Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Armstrong obvinil bývalého šéfa UCI, Verbruggen prý kryl doping

Londýn - Lance Armstrong v rozhovoru pro list Daily Mail poprvé veřejně obvinil někdejšího šéfa mezinárodní unie UCI Heina Verbruggena, že mu pomáhal s krytím dopingu. Na Verbruggenův podnět během Tour de France v roce 1999 prý antedatoval lékařský předpis, aby odůvodnil zvýšenou hodnotu kortizonu, kterou u něj odhalil dopingový test. "Nemám důvod být k nim loajální. Nebudu lhát, abych tyhle lidi ochraňoval. Nenávidím je. Hodili mě přes palubu," řekl na adresu UCI Armstrong.

"Hein prostě řekl: 'Tohle je pro mě vážně problém, pro náš sport to je k.o., rok po Festině (dopingová aféra francouzské stáje při Tour 1998). Musíme s něčím přijít.' Tak jsme změnili datum na receptu," prohlásil Armstrong.

Právě v roce 1999 vybojoval první z rekordních sedmi titulů na Tour. Loni o ně přišel na základě vyšetřování Americké antidopingové agentury, jež přinesla důkazy o jeho systematickém dopingu. Dvaačtyřicetiletý rodák z Texasu zároveň dostal doživotní zákaz startů.

Verbruggen čelí už dlouho podezření, že se UCI za jeho éry podílela na krytí Armstrongova dopingu. Unii z toho obvinil letos na jaře i prezident Americké antidopingové agentury Travis Tygart, podle kterého UCI od slavného Američana přijímala peníze a pomáhala mu vyhnout se pozitivním testům. Dvaasedmdesátiletý Nizozemec Verbruggen to vždy popíral.

UCI se loni v říjnu rozhodla nenapadnout verdikt USADA odebrat Armstrongovi všechny tituly z Tour a dát mu doživotní distanc. Tehdejší šéf unie Pat McQuaid, Verbruggenův nástupce, uvedl, že pro Armstronga už není v cyklistice místo. 

Zdroj
ČTK, Daily Mail

Hlavní zprávy

Nejčtenější články