Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Satková veze ze SP v Krakově bronz, Chaloupka byl pátý

Po úspěšné sobotě, kdy čeští kajakáři brali čtyři ze šesti medailí, pokračoval Světový pohár vodních slalomářů v Krakově závody kanoistů a kanoistek a česká výprava získala bronz zásluhou Martiny Satkové. Do finále se ze šesti českých reprezentantů vedle Satkové dostal i Václav Chaloupka, který skončil pátý. V závěrečném extrémním slalomu postoupila do finále jen vítězka z Prahy Tereza Fišerová, ale tam minula branku a skončila čtvrtá. 

Třiadvacetiletá Satková ve finále inkasovala dvě trestné sekundy za dotyk branky a s časem 107,83 zaostala o 4,5 vteřiny za vítěznou Mallory Franklinovou z Velké Británie. Druhou příčku obsadila Marjorie Delassusová z Francie.

K druhému umístění na pódiu v kariéře pomohlo Satkové i selhání olympijské šampionky Jessicy Foxové z Austrálie. Vítězka semifinále se vracela do neprojeté branky, nabrala velkou ztrátu a skončila až pátá.

"Když jsem dojela, tak jsem lítostně zamávala, protože to nebyla dobrá jízda. Ale holky za mnou to pokazily a tím pádem mám bronz," uvedla v nahrávce pro média Satková, která se před týdnem v Troji poprvé ve Světovém poháru dostala na stupně vítězů.

"Něco takového jsem nečekala. Minulý týden to bylo obrovské překvapení, ale je to super. Loni jsem měla problém se do finále vůbec dostat a pochybovala jsem o sobě. Teď je to druhý svěťák, druhé finále a ještě druhá medaile. Jsem moc ráda," dodala.

Satková se díky druhému bronzu ujala vedení v průběžném pořadí SP. Na kontě má 100 bodů a před Franklinovou, která triumfem oslavila dnešní 28. narozeniny, vede o šest bodů.

Chaloupka zajel čistou jízdu, ale čas 93,90 na medaili nestačil. Za prvním Nicolasem Gestinem z Francie, který navázal na druhé místo z Prahy, zaostal o 76 setin sekundy. Druhý byl olympijský vítěz Benjamin Savšek ze Slovinska, třetí Brit Adam Burgess, na nějž Chaloupka ztratil 41 setin.

"Jízda nebyla povedená jako v semifinále. V některých pasážích jsem ztratil, místo abych tam čas nahnal. Mrzí mě to, protože medaile i zlato bylo blízko. Pět nás skončilo ve vteřině... Ale jsem rád, že jsem byl ve finále a podal jsem slušný výkon," uvedl Chaloupka.

Na příštím závodě v Tacenu se Chaloupka nepředstaví. "Mám nějaké studijní povinnosti a také cítím, že jsem toho neodjel v tréninku tolik, kolik bych potřeboval. Takže si chci dát ještě těžší týden v Praze," vysvětlil.

Ve finále v Polsku chyběla vítězka úvodního pražského závodu Tereza Fišerová. Bronzová medailistka z nedávného mistrovství Evropy vypadla stejně jako Jana Matulková a mezi muži Lukáš Rohan v dopoledním semifinále.

"Vršek byl docela dobrý, pak ale přišla chyba, hrozně jsme podjela bránu a věděla jsem, že z toho je velká ztráta. Ale taky jsem věděla, že jestli to mám prodat, tak teď. Pořád jsem jela na co nejlepší umístění, chtěla jsem co nejlepší čas," řekla Fišerová.

V závěrečném extrémním slalomu se dostala až do finále jen Fišerová, která však v závěrečné jízdě minula branku a triumf z minulého týdne v Praze neobhájila. V semifinále skončily naděje Satkové a také Jiřího Prskavce, který tuhle disciplínu zatím spíš testuje. Olympijský vítěz skončil v semifinále těsně třetí a finále mu uniklo.

Závody SP ve vodním slalomu v Krakově:

Muži:

C1: Gestin (Fr.) 93,14 (0 tr. sekund), 2. Savšek (Slovin.) -0,04 (2), 3. Burfess (Brit.) -0,35 (2), ...5. Chaloupka -0,76 (0), v semifinále 18. Rohan (oba ČR).

Průběžné pořadí SP (po 2 z 5 závodů): 1. Gestin 115 b., 2. Savšek 97, 3. Božič (Slovin.) 92, ...5. Rohan 75, 11. Chaloupka 55, 20. Heger (ČR) 44.

Ženy:

C1: 1. Franklinová (Brit.) 103,31 (2 tr. sekundy), 2. Delassusová (Fr.) -1,17 (2), 3. M. Satková -4,52 (2), ...v semifinále 12. Matulková, 18. Fišerová (všechny ČR).

Průběžné pořadí SP (po 2 z 5 závodů): 1. M. Satková 100, 2. Franklinová 94, 3. Delassusová 93, ...5. Fišerová 85, 22. G. Satková (ČR) 44, 26. Matulková 31.

Extrémní slalom:

Muži: 1. Bowers (Brit.), 2. Kuder Marušič (Slovin.), 3. Clarke (Brit.), ...Prskavec vyřazen v semifinále, Přindiš (oba ČR) vyřazen ve čtvrtfinále.

Ženy: 1. Wegmanová (Niz.), 2. N. Foxová (Austr.), 3. Usová (Ukr.), 4. Fišerová, ...M. Satková vyřazena v semifinále, Hilgertová (všechny ČR) vyřazena v rozjížďkách.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články