Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Češi vzdorovali. Na trojkovou smršť Argentiny však zbraň nenašli

Ani nově příchozí posily Vít Krejčí a Martin Peterka nepomohly zabránit téměř neomylné střelbě argentinských vicemistrů světa za tři body. V prvním brněnském utkání podlehli čeští basketbalisté 87:101. Další přípravný duel sehrají svěřenci španělského kouče Diega Ocampa v neděli proti Belgii. Přímý přenos můžete sledovat živě od 17:00 na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Argentinci v Brně nadělili lvům trojkovou smršť

Svěřence trenéra Pabla Prigioniho dovedl k vítězství 27 body Nicolás Brussino a double double za 19 bodů a 10 asistencí předvedl Facundo Campazzo. Na straně poražených byl nejlepším střelcem s 17 body Vít Krejčí a dvouciferný počet zaznamenali i Matěj Svoboda (13), Spencer Svejcar (12) a Šimon Puršl (11).

"Je důležité v naší situaci zůstat pozitivní a být optimisty, i když jsme na začátku věděli, že naše práce bude velmi obtížná. Jsem si stoprocentně jistý, že od turnaje v Portugalsku jsme se hodně zlepšili. Dnes jsme odehráli velmi dobrých prvních dvacet minut, s vyváženou obranou a útokem," řekl Ocampo.

"Argentinci ale byli velmi dobří na pick-and-rollu, kdy jsme to dost dobře nečetli. Tato obrana je velmi důležitá, musíte vědět, kdy jen zatlačit na míč, kdy vypomoct a kdy naopak nepomáhat. Zásadní také je, když se věci nedaří, zůstávat v útoku a obraně u našich principů a v útoku si dobře přihrávat a roztahovat hřiště," doplnil španělský kouč.

Argentina, která přicestovala do Brna ve čtvrtek pozdě večer a vynechala i páteční trénink, nastoupila bez čtyřicetiletého olympijský vítěz z Atén Carlose Delfina, jenž si v duelu s Venezuelou ve španělském Alicante zlomil nos. S maskou si zatrénoval jen těsně před utkáním.

V úvodu se ukázal 2102 fanouškům v hledišti jediný český zástupce v NBA Krejčí z Atlanty, který po zisku a úniku otevřel skóre a vzápětí předvedl parádní asistenci na koš Martina Kříže. Argentina si ale vypracovala náskok především díky čtyřem trojkám za sebou a celkem šesti v první čtvrtině.

Už i z devítibodové ztráty se Češi v úvodu druhé desetiminutovky dostali do vedení a měli náskok i 41:36. Argentina si ale pomohla opět třemi trojkami v řadě a znovu jich dala za čtvrtinu šest. Ocampův tým prohrával dvakrát už o osm bodů a do poločasu díky dvěma ze tří proměněných šestek snížil Svejcar na 47:53.

Argentince podržely zejména úspěšné trojky

Stříbrní medailisté z MS v Číně z roku 2019, kteří budou stejně jako Česko na letošním světovém šampionátu chybět, začali i druhý poločas dvěma trefami z dálky a postupně si vypracovali už dvouciferný náskok. Přes snahu domácích narostl ke konci třetí čtvrtiny až na 13 bodů.

Domácí ještě zkorigovali na 71:79, ale Argentina v další pasáži dominovala a vedla už o 22 bodů. Celkem dala 20 trojek a Brussino jich zaznamenal sedm. V závěru Češi porážku zmírnili.

"Nacházeli se v situacích, ve kterých chtěli. Skórovali hodně a třeba Brussino střílel úžasně a celkově byli téměř na padesáti procentech. My jsme o těch situacích věděli, ale nedokázali jsme to provádět. Neměli jsme tolik vypomáhat a víc udržet obranu jeden na jednoho. A vyhýbat se většímu množství faulů, protože soupeř střílel 32 šestek. Tohle potřebujeme zlepšit a opravovat chyby, ale taky to zabere víc času," prohlásil Ocampo.

Atmosféru českého publika už znal z dřívějška. "Už jsem v Česku hrál se Sevillou a Satoranským proti Nymburku. Tehdy i dnes byla atmosféra výborná, fanoušci tlačili svůj tým. Ten pocit je skvělý, dostal jsem ohromnou příležitost, ale potřebujeme s tímhle týmem s řadou mladíků čas, abychom ho řádně vybudovali a měli v něm rodinnou atmosféru," konstatoval Ocampo.

"V kariéře projdete řadou celků, ale chci, aby hráči cítili, že národní tým na ně čeká. Někdy budou hrát víc, někdy z milionu různých důvodů méně, ale pro mě je důležité, abychom se o hráče v létě dobře starali a oni se v týmu cítili dobře," dodal Ocampo.

Přípravný turnaj basketbalistů v Brně:

Česko – Argentina 87:101 (26:28, 47:53, 67:78)

Sestava a body Česka: Krejčí 17, Hruban 8, Kyzlink 7, Kříž 4, Böhm 2 - M. Svoboda 13, Svejcar 12, Puršl 11, Peterka 8, Sehnal 5, Bálint, Půlpán.

Nejvíce bodů Argentiny: Brussino 27, Campazzo 19, Redivo 12.

Fauly: 28:16. Trestné hody: 22/14 - 32/23. Trojky: 9:20. Doskoky: 40:34.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články