Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Vedení IBA jde proti MOV, tvrdí prezident českého boxu Šimák

Světový box hledá zatím marně společnou řeč. Na jedné straně je současná amatérská organizace IBA, kterou vede Umar Kremljov z Ruska, a na druhé USA, Velká Británie, Česko a další země, které chtějí změnu a v Americe už založili organizaci Světový box. Podle prezidenta Českého svazu boxu Marka Šimáka, který byl hostem Sportovních zpráv na ČT sport, je proti současnému vedení IBA nyní zhruba dvacet národních svazů.

Je nám líto, video expirovalo.
Šimák: IBA jde proti MOV

"Nově založená organizace Světový box chce zlepšit spolupráci s MOV a později převzít organizace sdružené pod IBA, která podle mnohých ohrožuje budoucnost boxu v programu OH," vysvětluje muž, který dlouho vedl trenérskou komisi svazu a do nové funkce byl zvolen před několika měsíci.

Vadí mu hlavně fakt, že současné vedení amatérského boxu jde proti názorům a doporučením Mezinárodního olympijského výboru. "Na MS, které právě probíhá, jsme jako mnohé další země nejeli, protože tam startují Rusové i Bělorusové pod svými vlajkami a vším kolem, přestože Mezinárodní olympijský výbor to doporučil úplně jinak," říká Šimák.

Nová organizace zatím ještě nefunguje. "Už je založená, ale ještě do ní nevstupují národní federace," vysvětluje první muž tuzemského boxu.

Pod velký tlakem ze strany IBA byl Šimák i na nedávné Velké ceně Ústí nad Labem.

"Přišla zpráva od IBA, že máme turnaj zrušit, že tam startují Američané a že během pořádání MS by se neměl konat žádný velký turnaj. Ale Velká cena Ústí nespadá pod IBA, takže se na něj její práva nevztahují," vysvětluje situaci šéf tuzemského boxu.

"Odjely týmy Francie a Brazílie, protože měly boxery na probíhajícím MS a báli se, aby jejich reprezentanty nestopli přímo na šampionátu. Pak ještě v průběhu turnaje odvolali svoje boxery Poláci," dodává Šimák.

"Byli jsme pod obrovským tlakem, jednali jsme v Ústí s týmy a národními federacemi. Právníci v USA nám udělali analýzu, že turnaj pokračovat může," vzpomíná na věci, které v ringu nebyly vidět. "Řešilo se to v průběhu zápasů a měli jsme co dělat. Velkou odvahu prokázala i supervizorka turnaje, která nechala Velkou cenu doboxovat, i když ji IBA odvolala," doplnil dramatické okolnosti kolem nedávného turnaje.

Šimáka mrzí, že dva subjekty nemohou najít společnou řeč. "IBA bojkotuje kolem dvaceti zemí, ale je to hlavně tažení za olympijský box, což je základ," tvrdí prezident českého svazu. "Pokud to vedení bude dělat kroky proti olympijskému výboru, tak IBA nebude přijata na další OH a v programu pro Hry v roce 2028 ještě není," říká Šimák s tím, že IBA dokonce rozeslal rozhodčím doporučení, aby se nezúčastnili olympijských her, protože tam pořadatelství vzal pod sebe MOV. Takže IBA zase kope proti olympijskému výboru," dodal.

Možnost kvalifikovat se na Hry do Paříže v příštím roce, což spadá také pod MOV, bude možné poprvé na Evropských hrách v Polsku. "Potom jsou ještě dvě velké evropské kvalifikace a my doufáme, že někdo z našich jedenácti adeptů se na olympiádu mezi muži nebo ženami dostane," končí Šimák rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články