Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Šimánek s Vraštilem dojeli parádně čtvrtí. Synek se vrací na skif

Veslaři Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek obsadili skvělé čtvrté místo ve finále mistrovství Evropy v kategorii dvojskifů lehkých vah. Ondřej Synek s Jakubem Podrazilem při svém premiérovém startu na ME na dvojskifu skončili ve finále B pátí a celkově brali v italském Varese až jedenáctou příčku. Dvojice se následně rozhodla nepokračovat ve snaze kvalifikovat se do Tokia a Synek se vrátí ke své parádní disciplíně, skifu.

Dvojskif Vraštil - Šimánek
zdroj: ČTK/AP

Vraštil se Šimánkem se v Itálii poprvé v kariéře probojovali do finále ME a nakonec získali "bramborovou" medaili. Na čtvrtém místě se drželi od prvního mezičasu na 500 metrech až do cíle, za třetími Stefanem Oppem a Pietrem Rutou zaostali o více než čtyři sekundy. Z vítězství se radovali Irové Fintan McCarthy a Paul O'Donovan.

"Je to možná zvláštní mít radost ze čtvrtého místa, ale máme velkou radost. Teď máme pět tvrdých týdnů do olympijské kvalifikace a jsme rádi, že jsme hodili rukavici našim soupeřům," uvedl Vraštil. Společně se Šimánkem se totiž chtějí v květnu v Lucernu dodatečně kvalifikovat na olympijské hry v Tokiu. "Teď si pár dní odpočineme. Těším se za manželkou a naši malou dcerkou," dodal osmatřicetiletý veslař pražské Dukly.

Synek s Podrazilem se na spolupráci domluvili již před začátkem minulé sezony, kvůli pandemii koronaviru a zdravotním problémům Synka však společně neabsolvovali žádný závod. Ostrým testem tak pro ně bylo ME, které se ale svěřencům trenéra Milana Dolečka nevydařilo. Do semifinále postoupili až přes opravy, následně neprošli do finále a výsledkově se jim nevydařila ani jízda o 7. místo, ve které si vyměnili pozice na lodi. 

"Mistrovství Evropy byl náš první test, který se bohužel vůbec nepovedl. Fyzicky jsme na tom, myslím, byli dobře, ale loď nám prostě nejela. Bojovali jsme spíš sami se sebou než se soupeři," uvedl Synek, který se nyní vrací na skif, na kterém by měl startovat i na olympiádě. Na MS v roce 2019 totiž vybojoval pro Česko účastnické místo.

"Moc nás mrzí, že se to nepotkalo, ale i to je sport. Měli jsme s Kubou předem jasně stanovená pravidla, kdy pokračování ve dvojskifu mělo být podmíněno bojem o medaili na mistrovství Evropy. K tomu jsme se bohužel vůbec nepřiblížili, před námi skončily i nekvalifikované posádky," dodal pětinásobný mistr světa na skifu.

Druhé místo ve finále B obsadily Pavlína Flamíková a Anna Šantrůčková na dvojce bez kormidelnice, párová čtyřka Filip Zima, Jan Potůček, Tomáš Šišma, Jan Fleissner byla v "béčku" třetí.

Výsledky ME ve veslování Mistrovství Evropy ve veslování ve Varese (Itálie):

Skif: 1. Zeidler (Něm.) 6:48,86, ...finále C: 3. Cincibuch (ČR) 7:10,50.

Skif lehkých vah: 1. Galambos (Maď.) 7:01,52.

Dvojka bez korm.: 1. M. Sinkovič, V. Sinkovič (Chorv.) 6:23,37.

Dvojka bez korm. lehkých vah: 1. Szabó, Furko (Maď,) 6:48,48.

Dvojskif: 1. Boucheron, Androdias (Fr.) 6:12,41, ...finále B: 5. Synek, Podrazil (ČR) 6:35,19.

Dvojskif lehkých vah: 1. McCarthy, O'Donovan (Ir.) 6:18,14, ...4. Vraštil, Šimánek (ČR) 6:25,31.

Čtyřka bez korm.: 1. Velká Británie 5:56,49.

Párová čtyřka: 1. Itálie 5:41,09, ...finále B: 3. ČR (Zima, Potůček, Šišma, Fleissner) 5:57,65.

Párová čtyřka lehkých vah: 1. Itálie 5:52,06.

Osma: 1. Velká Británie 5:30,86.

Ženy:

Skif: 1. Prachacenová (Rus.) 7:29,76.

Skif lehkých vah: 1. Furmanová (Běl.) 7:41,81.

Dvojka bez korm.: 1. Gloverová, Pollyová (Brit.) 7:02,73, ...finále B: 2. Flamíková, Šantrůčková (ČR) 07:27,06.

Dvojskif: 1. Bodnarová, Radisová (Rum.) 6:49,84.

Dvojskif lehkých vah: 1. Rodiniová, Cesariniová (It.) 6:58,66.

Párová čtyřka: 1. Nizozemsko 6:22,82.

Čtyřka bez korm.: 1. Nizozemsko 6:27,51.

Osma:1. Rumunsko 6:06,67.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články