Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Největší potíže máme se střelbou, hodnotí Rybář první trimestr

Světový biatlon má za sebou úvodní část sezony. Z českého pohledu ne zcela vyvedenou – reprezentace stále čeká na umístění na stupních vítězů. Sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář považuje za hlavní příčinu slabších výsledků rychlost a přesnost střelby. 

"Určitě je na čem pracovat. Neviděl bych vše černě. Na druhou stranu nám první trimestr ukázal, že největší rezervy máme ve střelbě," uvedl Rybář. "V běhu ty slabiny nejsou takové, jako byly v rychlosti a přesnosti střelby. To nás dělilo od umístění, jaké bychom si přáli. Je vidět, že tým určitou sílu má, a je potřeba to během vánočních svátků co nejvíce doladit," doplnil.

Čeští biatlonisté čekají na první stupně vítězů v sezoně, v elitní desítce skončili zatím čtyřikrát. Nejlepším výsledkem bylo osmé místo Michala Krčmáře v závodu s hromadným startem v Lenzerheide. Krčmářovi patří v průběžném pořadí Světového poháru 21. místo, nejlepší českou ženou je osmnáctá Tereza Voborníková. Hlavní hvězda Markéta Davidová je právě vinou horší střelby třiadvacátá.

"Na těch věcech se pracuje už po jednotlivých kolech, ale vše nejde změnit mávnutím kouzelného proutku. Je třeba navázat na to, co kdo dělal v tréninku. Někdo třeba ztratil trochu sebedůvěru po prvním kole v Östersundu a pak už se to vezlo. Není to o tom, že by to neuměli. Těch ran mají vystřílených spoustu. Myslím, že další trimestr by mohl vypadat lépe," řekl Rybář.

Šestadvacetiletá Davidová udělala změny po nepovedeném druhém dílu SP v Hochfilzenu. Vrátila se ke starému háku na malorážce, pilovala více střelbu na sucho a ladila další detaily s trenérem Egilem Gjellandem. "Někdy je lehké přenastavení pažby nebo odbourání určité obavy hrozně důležité. Jsou to drobné věci, ale v tom finálním výkonu, když bojujete o každou vteřinu, to roli hrát může," uvedl Rybář.

Změna v mazání lyží

Novinkou v sezoně je zákaz používání vosků s fluorem. Podle Rybáře první podniky ukázaly, že některé týmy jako například Norové, Němci nebo Francouzi jsou v přípravě lyží o něco dál. "Rozdíly jsou větší než u fluorových vosků. Je to i tím, že jsou to nové věci, které nemají všichni ozkoušené, a mohou udělat chybu. Je vidět, že některé týmy už to mají vychytanější a mají možná více zkušeností," uvedl Rybář.

Ondřej Rybář:

"Pokud se to někomu povede, tak je to znát. Ve startovním poli je vidět, že se někomu vede líp a někomu hůř. To u těch fluorových vosků až tak nebylo."

Biatlonisty čeká během vánoční přestávky příprava v Novém Městě na Moravě. Davidová s Krčmářem se také zúčastní 28. prosince tradiční exhibice v německém Gelsenkirchenu. "Většina týmu bude letos pár dní v Novém Městě. Podmínky se sice oproti dřívějším týdnům změnily, budeme tam ale mít připravenou trať. Nachystaná bude i střelnice, takže většina závodníků bude mít možnost si ji vyzkoušet vzhledem k mistrovství světa," řekl Rybář.

Světový pohár se opět rozjede 4. ledna, kdy začnou závody v německém Oberhofu. "U nás je potřeba zvýšit procento úspěšnosti střelby a neztrácet tolik vteřin na střelnici. Chceme, aby lepší a rychlejší střelba přispěla k tomu, aby naše umístění nebyla ve druhé a třetí desítce, ale té první. S tímto cílem do toho jdeme," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články