Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Podoroská opět šokovala a je první kvalifikantkou v semifinále v open éře. Nadal vyhrál stý zápas na Roland Garros

V žebříčku je až na 131. místě, to ale Nadii Podoroské nebrání, aby předváděla na Roland Garros velké výkony. Argentinská tenistka se o další překvapení postarala ve čtvrtfinále. Třetí nasazenou Ukrajinku Elinu Svitolinovou porazila 6:2 a 6:4 a stala se první hráčkou v takzvané open éře od roku 1968, jež na pařížském grandslamu postoupila z kvalifikace až do semifinále. Svou krajanku napodobil Diego Schwartzman, který po více než pěti hodinách porazil 7:6, 5:7, 6:7, 7:6, 6:2 vítěze US Open Dominica Thiema. Španělský tenista Rafael Nadal zvládl na Roland Garros své 100. utkání a v Paříži postoupil už potřinácté do semifinále.

Slavící Nadia Podoroská
zdroj: ČTK/AP/ autor: Michel Euler

Podoroská, která v nedělním osmifinále vyřadila Barboru Krejčíkovou, vyhrála v Paříži v součtu s kvalifikací už osmý zápas za sebou. Na French Open přitom hrála předtím jen jednou a vypadla v 1. kole kvalifikace, v hlavní soutěži grandslamu absolvovala až dosud jen jeden zápas na US Open v roce 2016.

"Je pro mě těžké mluvit takto hned po zápase, ale děkuju všem za podporu. Jsem moc šťastná. Během karantény jsme odvedli s trenéry velmi dobrou práci, proto jsem tady," uvedla v rozhovoru na dvorci tenistka ukrajinského původu, jež v zápase proti favorizované Svitolinové předvedla účinný mix tvrdých úderů s kraťasy.

V semifinále se Podoroská utká s Igou Šwiatekovou. Polka v duelu nenasazených tenistek zdolala Italku Martinu Trevisanovovu, jež také v Paříži absolvovala kvalifikaci, 6:3 a 6:1.

Pokud by Trevisanová uspěla, bylo by jisté, že by poprvé hrála kvalifikantka finále grandslamu. Šwiateková, osmifinálová přemožitelka nasazené jedničky Simony Halepové, však od stavu 1:3 dominovala a ztratila už jen jediný game.

Pátá hráčka světového žebříčku Svitolinová se vítězstvím v generálce na Roland Garros ve Štrasburku pasovala do role jedné z favoritek na zisk pařížského titulu, místo toho ale potřetí v kariéře vypadla na French Open ve čtvrtfinále.

V zápase proti argentinské outsiderce vyhrála pouze jediný gem při svém servisu z devíti a po 80 minutách při třetím mečbolu nestačila na umístěný křížný forhend soupeřky.

V posledním osmifinále ženské dvouhry, jež se v pondělí nestihlo odehrát kvůli dešti, zdolala Američanka Danielle Collinsová ve vyrovnaném souboji 6:4, 4:6, 6:4 Tunisanku Ons Džabúrovou.

Šestadvacetiletá Collinsová se ve svém prvním čtvrtfinále Roland Garros v kariéře ve středu utká s krajankou Sofií Keninovou. Vítězka tohoto duelu se popere o finále s lepší ze zápasu Petra Kvitová - Laura Siegemundová.

Nadal vyhrál sté utkání na Roland Garros

Světová trojka a dvojnásobný finalista z Paříže Thiem před třemi týdny v New Yorku dobyl US Open a získal premiérový grandslamový titul. Se Schwartzmanem, jemuž patří v žebříčku ATP čtrnácté místo, bojoval pět hodin a osm minut.

Ve čtvrtém setu, který potřetí musel rozhodnout tie-break, byl Thiem dva míčky od vítězství. K mečbolu se však nedostal a v rozhodujícím dějství už Argentinec dominoval.

"Byla to skutečná jízda na horské dráze," konstatoval Thiem k divokému průběhu úvodního čtvrtfinále mužů. "Samozřejmě se teď cítím prázdný a zklamaný, ale nemám si co vyčítat. A z Diega mám radost. Prohrát s přítelem bolí o trochu míň," dodal.

Ve čtvrtém setu, který potřetí musel rozhodnout tie-break, byl Thiem dva míčky od vítězství. K mečbolu se však nedostal a v rozhodujícím dějství už Argentinec dominoval.

"Byl jsem tak nervózní, protože jsem dneska cítil šanci. Na konci jsem si zasloužil vyhrát," uvedl osmadvacetiletý Schwartzman, finalista nedávného turnaje Masters v Římě.

Dvanáctinásobný šampion antukového grandslamu Rafael Nadal porazil Itala Jannika Sinnera po vyrovnaných dvou setech 7:6, 6:4 a 6:1 v utkání, které na centrkurtu skončilo až v půl druhé v noci.

Čtyřiatřicetiletý Nadal se podivoval, proč je pořadatelé nechali hrát tak pozdě, když bylo sotva 13 stupňů Celsia. "Počasí... Na tenis byla zima. Pro tělo to bylo trochu nebezpečné," řekl španělský tenista, jenž může získat v Paříži 20. grandslamový titul a vyrovnat rekord Rogera Federera.

Vzhledem k podmínkám zvládl zatím nejtěžší letošní prověrku. Nelíbilo se mu, že pořadatelé naplánovali na hlavní kurt pět zápasů.

Byli totiž ve skluzu s jedním duelem čtvrtého kola žen, který znemožnil o den dříve déšť. A před jeho zápasem se Sinnerem se odehrála pětisetové bitva.

"Nevím, proč tam dali pět zápasů. Hrozilo, že některé budou dlouhé, což se taky stalo. Byl to risk," zlobil se Nadal.

"Vím, že fotbalisté v takových podmínkách hrají pořád, ale oni jsou neustále v pohybu, zatímco my se zastavujeme, měníme si strany...," dodal.

V duelu s devatenáctiletým Sinnerem přišel Nadal v prvním i druhém setu jako první o podání, ale obě sady otočil a třetí už dominoval.

"Je to hodně dobrý a talentovaný hráč. Má spoustu sil a skvělé údery. Zvlášť ve druhém setu jsem měl štěstí," uznal antukový král.

"Snažil jsem být trpělivý, se vším se smířit a být pozitivní. To se mi povedlo," dodal poté, co si připsal další rekord v historii turnaje. Později než v 1:26 ještě žádný zápas neskončil.

Soupeřem Nadala v semifinále bude Schwartzman, s kterým prohrál týden před Roland Garros ve čtvrtfinále v Římě. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články