Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Kolář trápil v Paříži Tsitsipase, Plíšková skončila na raketě tenistky ze třetí stovky žebříčku

Hodina a čtvrt a na shledanou. Karolína Plíšková vypadla z Roland Garros s Francouzkou Leolií Jeanjeanovou, která je ve světovém žebříčku na 227. místě, hladce 2:6, 2:6. Jedinou z osmi českých tenistek, která prošla do třetího kola pařížského grandslamu, je tak Karolína Muchová. Zdeněk Kolář, jenž postoupil z kvalifikace, trápil přes čtyři hodiny Řeka Stefanose Tsitsipase a s loňským finalistou prohrál po boji 3:6, 6:7, 7:6 a 6:7.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková prohrála v Paříži ve 2. kole s Jeanjeanovou

Česká favoritka nestačila na šestadvacetiletou Francouzku, která se profesionálně věnuje tenisu teprve dva roky poté, co skončila studia v USA, kde hrála tenis pouze na univerzitní úrovni.

Nyní má ale Jeanjeanová za sebou už šestadvacet vyhraných zápasů a zatím úspěšné tažení grandslamovým turnajem, na němž má premiéru. Ze třetí stovky žebříčku WTA se tak už určitě posune do stovky druhé. 

Plíšková už v prvním kole otáčela vývoj utkání s outsiderkou. Nad Jeanjeanovou na dvorci Simonne Mathieuové sice vedla 2:1, ale poté prohrála devět her v řadě. Míče z rakety semifinalistky Roland Garros z roku 2017 nelétaly s obvyklou razancí a špatně podávala.

Domácí hráčka trápila Češku pestrou hrou, liftované míče střídala s čopy a precizně zkracovala výměny za síť. Plíšková se po chybách, kterých udělala 28, často chytala za hlavu a vypadala bezradně. V utkání měla jen dva brejkboly, ani jeden neproměnila a sama přišla o servis čtyřikrát.

"Nehrála jsem dobře, ale ona odehrála velmi dobrý zápas. Nedala mi moc stejných míčů, takže jsem se nedostala do rytmu," ocenila Plíšková soupeřku. "Podmínky byly pro mou hru super pomalé a kurt nebyl nejrychlejší. Jí to hrálo do karet mnohem víc. Skóre je trochu brutální, protože z toho nemám vyloženě strašný pocit, ale ona odehrála skvělý zápas," dodal Plíšková.

Kolář měl být snadným "soustem" pro Tsitsipase, ale...

Ve svém prvním utkání proti hráči světové pětky se Kolář předvedl skvěle a získal si na svoji stranu publikum. Hrál odvážně, držel krok ve výměnách a dokázal favorita zatlačit i zaskočit "kraťasy".

První set rozhodla Kolářova ztráta servisu ve čtvrté hře. Ve druhém více než hodinovém setu ale byl český hráč o krok napřed. Vedení 3:1 neudržel a za stavu 6:5 měl dva setboly, ale Tsitsipas vždy trefil dobrý servis. V tie-breaku Kolář srovnal po dvou "kraťasech" na 3:3, při jeho třetím setbolu Řek zase tvrdě zaservíroval a Kolář nakonec o tie-break přišel poměrem 8:10.

Od druhé sady se v hledišti skandovalo "Kolář!" a český hráč se divákům odvděčil. Předvedl i parádní loby, jeden z nich na úvod tie-breaku třetí sady, který získal 7:3. Tsitsipas ve čtvrté sadě gesty vyzýval fanoušky, aby ocenili i jeho údery, občas se ozvalo skandování jeho jména, ale dál převládal "Kolář" a 134. hráč žebříčku hrál se světovou čtyřkou vyrovnaně.

Set znovu dospěl do tie-breaku, v něm vedl Kolář 6:2, ale o čtyři setboly přišel. Při prvním mečbolu skončil Řekův míček těsně v autu a při druhém už Kolář pod tlakem poslal forhend do sítě. Utkání skončilo po čtyřech hodinách a čtyřech minutách.

"Zápas to byl výborný a myslím, že jsme oba hráli výborný tenis a fanoušky to bavilo. Já si zápas moc užil. Sice jsem prohrál, ale vezmu si z něj jen to nejlepší a budu se snažit ještě zlepšit v těch momentech, které se dneska nepovedly," řekl Kolář.

"Byl jsem frustrovaný. On byl všude a nebylo to jednoduché, nebylo," ocenil Tsitsipas grandslamového debutanta Koláře v rozhovoru na kurtu.

Turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 43,6 milionu eur):

Ženy:

Dvouhra - 2. kolo: Jeanjeanová (Fr.) - Karolína Plíšková (8-ČR) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo: Hradecká, Mirzaová (10-ČR/Indie) - Paoliniová, Trevisanová (It.) 4:6, 6:2, 6:1, Katoová, Sutjiadiová (Jap./Indon.) - Martincová, Petkovicová (ČR/Něm.) 7:6 (7:2), 2:6, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články