Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Volejbalisté porazili Portugalsko, postoupili na MS

Varna (Bulharsko) - Čeští volejbalisté porazili v kvalifikaci mistrovství světa 2010 ve Varně Portugalsko 3:2. O jejich startu na šampionátu v Itálii pak rozhodl večerní zápas domácích Bulharů s Nizozemskem, který favorizovaní Bulhaři vyhráli 3:1. Postoupili tedy z první pozice, Češi z druhé. Z dalších evropských kvalifikačních skupin postoupily na MS Rusko, Německo, Polsko, Francie, Srbsko a Španělsko.

Asistent trenéra Jan Svoboda označil dnešní zápas za krkolomný, s neuvěřitelnými zvraty. "Vždycky to bylo dané tím, když se někdo utrhl na servisu. Byly to série bodů z podání, tlak na přihrávající hráče byl obrovský," řekl Svoboda. "Na začátek tie-breaku přišel Mára Novotný, prosadil se v útoku a potom jsme je při Ticháčkově servisu ubránili," dodal asistent trenéra.

Češi chtěli potvrdit vítězství nad Nizozemci

Čeští volejbalisté, kteří zatím na MS chyběli jen jednou v historii, dnes chtěli potvrdit důležité páteční vítězství nad Nizozemskem. V základní sestavě opět nastoupil i smečař Pláteník, jenž kvůli zranění kolena nedohrál sobotní duel s Bulharskem. Portugalci sice nad Českem zvítězili ve čtyřech z pěti předchozích vzájemných zápasů, ve Varně ale dosud nezískali ani set. V první sadě rozehráli svěřenci trenéra Zdeňka Haníka blokařský koncert, obranou na síti získali šest bodů a záhy si vytvořili bezpečný náskok.

Poté ale získal navrch lépe podávající soupeř, a třebaže se mu nadějné pětibodové vedení v koncovce smrsklo na minimální rozdíl, dokázal ho proměnit ve vyrovnání na 1:1. Na to český tým, na smeči už opět s Popelkou místo Pláteníka, odpověděl nevídaným vstupem do třetího setu. Ani po sedmibodové sérii však Češi nepolevili, vědomi si toho, že v konečném účtování může rozhodovat každičký míč. Dominance na podání se přestěhovala na jejich stranu a Portugalci uhráli jen 12 bodů.

I proto si soupeř dal na začátek čtvrté sady mnohem větší pozor a výsledková houpačka pokračovala. Rozhodnout musel zkrácený set, v němž Haník poslal na smeč Marka Novotného a soustředěný český výběr neochvějně kráčel za výhrou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články