Tsitsipase vyzve ve finále singlu Djokovič, titul ze smíšené čtyřhry si z AO odnesou Matos a Stefaniová

Řecký tenis bude mít zastoupení ve finále Australian Open. Do souboje o grandslamový titul v Melbourne postoupil Stefanos Tsitsipas, jenž udolal v úvodním semifinále singlu Rusa Karena Chačanova 7:6, 6:4, 6:7 a 6:3. O celkový triumf se utká se Srbem Novakem Djokovičem, jenž přehrál Tommyho Paula z USA hladce 7:5, 6:1 a 6:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Tsitsipas si na AO zahraje podruhé v kariéře finále grandslamu

Djokovič bude usilovat o 22. grandslamový titul, kterým by vyrovnal historické maximum Španěla Rafaela Nadala. Ziskem jubilejního desátého titulu v Melbourne by navíc vylepšil vlastní rekordní bilanci, ve hře bude i post světové jedničky.

Pětatřicetiletý Djokovič si zahraje 33. finále grandslamového turnaje. V Melbourne ještě nikdy v semifinále ani ve finále neprohrál a momentálně drží na zdejších dvorcích sérii 26 vítězných zápasů. Vloni o start přišel kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru.

O deset let mladší soupeř byl v grandslamovém semifinále poprvé v kariéře a se zkušenějším Djokovičem držel po nervózním úvodu krok jen v prvním setu. Od stavu 1:5 Američan zatlačil a vyrovnal na 5:5, pak ale opět převzal kontrolu nad zápasem čtvrtý nasazený Srb. Po dvou hodinách a 22 minutách proměnil první mečbol.

"Jsem vážně vděčný, že mám stále v nohách dost energie, abych mohl hrát na takovéto úrovni. Některé dlouhé výměny jsem už pořádně cítil," řekl na kurtu Djokovič, jenž v úvodním setu nasbíral 24 nevynucených chyb a připsal si jen 12 vítězných míčů.

Sám sebe navíc vyvedl z rytmu dohadováním se s rozhodčím. "Měl jsem štěstí, že jsem potom v koncovce prvního setu udržel nervy. To byl klíč. Pak jsem začal trefovat míčky mnohem líp," popsal Srb, jenž od stavu 5:5 získal sedm gemů v řadě.

V týmovém boxu se musel obejít bez podpory otce Srdjana, který po skandálu kvůli kontroverznímu pózování s fanoušky s ruskými vlajkami a proruskými symboly po čtvrtfinále do arény Roda Lavera raději nepřišel. Djokovič otce hájil vysvětlením, že se aféra zbytečně vyhrotila kvůli špatné interpretaci celé situace, otec byl podle něho zneužit. "Za to se na něj nemůžu zlobit. Doufám, že to lidi nechají být a můžeme se zase soustředit na tenis," řekl a dodal, že by si přál, aby na finále otec v hledišti opět byl.

Čtyřiadvacetiletý Tsitsipas, jenž si zahrál finále grandslamu předloni na Roland Garros, porazil o dva roky staršího Chačanova i v šestém vzájemném utkání. Zápas mohl ukončit už ve třech setech, nejprve ale nezvládl za stavu 5:4 duel dopodávat a v tie-breaku pak nedokázal proměnit dva mečboly.

Ve čtvrté sadě už byl ale opět při svém servisu suverénní, soupeři hned v úvodu sebral podání a na čtvrtý pokus v semifinále na Australian Open uspěl. Ve věku 24 let a 170 dní je zdejším nejmladším finalistou za posledních dvanáct let. Stříbrný olympijský medailista Chačanov naopak prohrál i druhé grandslamové semifinále, vloni marně útočil na postup do finále US Open.

Tsitsipas se mohl v Melbourne, kde žije mimo Řecko a Kypr nejpočetnější komunita řecky hovořících obyvatel, spolehnout na masivní podporu fanoušků. "Před lety jsem sledoval, jak tu hrál ve finále Marcos Baghdatis a už jako dítě jsem snil o tom, že si tady zahraju finále. Mám radost, že se to povedlo," připomněl Tsitsipas v rozhovoru na kurtu kyperského tenistu, který v roce 2006 prohrál až ve finále se Švýcarem Rogerem Federerem.

Sám by nedělní duel o titul rád zvládl lépe. "Teď bojuju o grandslamový titul a místo světové jedničky. Pro takové chvíle jsem tvrdě dřel," řekl Tsitsipas, jenž na tenisovém trůnu vystřídá zraněného Španěla Carlose Alcaraze, pokud ve finále zvítězí. "To číslo se mi líbí," prohlásil.

Rafael Matos a Luisa Stefaniová
zdroj: Reuters

Rafael Matos a Luisa Stefaniová se stali prvním ryze brazilským párem, kterému se podařilo získat v mixu grandslamový titul. Ve finále porazili zkušenou indickou dvojici Rohan Bopanna a Sania Mirzaová 7:6 a 6:2. Pro šestatřicetiletou Mirzaovou šlo o poslední grandslam v kariéře.

Finále dvou nenasazených dvojic rozehráli lépe Bopanna s Mirzaovou, kteří v osmé hře prolomili servis soupeřů a servírovali za stavu 5:3 na zisk první sady. Matos se Stefaniovou jim však brejk oplatili a později ve zkrácené hře uspěli 7:2.

Ve druhém setu už byli Brazilci při podání stoprocentní a díky dalším dvěma brejkům dotáhli duel po hodině a 29 minutách k vítězství. Matos se Stefaniovou získali první grandslamový titul v kariéře a vyhráli sedmé společné utkání za sebou. Před Australian Open také dvakrát triumfovali na United Cupu.

Vítězka šesti grandslamových titulů ze čtyřhry (tři v mixu) Mirzaová se definitivně rozloučí s kariérou v únoru po turnaji v Dubaji.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne:

Dvouhra - semifinále: Tsitsipas (3-Řec.) - Chačanov (18-Rus.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:7 (6:8), 6:3, Djokovič (4-Srb.) - Paul (USA) 7:5, 6:1, 6:2.

Smíšená čtyřhra - finále: Stefaniová, Matos (Braz.) - Mirzaová, Bopanna (Indie) 7:6 (7:2), 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články