Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Čeští volejbalisté se s ME loučí, Srbové byli nad jejich síly

Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy prohráli osmifinále se Srbskem 0:3 na sety 29:31, 21:25 a 18:25 a obsadí konečné 13. místo. Favoritovi svěřenci Michala Nekoly vzdorovali hlavně v první sadě, ale nevyužili pět setbolů.

Utkání Srbsko - Česko
zdroj: ČTK/AP

Na minulém Euru před dvěma lety Češi v play-off zaskočili v Katovicích tehdejší obhájce titulu Francouze a nakonec obsadili 7. místo, podobná senzace se jim dnes nepovedla. Zpočátku využili vlažnějšího přístupu soupeře a v koncovce měli velmi blízko k zisku první sady. Poté obhájci bronzových medailí a semifinalisté loňského světového šampionátu Srbové zabrali, přestali kazit a další šanci už Čechům nedali.

Srbský tým předčil ten český především v obraně, a to v poli i na síti. Bodových bloků měli volejbalisté z Balkánu deset, Češi polovinu. V útoku byl neomylný se svojí levačkou smečař Uroš Kovačevič se 17 body, v českém dresu mu konkuroval Donovan Džavoronok s 18.

"Kluci hráli odvážně, na hranici rizika, s minimem chyb. Soupeř nás přehrál svou obranou. Ustáli i náš ostrý servis a dohráli si to útokem. Musím ale kluky pochválit, rvali se o každý míč, a to je pro mě důležité," uvedl trenér Nekola.

Hadrava zase řádil, ale pak si ho už Srbové pohlídali

Dlouho se i proti Srbům prosazoval univerzál Jan Hadrava, hvězda předchozího duelu proti Černé Hoře. Té nasázel deset es, tentokrát přidal čtyři, všechna v prvním setu. Pak už si na něj dal soupeř pozor a nechal jej "pouze" na 15 bodech.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští volejbalisté vypadli v osmifinále ME se Srbskem

Češi začali právě zásluhou Hadravy vedením 3:0, soupeř se dotáhl, ale do trháku ho svěřenci Michala Nekoly nepustili. Za stavu 18:22 opět při Hadravově podání se bodově srovnali a jako první se dostali k setbolu. Srbové se vždy ubránili, pak ale servisy kazili a dávali další šance českému týmu. Zůstaly však nevyužity. Srbsko proměnilo druhý setbol, poté co poprvé zablokovalo Hadravu.

Úvod druhé sady opět patřil českým volejbalistům, postupně ale soupeř přidal, výrazně se zlepšil a jen stěží hledali Nekolovi svěřenci v jejich obraně mezery. Od stavu 9:9 už bodově zaostávali a set prohráli rozdílem pěti bodů. Srbové v tlaku pokračovali, naopak českým volejbalistům docházely síly a favorit už pak bezpečně došel do čtvrtfinále.

"Škoda prvního setu, měli jsme některé věci v obraně udělat líp, což se bohužel nepodařilo. První set byl asi nejdůležitější, od druhého byli opticky nad námi, ale poslední zápas jsme zvládli se vztyčenou hlavou," řekl kapitán Janouch.

Ani dnes tak čeští volejbalisté Srbsko neporazili, zatím měli tři pokusy. Jejich přemožitelé ve čtvrtfinále narazí na Ukrajinu. Postup vybojovali také Němci, obhájci titulu Rusové, mistři světa Poláci, Francouzi a Slovinci. Osmifinálový program zakončí až v neděli Italové s Turky.

ČR - Srbsko 0:3 (-29, -21, -18)

Rozhodčí: Twardowski (Pol.), Bloemhard (Niz.). Čas: 85 min. Diváci: 3480.

Sestava a body ČR: J. Hadrava 15, Galabov 3, Zajíček 5, Janouch, D. Džavoronok 18, Sedláček 3, libero Moník - libero Kunc, P. Bartoš, Finger 1, A. Bartoš, Sobotka 2. Trenér: Nekola.

Nejvíce bodů Srbska: Kovačevič 17, Atanasijevič 15, Lisinac 10, Podraščanin 9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články