Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Česko má po 44 letech zlato ze slalomu. Chaloupka je mistrem světa, Gabriela Satková bere bronz

Do finále světového šampionátu ve vodním slalomu vstupoval z šesté pozice, ale nakonec oslavoval senzační zisk zlaté medaile. Kanoista Václav Chaloupka vyhrál v Bratislavě závod v kategorii C1 a po 44 letech navázal na titul Petra Sodomky. Nečekaný cenný kov získala i devatenáctiletá Gabriela Satková, která při debutu mezi seniorkami dojela třetí. Stříbrný olympijský medailista Lukáš Rohan obsadil sedmé místo, Tereza Fišerová třinácté.

Je nám líto, video expirovalo.
Chaloupka získal pro české kanoisty na MS první slalomářské zlato po 44 letech

Čeští kanoisté zvládli finále, v němž závodníci často chybovali, jako jediní bez trestného doteku. Bronzový medailista z loňského ME Chaloupka zajel na rozdíl od semifinále čistě, domácího favorita Alexandera Slafkovského porazil o 15 setin a postaral se o první českou kanoistickou medaili na MS od bronzu Stanislava Ježka 2006 v Praze. Třetí skončil Němec Franz Anton.

I když se Chaloupkovi houpala zlatá medaile na krku, pořád triumfu nemohl uvěřit. "Přiznám se, že jsem to ještě nevstřebal a ještě to nějakou chvilku bude trvat, ale je to nádherný pocit," řekl po slavnostním ceremoniálu.

Devatenáctiletá Satková, která jela v Bratislavě o medaile jako jediná z tuzemských reprezentantek, předvedla stejně jako v semifinále čistou jízdu. Loňskou mistryni Evropy o ještě lepší umístění připravilo zaváhání v posledních brankách. "Byla jsem už lehce unavená a nedávala jsem si úplně pozor na nájezdy. Potom jsem tam musela točit erku v jedné bráně, kterou jsem chtěla jet napřímo," popisovala.

Ze třetího místa a bronzové medaile byla nadšená. "Je to úplně nejlepší pocit. Já nemůžu uvěřit, že to patří mně a že ji můžu mít na krku. Popravdě ji ani nechci sundat, protože tohle je pro mě neuvěřitelný zážitek a úspěch. Takže s ní asi budu i spát," poznamenala Satková.

Výbornou formu v Bratislavě potvrdila Elena Apelová. Německá závodnice navzdory dvousekundové penalizaci vybojovala titul a ještě tak vylepšila svůj výkon ze soboty, kdy získala stříbro na kajaku. Druhá dojela stejně jako na olympijských hrách v Tokiu Britka Mallory Franklinová.

V semifinále na šampionátu v Bratislavě ztroskotaly čerstvá vítězka Světového poháru Tereza Fišerová i všestranná Martina Satková, která na MS kombinuje slalom a sjezd. Mezi muži se do finále nevešel Vojtěch Heger, jenž doplatil na padesátisekundovou penalizaci na dvacáté brance.

Extrémní slalom si podmanili Foxová a Clarke

V extrémním slalomu se z trojice českých reprezentantů nejvíce dařilo Kateřině Minařík Kudějové, jež skončila v semifinále. Cílem projela na postupové druhé pozici, ale byla zařazena na poslední místo kvůli porušení pravidel. Nenavázala tak na květnový evropský titul. Úřadující evropský šampion a celkový vítěz SP v této nové olympijské disciplíně Vít Přindiš vypadl ve čtvrtfinále. Stejně si vedla mezi ženami Antonie Galušková.

Světové tituly získali Australanka Jessica Foxová, která si tak spravila chuť po vyřazení v semifinále obou kategorií v klasickém vodním slalomu, a Brit Joseph Clarke.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Bratislavě:

Muži: C1: 1. Chaloupka (ČR) 92,02 (0 trest. sekund), 2. Slafkovský (SR) -0,15 (2), 3. Anton (Něm.) -2,08 (2), ...7. Rohan -7,13 (0), v semifinále 25. Heger (oba ČR).

Ženy: C1: 1. Apelová (Něm.) 99,03 (2), 2. Franklinová (Brit.) -0,31 (0), 3. G. Satková -3,47 (0), ...v semifinále 12. M. Satková, 13. Fišerová (všechny ČR).

Extrémní slalom:
Muži:
1. Clarke (Brit.), 2. Butcher (N. Zél.), 3. Leitner (Rak.), ...Přindiš (ČR) vyřazen ve čtvrtfinále.

Ženy: 1. Foxová (Austr.), 2. Apelová, 3. Leibfarthová (USA), ...Minařík Kudějová vyřazena v semifinále, Galušková (obě ČR) vyřazena ve čtvrtfinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články