Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Djokovič i Nadal hladce přešli do druhého kola, naopak Ósakaová se s Paříží loučí už v prvním kole

Rafael Nadal na Roland Garros porazil Australana Jordana Thompsona třikrát 6:2 a postoupil do druhého kola. Jeho konkurent a světová jednička Novak Djokovič ztratil proti Jošihitu Nišiokovi jen čtyři hry. Fenomenální formu potvrdila také aktuální světová jednička Iga Šwiateková z Polska, která deklasovala 6:2, 6:0 Ukrajinku Lesju Curenkovou a zvítězila ve 29. utkání za sebou. Naopak zklamání z vyřazení v prvním kole překonává bývalá světová jednička Naomi Ósakaová z Japonska. S Amandou Anisimovou z USA totiž prohrála 5:7 a 4:6.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Na Nadalovi dnes nebyly patrné žádné zdravotní potíže, které ho postihly při generálce v Římě v osmifinále proti Kanaďanovi Denisi Shapovalovi. "Mám velkou radost, že jsem postoupil ve třech setech," řekl v rozhovoru na kurtu pětatřicetiletý Nadal, jenž i letos patří na Roland Garros k největším favoritům spolu s obhájcem titulu Srbem Novakem Djokovičem a vycházející španělskou hvězdou Carlosem Alcarazem.

Proti bojovnému Thompsonovi oslavil majitel rekordních 21 grandslamových titulů i rekordní 106. vítězství na grandslamovém turnaji. Dosud se o historické prvenství dělil se 105 výhrami s Rogerem Federerem. Svou bilanci může vylepšit ve druhém kole v duelu s domácím Corentinem Moutetem.

Djokovič se sice v řadě gamů s neúnavně běhajícím japonským soupeřem dlouho přetahoval, o úvodní hru zápasu bojoval při svém podání dokonce deset minut, nakonec ale první duel na grandslamovém turnaji po sedmi a půl měsících vyhrál za necelé dvě hodiny. Jeho dalším soupeřem bude vítěz duelu mezi Slovákem Alexem Molčanem a Argentincem Federicem Coriou, který se dnes kvůli dešti nestihl odehrát.

Čtyřiadvacetiletá Ósakaová, jíž momentálně patří v žebříčku WTA 38. místo, podlehla o deset příček výše postavené Anisimové i ve druhém vzájemném zápase. Letos nestačila na mladší Američanku také ve třetím kole Australian Open.

Japonka po utkání zpochybnila svůj start na dalším grandslamovém turnaji Wimbledonu. Nelíbí se jí, že asociace ATP a WTA nebudou udělovat body do žebříčku kvůli absenci ruských a běloruských hráčů. Ti nemohou startovat kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu.

"Řekla bych, že to rozhodnutí mě ovlivnilo v tom jít hrát na trávu. Nejsem si stoprocentně jistá, zda tam pojedu," řekla Ósakaová. "Ráda bych tam jela, už jen abych získala další zkušenosti na travnatém povrchu. Jenže na druhou stranu... Nechci říct, že je to zbytečné, ale jsem typ hráče, kterého motivuje, když vidí, že posouvá v žebříčku vzhůru," uvedla japonská tenistka.

Ósakaová vypadla na Roland Garros v prvním kole stejně jako před pěti lety. Nejdále došla na antukovém grandslamu třikrát do třetího kola a má na něm bilanci 7:5.

Semifinalistka Roland Garros z roku 2019 Anisimová vyzve v dalším kole Chorvatku Donnu Vekičovou.

V suverénních výkonech pokračuje Šwiateková. Dvacetiletá rodačka z Varšavy, která před Roland Garros ovládla na okruhu WTA pět turnajů za sebou, si poradila s Curenkovou za 56 minut a ve druhém setu nadělila 119. hráčce světa "kanára". V minulém roce skončila Šwiateková na Roland Garros ve čtvrtfinále, předloni turnaj vyhrála.

"Snažím se prostě postoupit, co nejdál to půjde. Je mi jasné, že jednou se tahle série zastaví. V podstatě se ale chci každý den soustředit na svůj tenis, a ne na čísla. Snažím se být trochu v bublině a díky tomu držím konzistentní výkony. Dělala jsem to tak v minulých týdnech a budu v tom pokračovat i tady," řekla Šwiateková.

Tenisový turnaj Roland Garros v Paříži (antuka):

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
 Kvitová (32-ČR) - Bondárová (Maď.) 7:6 (7:0), 6:1, Anisimovová (27-USA) - Ósakaová (Jap.) 7:5, 6:4, Čchin-wen Čeng (Čína) - Zanevská (Belg.) 6:3, 6:1, Savilleová (Austr.) - Grammatikopuluová (Řec.) 6:1, 6:2, Trevisanová (It.) - Dartová (Brit.) 6:0, 6:2, Šwiateková (1-Pol.) - Curenková (Ukr.) 6:2, 6:0, Petkovicová (Něm.) - Dodinová (Fr.) 6:4, 6:2, Azarenková (15-Běl.) - Bogdanová (Rum.) 6:7 (7:9), 7:6 (7:1), 6:2, Koviničová (Č. Hora) - Samsonovová (25-Rus.) 2:6, 6:2, 6:1, Riskeová (USA) - Jastremská (Ukr.) 6:3, 6:3.

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
 Krajinovič (Srb.) - Opelka (17-USA) 7:6 (7:5), 6:2, 6:3, Nadal (5-Šp.) - Thompson (Austr.) 6:2, 6:2, 6:2, Norrie (10-Brit.) - Guinard (Fr.) 7:5, 6:2, 6:0, Fritz (13-USA) - Rodríguez (Arg.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:3, 4:6, 6:4, Báez (Arg.) - Lajovič (Srb.) 6:3, 3:6, 6:4, 6:3, Moutet (Fr.) - Wawrinka (Švýc.) 2:6, 6:3, 7:6 (7:2), 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články