhájce titulu Sparta půjde do nadstavby fotbalové ligy se čtyřbodovým náskokem. Letenští zvítězili v závěrečném 30. kole zejména díky dvěma gólům kapitána Ladislava Krejčího v Olomouci 4:1 a udrželi náskok před konkurenční Slavií. Červenobílí vyhráli v Hradci Králové 2:1. Šestou příčku uhájilo Slovácko zásluhou remízy 2:2 v Českých Budějovicích. Dynamo půjde do skupiny o záchranu z poslední příčky poté, co Karviná v duelu jeho hlavních soupeřů uspěla ve Zlíně 1:0.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský vylepšil rekord v počtu výher v historii samostatné ligy. V Hradci si připsal 192. vítězství a o jeden triumf odskočil dosavadnímu lídrovi Pavlu Vrbovi, který aktuálně v nejvyšší soutěži nepůsobí.

Třetí Plzeň ztrácí na první místo 14 bodů, po domácí výhře 3:0 nad Teplicemi nicméně získala jistotu, že níž už neskončí.

Z šestého místa postoupilo do skupiny o titul Slovácko, které po remíze 2:2 udrželo jednobodový náskok před Libercem, který uhrál stejný výsledek na hřišti Baníku.

Vedle Sparty a Slavie si celek z Uherského Hradiště v květnové pětikolové nadstavbě zahraje ještě proti Plzni, Ostravě a Mladé Boleslavi.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Ve skupině o titul a taktéž šestičlenné skupině o záchranu se mužstva utkají jednou každé s každým, dosavadní bodový zisk jim zůstává.

Poslední tým sestoupí, čtrnáctý a patnáctý celek konečného pořadí budou hrát baráž se soupeři z druhé ligy.

Ve skupině o Evropu se kluby ze 7. až 10. místa střetnou vyřazovacím systémem o to, kdo si zahraje s pátým týmem konečného pořadí o účast v předkole Evropské konferenční ligy.

Semifinálové dvojice tvoří Liberec s Teplicemi a Olomouc s Hradcem Králové. O výhodě domácí odvety pro Sigmu rozhodly při shodném bodovém zisku lepší vzájemné zápasy s Východočechy.

Do skupiny o záchranu vstoupí v nejlepší výchozí pozici Bohemians 1905, za nimi jsou Jablonec a Pardubice. Barážové příčky po 30. kole patří Karviné a Zlínu, poslední jsou České Budějovice.

Jan Kuchta se raduje z branky
zdroj: twitter.com/ACSparta_CZ

Sparťané nepřipustili v Olomouci překvapení a uhájili před startem skupiny o titul čtyřbodový polštář na Slavii. V úvodním dějství se za hosty dvakrát trefil kapitán Ladislav Krejčí, po změně stran další góly přidali Veljko Birmančevič a Jan Kuchta. Za Sigmu snížil střídající Jáchym Šíp. Hanáci nenavázali na týden starou senzační remízu 2:2 ze stadionu Slavie.

Sigma Olomouc – Sparta Praha 1:4 (0:2)

Branky: 75. Šíp – 28. z pen. a 32. Krejčí, 53. Birmančevič, 66. Kuchta. Rozhodčí: Pechanec – Caletka, Kříž – Všetečka (video). ŽK: Juliš – Wiesner. Diváci: 12 359 (vyprodáno).
Olomouc: Stoppen – Pokorný, Matys, Vraštil (69. Ventúra) – Chvátal, Pospíšil, Zorvan (69. Langer), Breite (90.+1 Hadaš), Uriča – Zifčák (90.+1 Fiala), Juliš (54. Šíp). Trenér: Saňák.
Sparta: Vindahl – Sörensen, Panák, Krejčí – Wiesner, Kairinen, Sadílek (62. Laci), Ryneš (62. Zelený) – Birmančevič (69. Karabec), Haraslín (82. Pešek) – Kuchta (69. Olatunji). Trenér: Priske.

Slavia uspěla v Hradci Králové poté, co v předchozích dvou duelech získala jediný bod a boj o titul udržela po základní části otevřený. Branky Pražanů vstřelili na konci první půle Lukáš Provod a Ondřej Zmrzlý, v nastaveném čase snížil Karel Spáčil. Východočeši prohráli teprve druhé z posledních 11 kol.

FC Hradec Králové – Slavia Praha 1:2 (0:2)

Branky: 90.+1 Spáčil – 41. Provod, 43. Zmrzlý. Rozhodčí: Černý – Paták, Machač – Klíma (video). ŽK: Kučera – Douděra. Diváci: 9300 (vyprodáno).
Hradec: Zadražil – Klíma, Kodeš, Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák (79. Pudhorocký), Horák – Čmelík (57. Juliš), Pilař (83. Kaštánek) – Hais (57. Koubek). Trenér: Horejš.
Slavia: Staněk – Holeš, Ogbu, Vlček – Douděra (87. Tomič), Ševčík (71. Zafeiris), Oscar, Zmrzlý (79. Wallem) – Schranz (71. Masopust), Provod – Chytil (71. van Buren). Trenér: Trpišovský.

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: twitter.com/fcviktorkaplzen

Plzeň rozhodla zápas s Teplicemi po změně stran, kdy se dvakrát trefil Tomáš Chorý a jednou střídající Matěj Vydra. Viktoria v lize porazila Teplice po třech utkáních a bodovala popatnácté z posledních 16 duelů nejvyšší soutěže. Západočeši mají díky postupu do finále domácího poháru už teď jistotu, že si v příštím sezoně zahrají nejméně 3. předkolo Evropské ligy.

Viktoria Plzeň – FK Teplice 3:0 (0:0)

Branky: 49. a 82. Chorý, 68. Vydra. Rozhodčí: Machálek – Dresler, Žurovec. ŽK: Červ – Mareček. Diváci: 8632.
Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic (61. Cadu), Kalvach, Červ, Souaré (85. Havel) – Šulc (73. Jirka), Mosquera (61. Vydra) – Chorý (85. Metsoko). Trenér: Koubek.
Teplice: Ludha – Kričfaluši, Knapík, Chaloupek – Švanda, Bílek (58. Havelka), Mareček, Labík (70. Radosta) – Trubač (70. Emmer) – Čerepkai (58. Gning), Fila (85. Vachoušek). Trenér: Frťala.

Jedinou branku zápasu ve Zlíně dal ve 12. minutě slovenský útočník Karviné Martin Regáli. Ševci prohráli se svým soupeřem v boji o udržení i podruhé v sezoně a museli mu přenechat průběžné 14. místo. Slezané díky důležitému vítězství nejen že opustili poslední příčku, ale získali do nadstavbové skupiny o záchranu výhodu domácího prostředí v zápasech s hlavními konkurenty – Zlínem a Českými Budějovicemi.

FC Zlín – MFK Karviná 0:1 (0:1)

Branka: 12. Regáli. Rozhodčí: Berka – Vlček, Pečenka. ŽK: Bartošák, Didiba – Grussmann (asistent trenéra). Diváci: 3910.
Zlín: Dostál – Holík, Cedidla, Didiba, Bartošák – Bužek (85. Tkáč), González (58. Janetzký) – Vukadinovič (85. Simerský), Slončík, Pidro (46. Ikugar) – Schánělec (72. Načkebija). Trenér: Červenka.
Karviná: Holec – Raspopovič, Bergqvist, Fleišman – Mikuš, Boháč (90.+3 Bederka), Moses (87. Žák), Ražnatovič – Čavoš (70. Budínský), Memič (70. Ezeh) – Regáli (70. Doležal). Trenér: Vlk.

Dynamo bude mít v nadstavbě nejhorší výchozí pozici, ačkoliv bodovalo počtvrté v řadě. Slovácko sice vedlo po zásahu Kim Sung-pina, za Jihočechy ale vyrovnal v nastavení první půle Jan Suchan a po změně stran otočil skóre Jakob Tranziska. Bod zařídil hostům krátce po příchodu na hřiště Ondřej Mihálik po chybě gólmana Dávida Šípoše. Tým z Uherského Hradiště nevyhrál sedm zápasů za sebou, přesto si počtvrté zahraje ve skupině o titul.

Dynamo České Budějovice – 1. FC Slovácko 2:2 (1:1)

Branky: 45.+1 Suchan, 55. Tranziska – 22. Kim Sung-pin, 83. Mihálik. Rozhodčí: Radina – Kubr, Slavíček – Zelinka (video). ŽK: Tranziska, Ali – Kim Sung-pin, Daníček. Diváci: 3154.
Č. Budějovice: Šípoš – Lazič, Poulolo, Králik, Sladký – Suchan, Čermák (84. Nikl), Hellebrand – Brandner (46. Tranziska), Alli – Ondrášek (90.+1 Skalák). Trenér: Lerch.
Slovácko: Fryšták – Blahút, Hofmann, Břečka (12. Kohút), Holzer (79. Mihálik) – Havlík, Daníček – Petržela (46. Sinjavskij), Kim Sung-pin (79. Reinberk), Juroška – Kvasina (71. Vecheta). Trenér: Svědík.

Utkání Ostrava – Liberec
zdroj: twitter.com/fcbanikostrava

Ostrava remizovala doma s Libercem 2:2, ačkoliv v utkání vedla už o dvě branky. Na proměněnou penaltu Ewertona navázal Patrick Kpozo, ale Slovan ve druhé půli vyrovnal trefami Lubomíra Tupty a Filipa Prebsla. Baník půjde do nadstavby ze čtvrtého místa. Severočeši nevyužili zaváhání Slovácka a zůstali o bod sedmí, čeká je tedy skupina o Evropu.

Baník Ostrava – Slovan Liberec 2:2 (1:0)

Branky: 20. Ewerton z pen., 47. Kpozo – 55. Tupta, 69. Prebsl. Rozhodčí: Rouček – Nádvorník, Hurych – Kocourek (video). ŽK: Adediran, Tanko – Preisler, Tetour. Diváci: 10 011.
Ostrava: Markovič – Juroška (74. Pojezný), Blažek, Lischka, Kpozo – Boula, Šín – Buchta (68. Rusnák), Klíma (74. Adediran), Ewerton – Kubala (74. Tanko). Trenér: Hapal.
Liberec: Vliegen – Fukala, Chaluš, Prebsl – Ghali, Žambůrek (87. Doumbia), Tetour (73. Varfolomejev), Preisler – Višinský (61. Horský), Kulenovič (73. Kok), Tupta (87. Letenay). Trenér: Petřík.

Jablonec remizoval s Mladou Boleslaví 1:1 a před bojem v nadstavbové skupině o záchranu natáhl sérii bez vítězství na šest zápasů nejvyšší soutěže. Domácí poslal do vedení v první půli Matěj Polidar. Středočeši, kteří vstoupí z pátého místa do skupiny o titul, vyrovnali v nastavení díky Júsufu Hilálovi, jenž potrestal chybu brankáře Jana Hanuše.

FK Jablonec – FK Mladá Boleslav 1:1 (1:0)

Branky: 19. Polidar – 90.+1 Hilál. Rozhodčí: Szikszay – Ratajová, Volf. ŽK: Černák, Martinec, Hanuš, Kratochvíl, Hurtado – Solomon, Ladra, Karafiát, Suchý. Diváci: 2027.
Jablonec: Hanuš – F. Souček, Tekijaški, Hurtado – Čanturišvili, Kratochvíl, Hollý, Černák – Martinec (84. Hübschman), Polidar (90.+2 Náprstek) – Pleštil (62. Alégué). Trenér: Látal.
M. Boleslav: Trmal – Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek (62. Kadlec) – Sakala (31. Král), Mareček – Solomon (62. Vaníček), Ladra (81. Žitný), Kušej (62. Pulkrab) – Hilál. Trenér: Holoubek.

Bohemians přetlačili v Ďolíčku 2:1 Pardubice a svého soupeře porazili počtvrté za sebou. Skóre otevřel ve 26. minutě domácí Jan Kovařík. Brzy po přestávce srovnal premiérovou trefou v ročníku Vojtěch Sychra, v 73. minutě ale rozhodl další střídající hráč Jan Matoušek. Klokani si výrazně přiblížili ještě před startem nadstavbové skupiny o záchranu jistotu udržení v nejvyšší soutěži, na barážové příčky mají už teď desetibodový náskok.

Bohemians 1905 – FK Pardubice 2:1 (1:0)

Branky: 26. Kovařík, 73. Matoušek – 48. Sychra. Rozhodčí: Hocek – Hájek, Váňa. ŽK: Hála, Köstl – Chlumecký, Solil, Vacek. Diváci: 5905.
Bohemians: Soukup – Křapka, Vondra, Hybš – Dostál, Hůlka, Beran, Kovařík (90.+5 Köstl) – Prekop (68. Puškáč), Hála (68. Ristovski) – Kozák (59. Matoušek). Trenér: Veselý.
Pardubice: Kinský – Icha, Halinský, Ortiz (79. Vacek), Chlumecký – Solil, Donát (79. Kukučka), Hlavatý – Brdička (48. Sychra), Krobot (62. Zlatohlávek), Patrák (62. Daněk). Trenér: Kováč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články