Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Jak hrají biatlonisté na Zajíce? Davidová, Krčmář a další v Ramsau pilují přípravu na sezonu

Už od konce června se čeští biatlonisté připravují na novou sezonu. Nejprve v domovském Jablonci nad Nisou testovali střelbu, v rakouském Ramsau jsou nyní na dvoutýdenním vysokohorském tréninku, a to i pod dohledem nového člena realizačního týmu Martina Bajčičáka. Nejvíce k tomu využívají kolečkové lyže, posilovnu či vysokohorské túry. Jak jsou zatím spokojeni? Přímé přenosy ze SP v biatlonu tradičně od konce listopadu přinese vysílání ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Příprava biatlonistů na novou sezonu

V Rakousku je dohromady mužské i ženské áčko, od čehož si trenéři slibují větší propojení či zlepšení dovedností. Reprezentanti mezi sebou například soutěží ve střelbě.

Cílem je zejména příprava na novou sezonu, jejímž vrcholem bude domácí mistrovství světa, ještě předtím se ale na Slovensku v Osrblí pojede letní světový šampionát. 

"Naštěstí už jsme, myslím, za půlkou soustředění, zatím to jde dobře. Udělali jsme tu kus práce, i když nás ještě pár těžkých tréninků čeká," říká česká jednička Markéta Davidová v rozhovoru pro ČT sport.

"Souhlas, zatím spokojenost, vše běží, jak má," dodává Michal Krčmář v roli nejzkušenějšího člena týmu.

Matt Emmons s Michalem Krčmářem
zdroj: ČT sport

Oba měli začátek sezony pozvolnější. "Já jsem musel trochu po svatbě zregenerovat, byl jsem unavenější teď než po sezoně," směje se Krčmář.

V Ramsau sbírají objem a zátěž. "Intenzita přijde trochu později, ke konci léta to začíná," doplňuje Krčmář, kterého s Davidovou čeká tradiční Martin Fourcade Festival.

Momentálně si tak "užívají" pestrý program, který jim trenéři naordinovali. "Ještě to jde pořád kombinovat, pak už je člověk na kolečkových lyžích," vysvětluje Krčmář.

S Davidovou je v Ramsou z áčka ještě Tereza Voborníková a Jessica Jislová, kterou v minulé sezoně trápily zdravotní problémy.

Na rozdíl od tří žen jsou muži v pěti. "Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček a já," vypočítává Krčmář.

Do pětky ale chybí Adam Václavík. "Bohužel si po nastřelení míčem zlomil zápěstí. Dává se do kupy doma, aby mohl přijet na Pokljujku a byl s námi schopen trénovat," říká Krčmář.

Adam Václavík o svém zranění:

"Byl jsem na konzultaci u doktora (Radka) Kebrleho, který operoval i Petru Kvitovou, a ten mi doporučil operaci. Člunková kost se hojí relativně dlouho, při konzervativní léčbě bych měl třeba dva měsíce sádru. Pokud půjde všechno dobře, mohl bych už dva týdny po operaci začít ruku postupně zatěžovat. Po testech jsem se cítil dobře. Vylepšil jsem si několik rekordů a byl jsem namotivovaný do další přípravy. Třeba to tak mělo být, aspoň nebudu přetrénovaný. A budu mít silnější nohy."

Od propojení s biatlonistkami si nejen on, ale i střelecký trenér Matt Emmons slibuje mimo jiné i vytvoření stresu a navodění závodní atmosféry. "Třeba dneska jsme hráli na zajíce. To znamená, že jeden člen týmu je o pět metrů před a zbytek se ho snaží dostřílet," směje se Krčmář.

Davidová je zase ráda za příchod běžeckého trenéra Bajčičáka i jeho vzájemnou chemii s koučem Egilem Gjellandem. "Je super, že si sedli nastavením tréninků, je to dost podobný. Změna není velká, ale funguje to suprově," tvrdí.

Je zvědavá, jak bude fungovat systém naostro v sezoně, což bude poprvé zřejmé ještě předtím na letním mistrovství světa, i když Davidová žádná velká jména na akci nečeká.

"Uvidíme, jak to půjde," přemítá Krčmář. "Všichni si myslí, že na sezonu začínáme trénovat až v listopadu, ale co neuděláme přes léto, pak záleží na tom, že už to nedoženeme," ví Davidová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články