Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Biatlonistům končí letní příprava. Testy na pásu? Neznám nikoho, kdo by se na ně těšil, říká Voborníková

Čeští biatlonisté končí velmi intenzivní letní přípravu a vyhlížejí alespoň krátký odpočinek. Před ním ovšem ještě absolvují v Jablonci nad Nisou nepříliš populární testy na tréninkovém pásu. Pro trenéry je to cenný zdroj informací.

Nasadit na hlavu speciální masku, na nohy připnout kolečkové lyže a pak na pásu vydržet, co nejdéle to jde. Mezi biatlonisty patří tenhle test mezi nejméně oblíbené části tréninku.

"Už z toho mám skoro trauma, že si tady člověk čtyři dny vytrpí. Alespoň tam není žádné zhoršení," odfoukla si Tereza Voborníková.

"Je to ukázka, jak na tom jsme. Jestli dobře, špatně, jestli jsme unavení, nejsme unavení," podotkl Jakub Štvrtecký.

Pro biatlonisty martyrium, pro trenéry cenná srovnávací data dlouhodobé výkonnosti i aktuální formy. "Mělo by to závodníkovi ukázat, jakou práci se mu povedlo udělat a v čem má výrazné rezervy," shrnul podstatu sportovní ředitel Českého svazu biatlonu Ondřej Rybář.

"Můžeme porovnávat mladé přicházející závodníky, kde se nacházejí, oproti těm, kteří ve Světovém poháru uspěli. Je to spousta dat, která mají nějaký vývoj," dodal.

Testy mohou být důležité i pro vylepšení techniky lyžování. "Závodník se může sám vidět, je před očima trenéra, může do toho vstupovat. Můžeme si také modulovat profil. Sportovec to může krásně vnímat, protože buď tomu pásu ujíždí, anebo ho ten pás unáší. Kdežto v terénu si to tempo lehce zvolní. Kdyby měl jet rychlost, ve které bude konkurenceschopný, tak ten pás mu nic neodpustí," vysvětlil Rybář.

Data mohou být klíčem pro to, co se dá ještě do startu zimní sezony stihnout vylepšit. "Informace je hrozně důležitá pro trenéry, protože teď přichází období, kde máme ještě dva měsíce času, kdy máme možnost ještě před sezonou něco připravit," zdůraznil Rybář.

Zápal otupuje

Pás už je v Jablonci instalovaný několik let, biatlonisté vědí, co od něj čekat. "Nejhůř to nesou starší závodníci. Když přijdou junioři, jsou to pro ně nové věci. Když už je to senior, který testy absolvoval, tak se hodnoty tolik nemění," uvedl sportovní ředitel.

Rozpoložení závodníka, který už nepopulární testy absolvoval poněkolikáté, dobře shrnul Štvrtecký: "Zápal už není takový. Když byl pás nový, těšil jsem se, že budu překonávat rekordy, teď už tam jdu spíš z povinnosti."

Rychlost čtrnáct kilometrů v hodině a pětiprocentní stoupání. Markéta Davidová ujela neoblíbenou soupaží – i s bolavým ramenem – 979 metrů. "Je to fajn, že je to vlastně v biatlonu jedna z mála disciplín, kde se můžeme porovnávat. Nejsme atleti, kteří si můžou měřit časy," hledala pozitiva česká jednička.

Nadšení je ovšem těžko patrné. "Beru to jako nutné zlo. Kdybych se cítil úplně dobře, chci předvést nejlepší výkony. Ale takhle se před odpočinkem snažím tělo úplně nezrakvit, aby to bylo co nejefektivnější," poznamenal Jonáš Mareček.

"Neznám nikoho, kdo by se na to těšil, ale už jsme na to za ty roky zvyklí. Kdyby se to zrušilo, vůbec bych se nezlobila," prohlásila Voborníková.

Rychlý konec běžeckého trenéra Bajčičáka

Ženská reprezentace se připravuje už bez svého běžeckého trenéra Martina Bajčičáka, který se přitom k týmu připojil teprve v květnu. "Bylo to po vzájemné dohodě, někdy to tak prostě je, že to nefunguje, jak si obě strany představují. Zkusili jsme a nebylo to ono z obou stran," upřesnil pro Sport.cz Rybář.

Po operaci kolena si na lyže ještě nejméně dva měsíce nestoupne Tomáš Mikyska. Michal Krčmář se po onemocnění cytomegalovirem připravuje sám v Novém Městě na Moravě.

Po náročném letním programu čeká reprezentanty odpočinek a pak už soustředění před sezonou na sněhu. Světový pohár začíná 25. listopadu v Östersundu. Přímé přenosy nabídne jako vždy ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport, Sport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články