Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

První titul získali čeští vodní slalomáři na ME v hlídkách kajakářů

Zlatem zahájila česká výprava účast na mistrovství Evropy ve vodním slalomu. V Liptovském Mikuláši se o něj postarali v hlídkách kajakáři Jiří Prskavec, Ondřej Tunka a Vít Přindiš. Navázali tak na společný titul z roku 2018, kdy byl v týmu místo Tunky Vavřinec Hradilek. Kajakářky skončily čtvrté. Pět ze šesti českých lodí také prošlo z kvalifikace do semifinále soutěže jednotlivců mezi kajakáři. Vypadla jen Barbora Valíková. Problémy měl olympijský vítěz Jiří Prskavec, který musel do opravné jízdy. Jasně ji ale ovládl. 

Je nám líto, video expirovalo.
Vodní slalomáři začali ME zlatě

Češi v hlídkách navzdory dvousekundové penalizaci za dotek třetí branky jako jediní pokořili hranici 100 sekund a nechali o 1,69 sekundy za sebou druhé Polsko. Přindiš obhájil první ze tří zlatých medailí, které získal na loňském kontinentálním šampionátu v italské Ivree.

"Myslím, že ta hlídka byla dobrá, že jsme si sjeli jízdu, kterou jsme chtěli. Měli jsme tam několik variant, co uděláme v různých pasážích tratě. Ale Jířa nám ujel, tak ten zbytek jsme sjeli s Ondrou a bylo to super," pochvaloval si v tiskové zprávě Přindiš.

Olympijský vítěz Prskavec na kolegy nečekal. "Měl jsem dané zadání, že kdekoli mi to vyjde a klouzne mi to, tak mám ujet. A povedlo se to dřív, než jsme čekali," řekl. Mistr světa z roku 2017 Tunka se týmového titulu dočkal po čtyřech letech. "S klukama se jezdí skvěle. Ale je to takový tlak na mě, když jedete s olympijským vítězem, několikanásobným mistrem Evropy...," popisoval kajakář, který s Prskavcem a Přindišem trénuje ve skupině Jiřího Prskavce staršího.

České kajakářky na rozdíl od reprezentačních kolegů na medaili nedosáhly. Barbora Valíková, Tereza Fišerová a Antonie Galušková nasbíraly čtyři trestné sekundy v prostřední části tratě a se ztrátou 6,27 sekundy na vítězné Francouzky skončily čtvrté. Od bronzového Polska dělilo české reprezentantky 34 setin. Češky doplatily na velkou chybu Galuškové. "Špatně jsem si najela do povodné branky a minula jsem ji. Naštěstí jsem se zvládla vrátit. Ale pár vteřin to bylo," litovala kajakářka.

Z trojice českých kajakářů uspěl v první kvalifikační jízdě jen obhájce evropského titulu Vít Přindiš, který se zařadil na šestnácté místo. Mistr světa z roku 2017 Ondřej Tunka a Prskavec skončili bezprostředně za sebou těsně za postupovou dvacítkou a museli o účast v semifinále bojovat ve druhé jízdě.

Kajakáři prošli do semifinále téměř komplet

Čtyřnásobný evropský šampion Prskavec, který v Liptovském Mikuláši triumfoval na ME 2016, opravu na rozdíl od prvního pokusu zvládl čistě a vyhrál o víc než dvě sekundy. Z devátého místa postoupil do semifinále také Tunka.

Debut v kajakářské kategorii na vrcholné seniorské akci prožívá Tereza Fišerová. Úspěšná kanoistka v první jízdě obsadila poslední postupové patnácté místo. O dvě příčky před ní skončila Antonie Galušková. Naopak Valíková byla v první jízdě až devětadvacátá a neuspěla ani v opravě, kde měla s deseti trestnými sekundami na čtrnáctém místě daleko k postupující pětici.

V kvalifikaci překvapivě vypadl také dvojnásobný mistr světa a obhájce evropského bronzu Slovinec Peter Kauzer.

Evropský šampionát bude pokračovat v pátek kvalifikacemi a hlídkami kanoistů a kanoistek. Znovu bude ve hře Fišerová, která obhajuje stříbro mezi kanoistkami.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Liptovském Mikuláši (Slovensko):

Muži:

3xK1: 1. Česko (Prskavec, Tunka, Přindiš) 99,40 (2 trestné sekundy), 2. Polsko -1,69 (2), 3. Německo -2,07 (0).

Ženy:

3xK1: 1. Francie (C. Prigentová, R. Prigentová, Vuittonová) 115,30 (2), 2. Británie -3,34 (2), 3. Polsko -5,93 (6), 4. Česko (Valíková, Fišerová, A. Galušková) -6,27 (4).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články