Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Krakově ovládl soutěž kajakářů Přindiš. Medaile vezou i Prskavec, Fišerová a Hilgertová

V Krakově na Světovém poháru ve vodním slalomu se českým kajakářům a kajkářkám dařilo. Triumf si připsal Vít Přindiš, který do finále prošel až z devátého místa v semfinále, Jiří Prskavec po výhře v semifinále skončil ve finále třetí. Stříbro za vítěznou Jessicou Foxovou získala Tereza Fišerová a třetí byla Amálie Hilgertová. Ondřej Tunka skončil pátý.

Obhájce celkového prvenství v seriálu Přindiš si v Polsku plně vynahradil zklamání z úvodního závodu v Praze, kde ztroskotal stejně jako Tunka v semifinále. Prvního letošního umístění v SP na stupních vítězů se dočkal i Prskavec, který v Troji při obhajobě loňského vítězství skončil čtvrtý.

"Jsem spokojený, že jsem zvládl stlačit ten čas. Nevěřil jsem, že vyhraju, protože kluci jeli rychlejší jízdy v semifinále, ale vyšlo to," radoval se Přindiš, jenž v semifinále zajel až devátý čas. "Před jízdou jsem si řekl, že ji chci sjet dobře, a myslím, že se mi to povedlo. Asi jsem měl horší start než v semifinále, naopak závěr byl lepší. Takže z toho mám dobrý pocit," dodal v nahrávce pro média.

Prskavec, který na Přindiše ztratil 52 setin, si naopak oproti vítěznému semifinále pohoršil. "Semifinálovou jízdu jsem jel výborně. Finále mi na spoustě míst nevyšlo. Věděl jsem, že musím zajet výborně ty povody do 22 a bohužel tam jsem neměl vodu na potřebný risk," konstatoval. "Zase ale třetí místo beru všemi deseti. Je to strašně našlapané, je strašně těsné a jsem rád, že jsem tady předvedl dvě hodně dobré jízdy. A že mi to nakonec stačí. Navíc na celkové pořadí to mám pěkně rozjeté," dodal Prskavec, který si z Krakova odvezl stejné umístění v roce 2018, kdy poprvé celkově vyhrál Světový pohár. V průběžném pořadí je nyní druhý stejně jako Fišerová.

Bronzová medailistka z nedávného ME mezi kanoistkami Fišerová, která letos na kajaku mezi dospělými debutuje, vybojovala v kategorii K1 ve Světovém poháru umístění na stupních vítězů poprvé. "Je vidět, že jsem blíž, než jsem si na začátku sezony myslela," pochvalovala si Fišerová, jak se dokázala světové elitě přiblížit. "Ale Jessica (Foxová) byla pořád o nějaké víc než dvě vteřiny rychlejší. Jízda byla povedená, myslím, že se tam nějaké drobnosti určitě najdou, ale jsem hrozně spokojená, na jaký čas jsem se dostala. Je to neuvěřitelné," dodala.

Premiérovou medaili v seriálu má i mistryně Evropy z roku 2019 Hilgertová, která v týmu zaskočila jako náhradnice za Antonii Galuškovou. "Trošku jsem se zadrhla nad mostem v té pětce, ale snažila jsem se co nejvíc to tlačit, co nejvíc to zkracovat. A zbytek trati mi vyšel neuvěřitelně. Jsem ráda, že to klaplo na medaili, protože to vypadalo na bramboru," dodala s odkazem na domácí vítězku semifinále Klaudii Zwolińskou, která v poslední finálové jízdě připsala dva doteky branky a skončila čtvrtá.

Třetí česká kajakářka Barbora Valíková obsadila v semifinále se čtyřmi trestnými sekundami 25. místo a do finálové desítky nepostoupila.

Čtyřiadvacetiletá Fišerová stříbrem navázala na vítězství mezi kanoistkami z Troje, kde byla na kajaku pátá. V Krakově postoupila do nedělního semifinále C1 jako vítězka páteční kvalifikace.

Mezi oba české medailisty se dnes vklínil Brit Joseph Clarke, který zaostal za Přindišem jen o 16 setin sekundy. Slovinský vítěz z Prahy Peter Kauzer skončil po padesátisekundové penalizaci za neprojetí branky osmý. Mezi ženami v druhém závodu seriálu triumfovala stejně jako minulý týden v Troji australská suverénka Jessica Foxová.

Pozitivní test na koronavirus vyřadil ze soutěže olympijskou vítězku z Tokia Ricardu Funkovou, která v Krakově vyhrála páteční kvalifikaci. Nákaza se už dříve objevila i u bronzového olympijského medailisty Hannese Aignera, ze závodů se proto dnes preventivně stáhl celý německý tým.

Závod SP ve vodním slalomu v Krakově (Polsko):

Muži:

K1: 1. Přindiš (ČR) 84,94 (0 trest. sekund), 2. Clarke (Brit.) -0,16 (0), 3. Prskavec -0,52 (0), ...5. Tunka (oba ČR) -4,04 (0).

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. Kauzer (Slovin.) 100, 2. Prskavec 94, 3. Dougoud (Švýc.) 91, 4. Přindiš 91, ...10. Tunka 66.

Ženy:

K1: 1. Foxová (Austr.) 91,29 (0), 2. Fišerová -2,58 (0), 3. Hilgertová -2,97 (0), ...v semifinále 25. Valíková (všechny ČR).

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. Foxová 120, 2. Fišerová 99, 3. C. Prigentová (Fr.) 92, ...16. Hilgertová 50, 21. A. Galušková (ČR) 36, 24. Valíková 34.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články