Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Fišerová si v Ivree dojela pro další stříbro z ME, Chaloupka ve finále neuspěl

Po sobotním zlatém úspěchu kajakáře Víta Přindiše se v italské Ivree dočkala medaile i kanoistka Tereza Fišerová, která se stejně jako loni a v roce 2017 stala vicemistryní Evropy ve vodním slalomu. Obhájce bronzu Václav Chaloupka, jenž v semifinále obsadil třetí místo, skončil desátý. Další kvarteto Čechů do finále nepostoupilo.

Tereza Fišerová
zdroj: PR autor: Kanoe.cz/Jan Homolka

Fišerová ve finále zajela svou nejpovedenější jízdu a získala pátou medaili z velké akce. Zlato jí však stále uniká. Tentokrát prohrála o 36 setin se Španělkou Miren Lazkanovou. Kanoista Václav Chaloupka neobhájil loňský bronz, skončil desátý. Tituly v extrémním slalomu při premiéře na ME získali Vít Přindiš a Kateřina Minařík Kudějová. 

Třiadvacetiletá kanoistka, která bude Česko v létě reprezentovat na olympijských hrách v Tokiu, se v kvalifikaci i v semifinále víceméně trápila a jen těsně postupovala. "Hlavně v tom semifinále to byly opravdu nervy," svěřila se České televizi.

Finálová jízda však byla v jejím podání jiná, byť se dopustila doteku branky. "Z té jízdy mám skvělé pocity, jelo se mi velmi dobře. Jsem ráda, že jsem si to nejlepší nechala na konec, ale mrzí mě ten šťouch. To bylo z nervozity, toho místa jsem se bála," vysvětlila.

Navzdory chybě v jedenácté brance, která ji připravila o zlato, byla časem 102,51 o devět sekund rychlejší než v semifinále. Jen jedna soupeřka se dostala před ni. "Já jsem prostě stříbrná žena, zlato mi není souzené. Mrzí mě to. Lhala bych, kdybych říkala, že ne," poznamenala kanoistka, jež má vedle stříbrných medailí z ME také stříbro a bronz z MS z let 2017 a 2018.

Fišerová se postarala o druhou českou individuální medaili na tomto šampionátu po sobotním titulu kajakáře Víta Přindiše. Cení si ho více než loňského druhého místa z Prahy. "Je určitě vzácnější. Ta konkurence tady byla mnohem větší a i ta jízda byla podle mě povedenější než v Troji. Jsem nesmírně ráda, že jsem stříbro obhájila," doplnila.

Chaloupka na semifinále nenavázal

Chaloupka jel ve finále v kontaktu s nejlepšími, ale nevyšel mu nájezd do dvaadvacáté branky. Uvízl ve válci a bojoval, aby se do branky alespoň na poslední chvíli dostal. "Už jsem to honil v té osmnáctce a devatenáctce. Pak jsem to asi zkrátil moc, nedostal jsem se tam úplně optimálně. Nic moc jsem tam dělat nemohl," popsal kritický okamžik.

Ztratil více než dvanáct sekund na vítězného Francouze Denise Gargauda Chanuta. Ten k olympijskému zlatu z Ria a světovému titulu z roku 2011 přidal poslední velký titul, jenž mu ve sbírce chyběl.

Velmi vydařený šampionát završil v extrémním slalomu kajakář Přindiš. V disciplíně, která bude od Paříže 2024 olympijská, vítězně prošel všemi třemi koly a po triumfu v hlídkách a tradičním závodě kajakářů získal v Ivree třetí titul. "Já to nechápu. Dneska jsem tohle ani nečekal. Říkal jsem si, že to zkusím narvat, co to půjde," kroutil nevěřícně hlavou. Nejtvrdší pro něj bylo semifinále, kde se potkal s krajany Vavřincem Hradílkem a Vojtěchem Hegerem. "Tam jsem schytal nejvíc ran. V tom finále už to bylo lehčí, ujel jsem hned na začátku a nemusel jsem s nikým až do cíle bojovat," doplnil. Druhý Čech ve finále Hradílek skončil čtvrtý.

Obhájkyně titulu Gabriela Satková finále po řadě chyb nejela, stejně jako Tereza Kneblová. Nadějnou čtvrtou pozici nepřetavil v postup ze semifinále ani Vojtěch Heger a vyřazení kousal i Lukáš Rohan. 

Devatenáctiletá Satková nenavázala na druhou příčku z kvalifikace. Na čtrnácté brance dostala dvousekundovou penalizaci za dotek a hlavně ji vzápětí proud odnesl hodně dolů, takže se nemohla vrátit do protivodné patnáctky. Další padesátisekundové tresty dostala za šestnáctku a sedmnáctku a byla poslední.

Více než půlminutu na nejlepší ztratila Kneblová, která se musela vracet do několika branek a obsadila 23. příčku.

Na loňské stříbro nenavázal olympionik Rohan, jenž jel v dopoledním semifinále sice čistě, ale po zaváháních v závěrečné třetině trati skončil třináctý. Od finálové desítky ho dělilo 41 setin sekundy. Heger byl s velkým odstupem na 23. místě.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Ivree (Itálie):

Muži: C1: 1. Gargaud Chanut (Fr.) 87,55 (0 trestných sekund), 2. Beňuš (SR) -1,10 (0), 3. Tasiadis (Něm.) -1,92 (0), ...10. Chaloupka -12,44 (2), v semifinále 13. Rohan, 23. Heger (všichni ČR).

Ženy: C1: 1. Lazkanová (Šp.) 102,15 (2), 2. Fišerová (ČR) -0,36 (2), 3. Apelová (Něm.) -1,86 (0), ...v semifinále 23. Kneblová, 30. G. Satková (obě ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články