Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Je to špatně, reaguje Šimák na povolení startu Rusů a Bělorusů. Češi proto na MS neodcestují

Čeští boxeři se nezúčastní letošního mistrovství světa žen i mužů. Vedení české asociace nesouhlasí s přístupem mezinárodní federace IBA k reprezentantům z Ruska a Běloruska, kterým jako jedna z mála organizací umožňuje start na akcích pod státními vlajkami i přes probíhající invazi na Ukrajině. "Nejedeme, protože jsme absolutně proti tomu, aby stát, který válčí, poslal svoje sportovce a tím si dělal reklamu," sdělil jasně šéf českého boxu Marek Šimák.  

"Stejné stanovisko, jako Česká boxerská asociace, jsme dávali už dříve. Vadí nám to. Je to špatně. Asociaci vede Rus, který je v hodně blízkém vztahu s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem, a vše platí Gazprom," řekl prezident České boxerské asociace (ČBA). "Blbé je, že Evropa je malá a on (prezident IBA Umar Kremljov) to celosvětově ovlivňuje penězi. Problém je, že některé státy se nechají uplatit," doplnil Šimák.

Federaci IBA za její kroky dlouhodobě kritizuje i Mezinárodní olympijský výbor a boxu stále hrozí vyřazení z programu olympijských her. "Pokud tam bude Kremlev, tak zbytek dalo by se říct západního světa, který je proti, bude absolutně podporovat, aby se vytvořila nová asociace, kterou bude uznávat Mezinárodní olympijský výbor," představil variantu řešení Šimák.

Podle něj je navíc pravděpodobné, že v nejbližší době vznikne světová organizace zastřešující amatérský box. "Hodně se o tom mluví. Nová asociace by měla být proevropská, protiputinovská. Hlavně chceme pokračovat s boxem na olympijských hrách," řekl nový šéf českého boxu, kterýve funkci prezidenta nahradil loni v listopadu Svatopluka Žáčka.

Světový šampionát žen se uskuteční v březnu v Indii, mužský v květnu v Uzbekistánu. Již dříve svůj bojkot oznámily národní boxerská federace USA nebo Irsko. Na vrcholných turnajích by ale mohlo chybět více zemí. "Bavíme se o tom a teď do toho vstoupili i Němci, kteří když se k něčemu takovému rozhodnou, tak to mají většinou připravené. Ví, že je se současným stavem potřeba něco dělat," řekl Šimák.

Ruští boxeři se minulý týden poprvé od roku 2019 představili na turnaji pod hlavičkou IBA v Marrakéši, kde byly povoleny i státní symboly včetně ruské vlajky nebo hymny. "Byli jsme tam pozvaní, jasně jsme řekli, že nepojedeme, přestože se nabízely obrovské prize money. Jak jsem říkal, platí to Kremlev přes Gazprom, jsou to krvavé peníze, které nechceme a nebudeme nikdy potřebovat radši," dodal Šimák.

Klíčovou akcí nadcházejících měsíců budou z českého pohledu Evropské hry v Krakově, kde se bude poprvé bojovat o účastnická místa na olympijských hrách v Paříži 2024.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články