Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Zuřící býk LaMotta zemřel. Odpočívej v pokoji, vzkázal De Niro

Mezi legendy světového boxu jej dostaly jeho pěsti a do povědomí širší veřejnosti pak film Martina Scorseseho Zuřící býk z roku 1980, za nějž představitel hlavní role Robert De Niro dostal Oscara. Hrál tehdy Jakea LaMottu, mistra světa střední váhy, ten v úterý zemřel v pětadevadesáti letech v nemocnici v Miami na následky zápalu plic. "Odpočívej v pokoji, šampione," vzkázal na sociálních sítítch De Niro, když se o boxerově smrti dozvěděl.

Robert De Niro a Jake LaMotta v roce 2005
zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP/Julie Robertson

LaMotta, podle jehož autobiografie byl film natočen, přišel o titul světového šampiona po dvou letech v utkání se Sugar Rayem Robinsonem, s nímž se utkal šestkrát a vyhrát dokázal jen druhý z duelů. "Boxoval jsem s Rayem tak často, že se divím, že jsem nedostal cukrovku," konstatoval po skončení kariéry v narážce na přezdívku svého velkého soupeře "sugar - cukr".

Titul mistra světa získal LaMotta v roce 1949, kdy v Detroitu porazil obhájce trofeje Francouze Marcela Cerdana. Ten si tehdy v prvním kole údajně vykloubil paži a utkání vzdal až před začátkem desátého kola. Vítěz utkání k tomu po letech řekl: "Něco se vám v tak těžkém utkání stát musí. Natržené obočí, zlomený nos nebo zlomená ruka a podobně. Jenže když jste šampion, tak musíte pokračovat."

Odveta se slavným Francouzem se pak už nekonala, protože letadlo, v němž cestoval k odvetě do Ameriky, havarovalo u Azorských ostrovů a nehodu nikdo nepřežil.

Svá slova o výdrži potvrdil nedávno zesnulý boxer v památném utkání s Robinsonem, které rozhodčí ukončil ve třináctém z patnácti kol. LaMotta tehdy už nemohl boxovat, visel v provazech a dostával velkou nakládačku, ale vzdát odmítal, a tak to učinil rozhodčí. Zápas byl poté novináři nazván: Masakr na svatého Valentýna.

Na kontě měl LaMotta, který dostal přezdívku Zuřící býk nebo Býk z Bronxu, 83 výher (30 k.o.), 19 proher a 4 remízy. V roce 1960 při výslechu před americkým senátním výborem pro vyšetřování organizovaného zločinu přiznal, že zápas s Billym Foxem v roce 1948 úmyslně prohrál. "Slíbili mi za to, že dostanu šanci boxovat o titul se světovým šampionem Cerdanem," řekl tehdy. V roce 2005 pak v rozhovoru pro AP konstatoval: "Nejsem žádný anděl," a málokoho tím překvapil.

Po porážce s Robinsonem už neboxoval dluho. Je členem Mezinárodní boxerské síně slávy a po ukončení kariéry provozoval noční bar. Pracoval v showbyznysu, v reklamě a hrál i ve filmech. Měl šest dětí, čtyři dcery a dva syny. Ti oba zemřeli v roce 1988 – Jake (51) na rakovinu, druhý Joe (49) při havárii letadla.

Zdroj
Denver Post

Hlavní zprávy

Nejčtenější články