Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Že bych nemohla hrát, si nedokážu představit, řekla Navrátilová. Wimbledon je pro ni rána

Čekala, že to přijde. Přesto Martina Navrátilová přiznává, že zrušení Wimbledonu je pro ni smutnou zprávou a ránou. Devítinásobná vítězka dvouhry na trávě v All England Clubu si zároveň nedokáže představit, že by byla v podobné situaci jako současní tenisté a nemohla hrát.

Martina Navrátilová
zdroj: EPA autor: Kerim Okten

Slavný travnatý grandslam pořadatelé zrušili kvůli pandemii koronaviru ve středu. "Čekala jsem to, ale pořád to je tvrdá rána," řekla třiašedesátiletá Navrátilová

Organizátoři londýnského grandslamu Wimbledon odvolali, jelikož turnaj hraný na trávě není možné na rozdíl od antukového Roland Garros přesunout. "Je to mrzuté," řekla Navrátilová, která ve Wimbledonu získala titul také sedmkrát ve čtyřhře a čtyřikrát v mixu.

"Jezdila jsem tam každý rok od roku 1973 a ani jednou jsem nechyběla," podotkla česká rodačka. "Přišla ale tahle pandemie a zastavila celý svět," uvedla.

Tenisová sezona je zatím přerušena do půlky července. Není ale jisté, zda se pak rozběhne, nebo bude návrat na kurty ještě odsunut. "Cílová čára je v nedohlednu. Nikdo neví, kdy a jak začít trénovat, ale všichni jsou na stejné lodi," řekla.

Sama si neumí představit, že by ji současná situace zastihla v době, kdy sama hrála. "Chtěla bych strašně hrát, jsem soutěživá, s touhou jít si za svým cílem. A teď jste bez možnosti mít před sebou nějakou metu, protože nevíte, co bude."

Podle osmnáctinásobné grandslamové šampionky ve dvouhře je současná situace složitá pro všechny tenisty. "Mladí přicházejí o šanci nabírat zkušenosti a zlepšovat se v soubojích s lepšími," řekla Navrátilová. A poukázala i na situaci hrajících legend Švýcara Rogera Federera či Sereny Williamsové z USA. "Pro hráče, jako jsou oni, je čas nepřítel."

"Tenis je přepych a doufám, že jednou zase uvidíme všechny ty skvělé hráče znovu hrát. Ale teď jsou důležité bezpečnost a zdraví," řekla Navrátilová.

Wimbledon byl pojištěn a má obdržet 100 milionů liber

Pořadatelé Wimbledonu byli prozřetelně pojištěni pro případ zrušení turnaje vinou infekční choroby. Příslušnou pojistku uzavřel organizační výbor po epidemii SARS v roce 2003 a nyní by díky tomu měl podle britských médií jako náhradu škody získat částku 100 milionů liber, tedy 3,1 miliardy korun. Podle odhadů očekávali pořadatelé letošního ročníku londýnského grandslamu příjmy ve výši 250 milionů liber (7,8 miliardy korun).

"Máme štěstí, že máme pojištění, a pomůže nám to," řekl výkonný ředitel pořadatelského All England Clubu Richard Lewis. "Pomůže nám to do určité míry nahradit ušlé příjmy, ale všechny problémy to nevyřeší. Detaily a čísla zřejmě nebudeme znát ještě měsíce," dodal Lewis.

Podle listu MailOnline byla původní pojistná smlouva doplněna o položku týkající se rizika virové infekce v roce 2003. Tehdy se tak stalo v důsledku infekční choroby SARS, jež se objevila začátkem roku v Asii. Po celém světě usmrtil SARS 800 lidí z více než 8000 nakažených, šíření nákazy se podařilo zastavit. Londýňany podle listu stojí pojistka ročně 1,5 milionu liber (47 milionů korun).

Wimbledon byl zrušen kvůli přetrvávající pandemii koronaviru, která už si celosvětově vyžádala přes milion případů nákazy a více než 50 000 obětí. Na londýnské trávě se nebude hrát poprvé od druhé světové války. Kvůli šíření nemoci COVID-19 a s ní souvisejícím opatřením je tenisové dění přerušeno do 13. července.

Antukové Roland Garros už bylo přeloženo na 20. září až 4. října, dva týdny po zbylém grandslamu US Open. Přeložit Wimbledon není možné, protože tráva vyžaduje specifické podmínky. Možnost hrát bez fanoušků vedení turnaje odmítlo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články