Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

World Boxing povede Nizozemec van der Vorst, prvořadým cílem je návrat do olympijského hnutí

Prvním prezidentem nově vzniklé světové organizace World Boxing byl v sobotu zvolen Boris van der Vorst. Jednapadesátiletý Nizozemec dostal na ustavujícím kongresu ve Frankfurtu přednost před Američanem Elisem Seignollem a má před sebou dvouleté funkční období. Ve Frankfurtu se sešli delegáti 26 členských zemí, k nimž od října patří i Česko. Prvořadým cílem World Boxing je návrat do olympijského hnutí.

zdroj: Reuters autor: Ivan Alvarado

Organizace World Boxing vznikla v dubnu jako reakce na dlouhodobě kontroverzní fungování Mezinárodní boxerské asociace (IBA), kterou vede kontroverzní Rus Umar Kremljov.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos v červnu kvůli nedotaženým reformám vyloučil IBA ze svých řad, poprvé ji suspendoval už v roce 2019. IBA se proti tomu odvolala ke sportovní arbitráži CAS.

Kvůli problémům v oblastech řízení, financí, rozhodování a etiky MOV odebral asociaci pořádání olympijského turnaje v Tokiu a stejně jako nyní v případě Paříže řídil kvalifikační turnaje pro OH sám.

Pro Hry 2028 v Los Angeles zatím box oficiálně nefiguruje v programu. MOV to na říjnovém zasedání v Bombaji zdůvodnil i tím, že sport nemá žádnou uznanou organizaci. Cílem World Boxing je to změnit.

Nový šéf organizace van der Vorst se chtěl loni v květnu utkat s Kremljovem o funkci prezidenta IBA, ale nebyl k volbám připuštěn, a i když v červnu CAS uvedl, že pro to nebyl důvod, mimořádný kongres IBA v Arménii rozhodl o tom, že se volby opakovat nebudou.

Z pozice šéfa World Boxing teď bude van der Vorst usilovat o přijetí organizace za člena MOV a potvrzení boxu v programu OH v roce 2028. "Jsem optimista. Budeme tvrdě pracovat a nevzdáme se. Cítím, že ta šance na návrat do olympijského hnutí existuje," řekl.

Konstatoval, že eviduje zájem mnoha dalších národních federací o členství. Přijetí dalších svazů a uspořádání úspěšných soutěží považuje za momentální prioritu.

"Domníváme se, že po rozhodnutí arbitráže ohledně MOV a IBA se situace s členstvím urychlí. Víme, že je tu několik svazů, které právě na výsledek arbitráže čekají," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články