Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Řecký favorit v osmifinále ustál českou vzpouru, ale měl namále

Nastoupí Janis Antetokounmpo? To byla jedna z hlavních otázek před osmifinále mistrovství Evropy basketbalistů Česko - Řecko. Nakonec zraněný vysoký řecký reprezentant, který září v NBA, nastoupil. Favorit, který prošel do play-off ze skupiny bez ztráty, se ale hodně nadřel a Češi, jenž zachránili postup až v posledním zápase, Řeky trápili až do poslední vteřiny. Nakonec padli 88:94. Vítězové se střetnou o semifinále s Německem.

"Chtěli jsme je přinutit střílet z dálky, trojek proměnili jen 31 procent, s tím se dá žít. Ale na konci jsme dělali malé chyby, možná pramenily z únavy. Jsem na své hráče i realizační tým hrdý. V průběhu EuroBasketu jsme museli řešit velké problémy," řekl Ginzburg a zmínil především zranění kotníku lídra Tomáše Satoranského. "Pokud je Tomáš aspoň šedesátiprocentní, tak jsme úplně jiný tým."

Řecký celek hlasitě podporovaný fanouškovskou většinou v berlínské hale začal zhurta. V šesté minutě vedl o deset bodů 16:6, ale trenér Ginzburg si vzal time a tým kolem Tomáše Satoranského a Jana Veselého přitlačil ve všech směrech. Přitvrdil v obraně a zklidnil závěrečnou fázi v útoku. První čtvrtina pak skončila 20:20.

Tomáš Satoranský v zápase s Řeckem
zdroj: ČTK / AP autor: Michael Sohn

Boj pokračoval a český celek dirigovaný Satoranským favorita trápil a většinou vedl. Hvězdu Milwaukee v NBA Antetokounmpa drželi Češi daleko od koše a střelba z větší vzdálenosti mu nešla, první trojku dal až tři minuty před koncem zápasu. Takže v poločase dal jen čtyři body.

"Zamrzí to. Od začátku jsme věděli, že to bude hodně těžký zápas. Ale tím, že to mohl být náš poslední, jsme se snažili od začátku do konce dát do toho všechno. A nakonec byl pěkný a vyrovnaný až do úplného konce. Myslím, že na konci měli trošku štěstí. Janis se trefil dvakrát z trojky, přitom za celý předchozí průběh nedal z dálky vůbec nic. To bohužel asi udělalo rozdíl," řekl Auda.

Vysoký Řek se potom tlačil pod koš, kde ho čeští hráči museli faulovat a on potom proměňoval trestné hody. Jenže Veselý a Hruban drželi tým kouče Ginzburga stále o krok vpředu.

Česko - Řecko
zdroj: ČTK / AP autor: Michael Sohn

Bitva gradovala v závěrečné čtvrtině. Tam už přicházela únava a byly z toho fauly, které pak Řekové proměňovali. Dostali se až do desetibodového vedení a český celek už nedokázal soupeři výhru vzít a prohrál o šest bodů 94:88.

"Je nemožné Janise úplně zastavit, i když se nám to poločas dařilo. Ale nakonec našel cestu. Už to není žádný junior, ale zkušený hráč, dvojnásobný MVP NBA. A ukázal svoji kvalitu. Nakonec přišel na to, jak se vypořádat s naší strategií, kdy jsme při jeho obraně hodně riskovali. A nakonec vyhráli. Ale jsem moc spokojený s naším výkonem," prohlásil Veselý.

Česko - Řecko 88:94 (20:20, 45:41, 67:63)

Sestava a body ČR: Veselý 21, J. Bohačík 11, Kyzlink 6, Satoranský 3, Kříž - Hruban 17, Auda 12, Balvín 12, Sehnal 3, Krejčí 3, Peterka.

Nejvíce bodů Řecka: J. Adetokunbo 27, Calathes 14, Papapetru 13.

Fauly: 24:17. Trestné hody: 9/6 - 29/24. Trojky: 10:12. Doskoky: 32:37. Diváci: 9814.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články