Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zlato z Ivrey. Přindiš je evropským šampionem ve vodním slalomu

Kajakář Vít Přindiš je podruhé mistrem Evropy ve vodním slalomu. V italské Ivree čistou jízdou navázal na titul z roku 2019. Na evropském trůnu vystřídal krajana Jiřího Prskavce, který po velké chybě ve finále skončil sedmý. Vavřinec Hradilek byl čtvrtý s více než třísekundovou ztrátou na bronzového Slovince Petera Kauzera.

Je nám líto, video expirovalo.
ME 2021 Itálie

Dvaatřicetiletý Přindiš měl v cíli ohromnou radost z času 81,90 sekundy. Rychlejší byl dnes do té doby jen Felix Oschmautz v semifinále. Nikdo ze šesti zbývajících soupeřů se před českého reprezentanta nedostal. Mladý rakouský vítěz semifinále poslední jízdu pokazil a skončil šestý. Přindiš vyhrál o tři čtvrtě sekundy před domácím Giovannim de Gennarem.

"Je to pro mě strašně důležité a emotivní vítězství. Loni jsem byl opravdu hodně zklamanej v Praze, kde jsem byl po lehkém šťouchu šestý," radoval se v rozhovoru pro Českou televizi. Ani ve finále se stejně jako v kvalifikaci nevyhnul chybě při nájezdu do osmnácté branky.

"Naštěstí v tom finále ta chyba byla nejmenší. Říkal jsem si, že jsem, s prominutím, trouba. Naštěstí kluci nebyli rychlejší než já," líčil vicemistr světa z roku 2017. Ivrea mu v poslední době sedí, před čtyřmi lety zde vyhrál i závod Světového poháru.

Je nám líto, video expirovalo.
Přindiš je podruhé mistrem Evropy ve vodním slalomu

To úřadující mistr světa Prskavec na této specifické trati závodil poprvé. Ve finále doplatil na velký náklon a "šťouch" ve čtrnácté brance, po které ho proud unesl daleko pod protivodnou patnáctku. "Byla to velká chyba. To se na takovémhle závodě moc dojíždět nedá," poznamenal bronzový olympijský medailista z Ria 2016. Na vítězného krajana ztratil pět a půl sekundy. Hlavní závod ho ale čeká v létě při OH v Tokiu.

Nepopulární čtvrtá pozice zbyla na stříbrného olympijského medailistu z Londýna 2012 Hradilka. Nejzkušenější z českých reprezentantů s výkonem nebyl spokojený. "Ten spodek byl hroznej. Zase mi docházely síly. Výsledek je lepší než výkon," řekl.

Titul je pro Přindiše vstupenkou do reprezentace na zbytek sezony kromě OH

Evropský titul je pro Víta Přindiše vstupenkou do slalomářské reprezentace pro zbytek sezony s výjimkou olympijských her, kam se loni kvalifikoval Jiří Prskavec. Čerstvě dvojnásobný evropský šampion má jistotu, že bude moci závodit mimo jiné v červnu na Světovém poháru v Praze a na konci září na mistrovství světa v Bratislavě.

I proto byl vicemistr světa z roku 2017 velmi nervózní při čekání v cíli, jak si povedou jeho soupeři. "To vítězství přineslo hodně dobrýho. Tohle je úplně sen," pochvaloval si. Jako šampion nemusí o dalších dvou víkendech bojovat o místo v reprezentaci při nominačních závodech na Trnávce a v Praze.

V kategorii kajakářek vystřídala Kateřinu Minařík Kudějovou na evropském trůnu Rakušanka Corinna Kuhnleová. Mistryně světa z let 2010 a 2011 získala po čtyřech letech druhý evropský titul. Vyhrála o 47 setin před Slovinkou Evou Tercejlovou, bronz vybojovala Němka Ricarda Funková. Češky včetně obhájkyně titulu Kudějové do finále nepostoupily.

Minařík Kudějová do prvního mezičasu v semifinále jela dobře, ale vzápětí se musela vracet do osmé a deváté branky. "Podcenila jsem to. Viděla jsem holky, že to zkracujou, a udělala jsem to taky, ale proud mě odvezl pryč. Byla to chyba, která už nešla napravit. Škoda, ale nic s tím neudělám," řekla kajakářka, která bude Česko reprezentovat na OH v Tokiu.

Největší individuální úspěchy Víta Přindiše:

MS 2017 (Pau) - stříbro; celkové hodnocení SP 2017 - 1. místo (v letech 2016 a 2014 byl druhý a v roce 2018 třetí); ME 2019 (Pau) zlato, ME 2021 (Ivrea) zlato, ME 2014 (Vídeň) - stříbro, ME 2018 (Praha) - stříbro.

Giovanni De Gennaro, Vít Přindiš, Peter Kauzer
zdroj: ČTK/AP

Když netrefila protivodnou patnáctou branku, už se znovu nevracela. "Tam by mi trvalo fakt dlouho, než bych to všechno objela. Říkala jsem si, že nemá smysl tam jet. Už mi docházely síly," poznamenala Kudějová.

Nejlepší Češkou byla Antonie Galušková, která sice jela čistě, ale časově za čelem zaostala. Na nejrychlejší Maialen Chourratovou ze Španělska ztratila 4,39 sekundy, od postupové desítky ji na patnáctém místě dělilo 1,32 vteřiny. Třetí členka páteční bronzové hlídky Veronika Vojtová minula poslední branku a obsadila 26. příčku. Ani bez padesátisekundové penalizace by nepostoupila.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Ivree (Itálie):

Muži:

K1: 1. Přindiš (ČR) 81,90 (0 trestných sekund), 2. De Gennaro (It.) -0,75 (0), 3. Kauzer (Slovin.) -1,02 (0), 4. Hradilek -4,16 (0), ...7. Prskavec (oba ČR) -5,51 (2).

Ženy:

K1: 1. Kuhnleová (Rak.) 91,42 (0), 2. Terčeljová (Slovin.) -0,47 (0), 3. Funková (Něm.) -3,92 (4), ...v semifinále 15. Galušková, 26. Vojtová, 28. Minařík Kudějová (všechny ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články