Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi vedou v Portugalsku 2:0 a mají v Davis Cupu nakročeno k postupu

Nejlepším možným způsobem zahájili čeští tenisté utkání o postup do finálové části Davisova poháru. V Portugalsku totiž po úvodních dvouhrách vedou 2:0 na zápasy. Nejprve splnil roli favorita čerstvý čtvrtfinalista Australian Open Jiří Lehečka, když porazil Nuna Borgese 6:4 a 6:4. Po něm uspěl také Tomáš Macháč, který udolal domácí jedničku Joäa Sousu 7:6, 3:6 a 6:2. Svěřence kapitána Jaroslava Navrátila proto dělí jediné vítězství od postupu do finálové fáze soutěže.

Češi mohou završit triumf v neděli hned v úvodní čtyřhře, která je na programu od 16:00 SEČ. Navrátil do ní nominoval Macháče s Adamem Pavláskem, kteří by měli čelit dvojici Francisco Cabral, Borges. Složení se ale může měnit. V dalších dvouhrách by se měli podle vývoje utkat Lehečka se Sousou a Macháč s Borgesem.

Češi si mohou zajistit postup do elitní části po dvou letech.

"Převládá velká spokojenost. Jsem rád, že vedeme 2:0. Nesmíme ale nic podcenit a musíme se dál soustředit. Kluci se teď musí dobře vyspat a ještě se s nimi o deblu pobavím. Budeme však chtít uspět hned ve čtyřhře nebo pak v singlu. Musíme ten bod ještě uhrát, abychom byli všichni spokojení," řekl Navrátil.

Lehečka ustál roli favorita

Lehečka si připsal v Davis Cupu třetí skalp soupeře za sebou. Utkání se 105. hráčem světa Borgesem zvládl za hodinu a 38 minut.

V úvodním setu získal první brejk za stavu 3:3. Vzápětí sice nevyužil při vlastním servisu vedení 40:0, ale Portugalce se mu podařilo "brejknout" ještě jednou a díky šestému proměněnému setbolu se ujal po 51 minutách vedení.

Také ve druhém sadě musel favorizovaný Čech o vítězství tvrdě bojovat. Ve čtvrtém gemu prolomil Borgesovo podání, ale opět výhodu nepotvrdil. Portugalec odvrátil v duelu 13 ze 17 brejkbolů a hecoval i domácí příznivce.

Lehečka rozhodl až v závěru druhého dějství, kdy si při podání soupeře vypracoval trojici mečbolů a ten poslední proměnil. Český tenista zahrál 16 vítězných míčů, udělal však i 23 nevynucených chyb. Borges jich měl ještě o 7 více. "Tohle vítězství je strašně důležité. Každá výhra se počítá, ale téhle si cením o to víc, že jsem nehrál nejlepší tenis," hodnotil Lehečka.

Tomáš Macháč v Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Dvaadvacetiletý Macháč nevstoupil do utkání se Sousou dobře a prohrával 0:3. Brzy však dokázal soupeři brejk oplatit a v závěru odvrátil při vlastním podání setbol. Podobná situace se opakovala i ve zkrácené hře, protože Sousa servíroval za stavu 6:5 na zisk prvního setu. Macháč těžké chvíle ustál a díky třem získaným míčkům za sebou vývoj otočil.

Ve druhé sadě se Portugalec zlepšil a Čech udržel jen jedno z pěti podání. I díky čtyřem prolomeným servisům za sebou Sousa zápas vyrovnal.

V rozhodujícím dějství Macháč získal důležitý náskok díky brejku ve třetí hře, která trvala 20 minut a šla přes 12 shod. Rodák z Berouna naopak nenabídl Sousovi ani jeden brejkbol, za stavu 4:2 prolomil soupeřův servis ještě jednou a vzápětí dotáhl takřka tříhodinový duel k vítězství. V utkání zahrál 40 vítězných míčů.

"Fyzicky jsem na tom dobře a do zítřka dokážu zregenerovat. Hraje se sice na antuce, která stojí víc energie, ale v neděli budu připravený," dodal Macháč.

Vítězný tým postoupí do finálového turnaje Davis Cupu pro šestnáct nejlepších, který se odehraje od 12. do 17. září. Vyřazovací fáze je na programu od 22. do 26. listopadu v Málaze. Poražený celek čeká baráž.

Utkání kvalifikace tenisového Davisova poháru v Maie:

Portugalsko – Česko 0:2 po prvním dnu
Borges – Lehečka 4:6, 4:6
Sousa – Macháč 6:7, 6:3, 2:6

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články