Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
RunCzech 2024

Žabiny kladly odpor, ale USK vstoupil do finále vítězně

První výhru finálové série si proti Žabinám připsaly hráčky pražského USK. Brněnský celek dokázaly porazit 68:51 a vykročily za osmnáctým titulem. Na výhře se šestnácti body podepsala Ezi Magbegorová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USK Praha – Žabiny Brno

Pražanky vstoupily do série povzbuzené vystoupením ve Final Four Evropské ligy, kde získaly před necelým týdnem bronzové medaile. V dnešním utkání uspěly i bez zraněné kapitánky Teji Oblakové a francouzské opory Valériane Ayayiové.

"Nebyl to jednoduchý zápas. Žabiny kladly celý zápas odpor. Ve druhé čtvrtině jsme se s tím už daleko lépe vypořádali. Byli jsme agresivnější, odolnější v soubojích a ukazovali, jakou kvalitou disponujeme," uvedl asistent trenérky USK Martin Pospíšil

Žabiny zahájily duel nebojácně a po pěti minutách vedly 7:2. Domácí trenérka Natália Hejková si vzala oddechový čas a Pražanky poté otočily na 14:11. V úvodní části je zbrzdilo devět ztrát.

Ve druhé čtvrtině se hráčky USK zlepšily a po šňůře deseti bodů utekly do vedení 29:14. Po jednom ze soubojů odstoupila na chvíli Nyara Saballyová, obhájkyně titulu to ale nevykolejilo. Druhou část vyhrály 24:10 a i díky 12 bodům, sedmi doskokům a čtyřem blokům Magbegorové šly do kabin s vedením 38:21.

Po přestávce se Saballyová na palubovku vrátila. Brňanky snížily na rozdíl 13 bodů, domácí hráčky ale po trefách Maite Cazorlaové a Emese Hofové znovu odskočily. V závěrečné čtvrtině Pražanky žádné drama nedovolily. Hostující basketbalistky ji sice bez vyfaulované Natálie Stoupalové vyhrály 22:18, celkově ale prohrály o 17 bodů.

"Začaly jsme první čtvrtinu agresivně a pod kontrolou. Pak se to ale zlomilo v obraně. Povolily jsme a dovolily jsme jim odskočit, což nás stálo zápas. O poločase nám trenér promluvil do duše, ať bráníme víc tvrdě a hrajeme jako tým. Což se nám dařilo, ale bohužel to nestačilo. Máme do pondělí co zlepšovat," řekla Cunaneová.

Hráčky USK tak prodloužily ligovou neporazitelnost na 301 zápasů. Naposledy v soutěži prohrály před jedenácti lety ve finále se stejným soupeřem (tehdy IMOS Brno).

Druhé finále se uskuteční v pondělí na hřišti Žabin od 18:00. Série se hraje na tři vítězné zápasy a může skončit v pátek 26. dubna. Nejpozději bude o mistryních rozhodnuto o čtyři dny později.

Finále play-off basketbalové ligy žen – 1. zápas:

USK Praha – Žabiny Brno 68:51 (14:11, 38:21, 50:29)

Nejvíce bodů: Magbegorová 16, Andělová 13, Saballyová 11 – Cunaneová 12, Sklenářová 10, Kneževičová 9. Fauly: 14:20. Trestné hody: 17/11 – 8/7. Trojky: 5:6. Doskoky: 35:35.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články