Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Makejte a jděte na maximum, vzkázal odcházející Bolt další generaci

Londýn - Éra atletického krále Usaina Bolta je minulostí. Fenomenální jamajský sprinter se v neděli během závěrečného dne MS rozloučil s fanoušky na olympijském stadioně v Londýně. Ihned po slavnostním ceremoniálu prohlásil, že si konec kariéry nerozmyslí a po ohlášeném odchodu už další závod nepoběží. "Dokázal jsem, že s tvrdou prací je všechno možné. Myslím, že pro mladé je to dobré poselství - makejte, buďte silní a jděte na maximum."

Usain Bolt se loučí s londýnským stadionem
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

Třicetiletý Bolt po absolvování rozlučkového kolečka potvrdil, že v jeho případě žádný velký comeback nenastane. "Ne, viděl jsem až příliš hodně lidí, kteří se vraceli. Jen věci zhoršovali a dělali si ostudu. Nebudu jedním z nich," uvedl osminásobný olympijský vítěz a jedenáctinásobný mistr světa.

Jeho jedinečná kariéra skončila v bolestech během posledního úseku štafety na 4x100 metrů, který vysoký Jamajčan nedokončil kvůli zranění stehna. "Ale někdo mi řekl, že i Muhammad Ali prohrál svůj poslední zápas, tak ať se z toho moc nehroutím," připomněl Bolt boxerskou legendu, k níž ho už před startem světového šampionátu v Londýně přirovnal šéf atletické federace IAAF Sebastian Coe.

Právě Coe a starosta Londýna Sadiq Khan předali Boltovi v průběhu nedělní rozlučky kus tartanu, na němž v roce 2012 získal tři zlaté olympijské medaile. Jamajský showman poté došel ke startovním čarám "svých" běhů na 100 a 200 metrů, poklekl a pokřižoval se. "Říkal jsem sbohem fanouškům, ale také tratím," řekl a přiznal, že se málem neubránil slzám.

Když se ho novináři ptali na možný odkaz veleúspěšné kariéry, zamyslel se a zvážněl. "Dokázal jsem, že s tvrdou prací je všechno možné. Myslím, že pro mladé je to dobré poselství - makejte, buďte silní, jděte na maximum," vzkázal Bolt, který zároveň další generaci varoval před hrozbou užívání zakázaných látek. "Náš sport klesl loni a předloni na dno a teď se drápeme nahoru," upozornil s narážkou na ruskou dopingovou aféru.

Vážného Bolta nicméně brzy vystřídal vtipálek a pohodář, kterého milovali fanoušci na celém světě, když odpovídal na otázku o svých nejbližších cílech. "Ze všeho nejdříve se chci pobavit. Udělat si večírek a napít se. Potřebuju se uvolnit," dodal devítinásobný účastník ostravské Zlaté tretry.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články