Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Prohrával o dva sety a odvracel mečbol, přesto je Medvěděv v semifinále Australian Open

Měl namále, hodně namále. Ve čtvrtfinálovém duelu Rus Daniil Medvěděv prohrával oba úvodní sety a ve čtvrté sadě musel odvracet mečbol. Druhý tenista světa krizové situace ovšem zvládl a po výhře 6:7, 3:6, 7:6, 7:5 a 6:4 nad Félixem Augerem-Aliassimem z Kanady je v semifinále Australian Open. Jeho soupeřem bude Řek Stefanos Tsitsipas, který porazil 6:3, 6:4 a 6:2 Jannika Sinnera z Itálie.

Je nám líto, video expirovalo.
Tsitsipas porazil Sinnera a na Australian Open je opět v semifinále

V ženské dvouhře zkompletovaly semifinálové složení Američanka Danielle Collinsová a Polka Iga Šwiateková. Collinsová v Melbourne porazila Alizé Cornetovou z Francie 7:5 a 6:1. Předloňská vítězka Roland Garros Šwiateková po třech hodinách a minutě zdolala Estonku Kaiu Kanepiovou 4:6, 7:6 a 6:3.

Prvním párem pro semifinále jsou od úterý domácí favoritka a světová jednička Ashleigh Bartyová s Američankou Madison Keysovou, přemožitelkou Barbory Krejčíkové. V mužském pavouku si místo mezi nejlepší čtyřkou už dříve zajistili bývalý první hráč světa Španěl Rafael Nadal a Matteo Berrettini z Itálie.

Loňský finalista Medvěděv do zápasu nevstoupil dobře. "Nehrál jsem svůj nejlepší tenis a Félix hrál neuvěřitelně. Nevěděl jsem, co mám dělat," přiznal v rozhovoru na kurtu. Ve třetím setu sice snížil, ale ve čtvrtém při vlastním podání za stavu 4:5 čelil mečbolu. Dokázal ho odvrátit a vynutil si rozhodující pátý set.

"Nevím, jestli se to lidem tady bude líbit, ale řekl jsem si: 'Co by asi tak udělal Novak'?" prohlásil Medvěděv, když měl vysvětlit, jak se mu podařilo najít recept na obrat. Vysvětlil, že Djokovič, který upadl u australské veřejnosti v nemilost po neúspěšné snaze zúčastnit se Australian Open na základě výjimky z povinného očkování, mu přišel na mysl proto, že podobně jako Rafael Nadal či Roger Federer je šampion s mnoha velkými triumfy.

V rozhodující sadě měl pětadvacetiletý Rus od začátku navrch, ale při podání na ukončení zápasu nabídl devátému hráči světa dva brejkboly. Úřadující šampion US Open ale zachoval pevné nervy a stejně jako loni v semifinále ve Flushing Meadows Augera-Aliassimea porazil. Z dvousetové ztráty dokázal vyhrát teprve podruhé v kariéře, zápas trval přes čtyři a půl hodiny.

Třiadvacetiletý Tsitsipas nedal o tři roky mladšímu Sinnerovi šanci a pro postup si došel po necelých dvou hodinách. Čtvrtý hráč světa na Australian Open navázal na semifinálové účasti v letech 2019 a 2021 a bude usilovat o druhé grandslamové finále. Poprvé si v něm neúspěšně zahrál loni na French Open.

Sinner, kterému patří v pořadí ATP desáté místo, naopak promarnil šanci na první grandslamové semifinále v kariéře. Jeho maximem na turnajích velké čtyřky zůstává čtvrtfinále, které si kromě letošního Melbourne zahrál ještě před dvěma lety na Roland Garros.

Osmadvacetiletá Collinsová se vrátila do semifinále Australian Open po třech letech. "Je skvělé, že po zdravotních problémech zase hraju na téhle úrovni. Fyzicky jsem na tom ještě lépe než dříve a tohle je velká odměna," řekla Američanka, která loni v dubnu musela na gynekologickou operaci.

Vyrovnaný první set agresivněji hrající Collinsová za stavu 5:3 ještě nedopodávala, ale ve dvanácté hře proměnila třetí setbol a druhý set rozhodla ziskem pěti gamů za sebou.

Dramatičtější duel Šwiatekové s Kanepiovou nabídl jedenáct ztracených servisů. V prvním setu byla po desátém setbolu úspěšnější Estonka. Polka ve druhé sadě smazala brejk a vyhrála v tie-breaku 7:2 a v rozhodujícím setu se radovala po mečbolu, při kterém soupeřka chybovala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články