Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Život ve dvou realitách. Ukrajinské tenistky hrají na amerických kurtech, ale myslí na jiné boje

Pohár Billie Jean Kingové v americkém Asheville je pro ukrajinské tenistky možností, jak zkusit rozptýlit svou mysl i své krajany během války v rodné zemi. Čtyři hráčky s kapitánkou Olgou Savčukovou se v pátek a v sobotu utkají s týmem USA v kvalifikaci o postup na finálový turnaj a všechny úspěchy by vyměnily za to, aby Rusko přestalo trýznit jejich národ.

Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská
zdroj: ČTK/ZUMA

Zápas Američanek a Ukrajinek bude jedním ze sedmi kvalifikačních soubojů, české tenistky ve stejné době budou hostit v Praze Britky. V Severní Karolíně v těchto dnech Olga Savčuková, Dajana Jastremská, Katarina Zavacká a sestry Nadija a Ljudmila Kičenokovy našly dočasné působiště.

"Žijeme ve dvou různých realitách. Jak si teď vůbec můžu dát šálek čaje, když moje rodina žije jako v podzemí? Mám husí kůži, když o tom mluvím," řekla kapitánka Savčuková.

Alespoň trochu radosti by proto chtěly svým lidem dát. "Budeme bojovat za ně. A pokud bychom snad vyhrály finále, trofej bychom moc rády vyměnily za mír," dodala.

Zavacká, jíž patří v žebříčku 201. místo, trénuje během roku převážně ve Francii a do jejího bytu se tam během prvního týdne války nastěhovala část rodiny.

"Je to nesmírně obtížné. Není chvíle, kdy bychom na ně nemyslely. Ale na druhou stranu musíme žít. Například já, co můžu dělat, je hrát turnaje, vydělávat peníze a posílat je rodině, abych jí pomohla," řekla.

Soupeřky na kurtu, spojenci mimo něj

Finančně Ukrajinu podpořily už dříve různé tenisové organizace, nejvýznamnější celkově věnovaly 700 tisíc dolarů. Dalších 50 tisíc osobně darovala tenisová legenda Kingová, po níž je týmová soutěž pojmenovaná, a pomoci chtějí při poháru i pořádající Američané. Ukrajinskému fondu pošlou deset procent z příjmů ze vstupenek na zápasy v Asheville.

Podporu cítí ukrajinské tenistky v USA z mnoha stran. "Na kurtu budeme soupeři, ale mimo něj jsme spojenci," řekla domácí kapitánka Kathy Rinaldiová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články