Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Volejbalistky s přehledem vstoupily do kvalifikace ME a přehrály Lotyšky

Hladká výhra na úvod prvního kvalifikačního turnaje. České volejbalistky bojují o mistrovství Evropy a v Lotyšsku zvítězily proti domácím hráčkám 3:0 na sety. První set Češky ovládly 25:19, druhou sadu zvládly poměrem 25:17 a ve třetí dominovaly 25:9. Na prvním turnaji skupiny F se v následujících dnech v Daugavpilsu utkají ještě s Bosnou a Hercegovinou a se Slovinskem. Druhý turnaj se uskuteční za týden v Bosně, na šampionát postoupí dva týmy.

Michaela Mlejnková
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

S Lotyšskem se české reprezentantky v kvalifikaci ME střetly naposledy před devíti lety a oba zápasy vyhrály hladce 3:0. Také tentokrát potvrdily svěřenkyně řeckého trenéra Jannise Athanasopulose roli velkých favoritek a první výhru ve skupině si připsaly za hodinu a osm minut.

"Věděly jsme, že domácí budou pravděpodobně nejslabší soupeř. Byl to náš první zápas, nervozita byla cítit, ale každým setem jsme se zlepšovaly. Teď máme před sebou další dva důležité zápasy proti Bosně a Slovinsku, chceme oba porazit," uvedla kapitánka Andrea Kossányiová.

Domácí hráčky je zpočátku trápily podáním, pak ale český tým zlepšil obranu a úvodní set získal šestibodovým rozdílem. Nahrávačka Kateřina Valková v útoku nejčastěji hledala univerzálku Gabrielu Orvošovou, nejvíce bodů - po devíti - ale nakonec měly na kontě blokařka Veronika Trnková a střídající smečařka Eva Hodanová.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalistky zahájily kvalifikaci ME hladkou výhrou

V druhé sadě Athanasopulos pod dojmem velkého náskoku poslal do hry náhradnice, i po prostřídání se však závěrečné dějství neslo ve znamení velké převahy českého výběru. Tentokrát se Lotyšky nedokázaly dostat ani na hranici deseti bodů, jednoznačný zápas zakončila tvrdou smečí Lucie Nová.

"Bylo zřejmé, že první set a i kus druhého ovlivní nervozita, ale dostali jsme se přes tento moment. Holky odvedly dobrou práci, mohl jsem poslat na hřiště všechny a některé pošetřit, abychom byli co nejlépe připraveni na další zápas," řekl trenér Athanasopulos.

Volejbalistky chtějí napravit nepovedenou předešlou kvalifikaci. V roce 2019 na mistrovství Evropy po 14 letech chyběly. Letos ME hostí na přelomu srpna a září Srbsko, Bulharsko, Chorvatsko a Rumunsko, na turnaji bude hrát 24 týmů.

Kvalifikace ME volejbalistek, skupina F - první turnaj v Daugavpilsu (Lotyšsko):

Lotyšsko - ČR 0:3 (-19, -17, -9)

Rozhodčí: Strandson (Est.), Twardowski (Pol.). Čas: 68 min.

Nejvíce bodů Lotyšska: Šveigereová, Ozolaová a Levinská po 8.

Sestava a body ČR: Kossányiová 7, Trnková 9, Orvošová 8, Mlejnková 7, Šimáňová 3, Valková 2, libero Dostálová - Hodanová 9, Bajusz 1, Svobodová, Jehlářová 5, Nová 2, Purchartová 3, libero Chevalierová. Trenér: Athanasopulos.

Bosna a Hercegovina - Slovinsko 3:0 (23, 20, 24).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články