Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pohár prezidenta ČTS začal. Postupují Muchová či Kvitová, Veselý a Rosol končí

V tenisovém areálu pražské Sparty začal turnaj O pohár prezidenta ČTS, tedy první akce po bezmála tříměsíční pauze. Karolína Muchová porazila Kristýnu Plíškovou ve dvou setech 6:3 a 6:4 a zahraje si semifinále proti Barboře Strýcové. Mezi čtyřmi nejlepšími je také Petra Kvitová po výhře nad Barborou Krejčíkovou 7:6 a 6:2, kterou čeká duel s Kateřinou Siniakovou. Vít Kopřiva zaskočil Lukáše Rosola 7:6 a 6:3, Jiří Veselý prohrál s Michaelem Vrbenským 6:4, 3:6 a 4:10.

Barbora Strýcová na pražské Spartě
zdroj: ČTK

Muchová bude hrát semifinále s Barborou Strýcovou, která porazila patnáctiletou Lindu Fruhvirtovou 6:1 a 7:5. "Jsem ráda, že jsme zpátky na kurtu, i když to bylo bez diváků divné. Ale docela mi to tam padalo," řekla Muchová. 

"Zápasový mód to nebyl, ale jsem ráda, že tahle akce je. Po dvou a půl měsících tréninku si zase zahrát zápas bylo úžasné. Byla jsem překvapená, že jsem se dobře hýbala. Pozitivně mě to překvapilo," řekla Strýcová. Proti patnáctileté soupeřce byla favoritkou. "Nervózní jsem popravdě nebyla. Těšila jsem se. Bylo fajn hrát proti Lindě a neměla jsem v hlavě, že bych musela vyhrát." 

Kvitovou prověřila Krejčíková v prvním setu. Světová dvanáctka dvakrát neudržela brejk a sadu zlomila až pěti body v řadě v tie-breaku od stavu 2:3. Na úvod druhé sady ještě přišla o servis, ale poté vývoj ovládla. "Jsem ráda, že hrajeme alespoň domácí turnaje. Češky jsou ve světové špičce a má to kvalitní úroveň," řekla. V semifinále bude hrát s Kateřinou Siniakovou, která vyřadila Lucii Hradeckou 6:3 a 6:4.

V turnaji mužů zdolal v duelu daviscupových reprezentantů Vít Kopřiva zkušeného Lukáše Rosola za hodinu a půl 7:6 a 6:3. "Jsem rád, že jsme po tak dlouhé době hráli soutěžní zápas, byť to není o body do ATP. Je super, že jsem vyhrál, ale hlavní účel, že můžeme hrát zápas, to splnilo," řekl Kopřiva, 320. hráč ATP. Jeho soupeřem bude Zdeněk Kolář, který si poradil s Jonášem Forejtkem 6:3 a 7:5.

Veselý se ve druhém setu nechal rozhodit hlukem v okolí kurtu. Udělal tři dvojchyby, přišel o podání i koncentraci. "Bylo těžké se dostat do rytmu, chyběl mi náboj, ale je dobře, že jsem si zahrál zápas," řekl Veselý. Dvacetiletý Vrbenský bude hrát o finále s Jiřím Lehečkou, který porazil Tomáše Macháče 7:6, 1:6 a 10:6. 

Hraje se bez přítomnosti diváků před televizními kamerami, u kurtu jsou trenéři a manažeři, hlavní rozhodčí a tři lajnoví. Sběrači míčků mají roušky a rukavice. Po zápase si tenistky u sítě místo podání rukou jen ťukly rámy raket.

Ve středu jsou v plánu semifinále a ve čtvrtek finále. Každý účastník obdrží za start 50 tisíc korun, z kterých každý z hráčů přispěje na charitu dle vlastního uvážení.

Na zahajovací boje ve Stromovce navážou turnaje O trofej solidarity a naděje ČTS by Moneta vždy pro 16 hráčů a hráček. Hrát se bude i soutěž družstev. Mezinárodní sezona okruhů ATP, WTA i ITF je kvůli pandemii nového typu koronaviru od půlky března přerušena a začne nejdříve v srpnu.

Tenisový turnaj O pohár prezidenta ČTS v Praze:

Muži (antuka): Dvouhra - čtvrtfinále: Kopřiva - Rosol (2) 7:6 (7:2), 6:3, Kolář (3-4) - Forejtek 6:3, 7:5, Vrbenský - Veselý (1) 4:6, 6:3, 10:4, Lehečka - Macháč (3-4) 7:6 (9:7), 1:6, 10:6.

Ženy (tvrdý povrch): Dvouhra - čtvrtfinále: Muchová (2) - Kristýna Plíšková 6:3, 6:4, Strýcová (3-4) - L. Fruhvirtová 6:1, 7:5, Kvitová (1) - Krejčíková 7:6 (7:3), 6:2, Siniaková (3-4) - Hradecká 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články