Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
51. Rally Český Krumlov

Sprint v Anterselvě si podmanila domácí Wiererová. Ani jedna z Češek nezastřílela bez chyby

Vítězkou sprintu v Anterselvě se stala domácí Italka Dorothea Wiererová. O tři vteřiny za ní dojela Francouzka Chloé Chevalierová, čímž ve svých sedmadvaceti letech zaznamenala nejlepší výsledek kariéry. Třetí skončila v závodu na 7,5 kilometru Švédka Elvira Öbergová. Z českých závodnic, z nichž ani jedna nezastřílela přesně, byla nejlepší se dvěma chybami šestnáctá Markéta Davidová, navíc bodovala jako jediná.

Medailistky se v cíli vešly do rozmezí devíti sekund. Na vítěznou Wiererovou ztratila Davidová 55,5 sekundy.

Pátou příčku z Hochfilzenu zopakovala donedávna úspěšná běžkyně na lyžích Slovinka Anamarija Lampičová, která udělala jen dvě chyby na střelnici.

Znovu byla nejrychlejší v běhu a na Wiererovou ztratila 18,4 sekundy. Vedení v celkovém pořadí SP udržela Francouzka Julia Simonová, i když po šesti umístěních na stupních vítězů v řadě tentokrát skončila devátá.

Dorothea Wiererová
zdroj: ČTK/AP

Ač krásné zimní podmínky, na sprint samotný hlásila předpověď sněhové přeháňky. Ty se ale nakonec během závodu nekonaly.

Trenéři ovšem museli s hlášením dopředu počítat, a proto nasadili Markétu Davidovou až do druhé poloviny startovního pole.

"Dlouho jsme se rozhodovali, protože mělo sněžit a pak už se to mělo ustálit, proto jsme dali Markétu do druhé skupiny," vysvětloval asistent trenéra Jiří Holubec.

Stejně jako minulý týden v Ruhpoldingu se Davidová potýkala se střelbou vleže. Rovnou dvě trestná kola na úvod Holubce jistě potěšit nemohla, chyby ale na stojce Davidová dokázala opravit.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP

"Úplně bych to nesváděla, že to je problém ležky. Myslím, že jsem se tam u jedné rány zbytečně bála, snažila jsem se ji vycentrovat, až jsem ji netrefila. U druhé nevím, čím to bylo za chybu," uvedla pro ČT sport.

Na trati se cítila poměrně dobře. "Nejsem si jistá, zda se máza trefila úplně dobře, ale to si musíme zhodnotit v kamionu. Představovala bych si ten závod jinak, snažím se do toho dát maximum. Občas to stačí na lepší místo, občas na horší," doplnila.

Lucie Charvátová vyjížděla už jako šestá, ale záhy mohla závod zabalit, neboť celkově čtyři chyby byly přespříliš. K jejímu bronzu z mistrovství světa před třemi lety bylo daleko.

"Přišlo mi, že mi hlavně došel dech a nebyla jsem schopna zkorigovat rány. Je to špatný, čekala jsem víc," řekla Charvátová v rozhovoru pro ČT sport s tím, že se na ni s jistotou podepsala i nadmořská výška přes 1600 metrů. Celkově byla na 58. místě.

Je nám líto, video expirovalo.
Lékaři sledují u českých biatlonistů reakci na velkou nadmořskou výšku

Jestliže trenér Egil Gjelland před závodem řekl, že Jessice Jislové ještě něco k dokonalosti chybí, jako by viděl dopředu: celkově za dvě rány nechané na střelnici. S rychlejší Charvátovou ji na čelo pole scházely více než dvě minuty.

"Nejsem si jistá, proč se tak stalo. Budeme to muset probrat s trenéry, ale přece jen jsme ve výšce, byla jsem hodně zadýchaná, vítr se točil, což byl asi i důvod chyby na té ležce," vysvětlovala devětapdesátá Jislová.

"Kdybych neviděla čas v cíli, řekla bych, že se mi jelo dobře a nechala tam všechno. Nevím, čím se to stalo, že to špatný je," dodala posmutněle.

Tereza Voborníková natropila na první střelecké zastávce tři omyly. Závod tak mohla prakticky odepsat. Rovněž trojité kroužení čekalo Elišku Václavíkovou, která v Anterselvě závodila vůbec poprvé. Skončila na 75. pozici a sobotní stíhačku s jistotou nepojede.

"Hrozně mě to mrzí, měla jsem si na ležku počkat. Vystřílela jsem tam ty tři rány zbytečně rychle. Jsem na sebe naštvaná. Na stojce mi nezbylo nic jiného než to prostě odstřílet," prohlásila šestapadesátá Voborníková.

Tiril Eckhoffová
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Kdo zatím celou sezonu chybí a chybět minimálně i v Oberhofu bude, je norská hvězda Tiril Eckhoffová. Na jaře prodělala covid a následky pociťovala řadu měsíců, zatím se připravuje pouze zlehka.

Závodu už se neúčastnila ani dvaatřicetiletá zkušená Italka Federica Sanfilippová, která se do nominace pro Anterselvu nevešla a po následné roztržce s trenéry rovnou ukončila kariéru.

SP pokračuje hned v pátek sprintem biatlonistů. V sobotu jsou na programu oba stíhací závody, víkend zakončí nedělní štafety.

Světový šampionát v německém Oberhofu startuje 8. února smíšenou štafetou. S vysíláním ČT sport a ČT sport Plus nepřijdete ani o jeden přenos.

SP v biatlonu v Anterselvě, ženy - sprint (7,5 km):

1. Wiererová (It.) 20:59,6 (0 tr. okruhů), 2. Chevalierová (Fr.) -2,8 (0), 3. E. Öbergová (Švéd.) -8,7 (0), 4. Röiselandová (Nor.) -14,7 (1), 5. Lampičová (Slovin.) -18,4 (2), 6. Herrmannová-Wicková (Něm.) -23,1 (2), ...16. Davidová -55,5 (2), 56. Voborníková -2:16,8 (3), 58. Charvátová -2:19,2 (4), 59. Jislová -2:21,1 (2), 75. Václavíková (všechny ČR) -3:09,1 (3).

Průběžné pořadí (po 13 z 21 závodů): 1. Simonová (Fr.) 788, 2. E. Öbergová 675, 3. Wiererová 567, 4. Vittozziová (It.) 566, 5. Herrmannová-Wicková 498, 6. Hauserová (Rak.) 476, ...9. Davidová 455, 29. Jislová 134, 51. Voborníková 50, 75. Václavíková 3, 76. Charvátová 1.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články