Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Curlingové ME klepe na dveře. Porážet profesionální týmy je těžké, ale ne nereálné, věří Kubešková

Již jen poslední dny zbývají do startu evropského curlingového mistrovství. Na něm se ve skotském Aberdeenu představí jak mužská, tak ženská reprezentace. Hlavní cíl ale mají společný: dostat se ve výsledném pořadí mezi elitu, která postoupí na světový šampionát.

Tým Anny Kubeškové
zdroj: Facebook.com / Team Kubešková

Evropský šampionát se blíží. Do skotského Aberdeenu už se pomalu sjíždějí elitní mužské i ženské reprezentace. První zápasy jsou totiž na programu již osmnáctého listopadu. S velkými ambicemi se na turnaj chystají také české týmy: ten mužský skipa Lukáše Klímy i ten ženský, který vede znovu Anna Kubešková. 

"Příprava jde velmi dobře. Hodně jsme toho odehrály a věřím, že se to ukáže," řekla pro ČT sport zkušená Kubešková, která se v létě do týmu vrátila po mateřské pauze. Dlouholetá opora věří v sílu sestavy, kterou kromě ní tvoří také Karolína Spundová, Klára Svatoňová, Aneta Muellernová a Michaela Baudyšová. 

"Odjíždíme s tím, že jsme udělali maximum. Bude samozřejmě záležet na tamních podmínkách a na soupeřkách," dodává Kubešková, která spolu se svými krajankami vstoupí do programu duelem se Švédkami. Ten se odehraje v sobotu 18. listopadu od 9:55, a to i na obrazovkách ČT sport Plus.

A s jakým cílem vstoupí do šampionátu? "Primárně se kvalifikovat na mistrovství světa. Je to reálné, ale určitě ne jednoduché. Jsou to top týmy Evropy, většina z nich je plně profesionalizovaná," nastiňuje to, jak těžké je v současnosti prosadit se vůči elitním týmům. "Každý zápas bude boj, ale šanci vyhrát určitě máme," dodává však odhodlaně.

Pomoci by měl i nový kanadský trenér Wade Scoffin, který je ve funkci ani ne měsíc. "Je to dva týdny. Přinesl optimismus, pozitivitu. Je to svěží pohled na věc. Jeho hlavní práce ale přijde až po mistrovství," říká Kubešková. "Přinesl i kanadský pohled na curling. Snaží se zatím nezasahovat do naší techniky, aby neohrozil to, na čem pracujeme," doplňuje.

Společná práce má přitom vyvrcholit až v roce 2026, kdy se na severu Itálie odehrají příští olympijské hry. "To bude naším společným cílem," souhlasí česká skipka. "Chceme hrát český curling a tam, kde vidím prostor ke zlepšení je mentální příprava a rozhodování, jinak si vedou dobře," ocenil kanadský kouč.

Team Klíma na WCT Prague Classics
zdroj: facebook.com/ČESKÝ CURLING

Na šampionát se chystá i Lukáš Klíma se svým týmem, který má za sebou víkendový turnaj světové curlingové série. Některé z reprezentací přitom právě na turnaji, který se odehrál v Praze na Roztylech, porazil. "Vítězství je vždycky skvělé, vyhrát domácí turnaj je báječný a nám se to konečně podařilo, takže já doufám, že si formu přeneseme," říká Klíma. 

Také jeho ambicí je postup na mistrovství světa, tedy skončit na šampionátu mezi osmi nejlepšími. Jak se českým reprezentacím bude ve skotském Aberdeenu dařit, sledujte od soboty na ČT sport a ČT sport Plus. Oba týmy vstoupí do programu duelem se Švédskem: ženy od 9:55, muži přijdou na řadu v 15:25.

Nejbližší program českých týmů:

SOBOTA 18. LISTOPADU

9:55 Švédsko – Česko (ženy)
15:25 Švédsko – Česko (muži)
20:30 Česko – Norsko (ženy)

NEDĚLE 19. LISTOPADU

9:55 Německo – Česko (muži)
14:55 Česko – Estonsko (ženy)
20:00 Česko – Skotsko (muži)

PONDĚLÍ 20. LISTOPADU

9:00 Česko – Skotsko (ženy)
13:00 Česko – Turecko (muži)
16:55 Česko – Švýcarsko (ženy)
20:55 Česko – Itálie (muži)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články