Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šance na české finále? Plíšková po obratu ve třetím setu vyřadila Serenu Williamsovou

Čelila čtyřem mečbolům, čtvrtfinále ale nevzdala a proti favoritce předvedla neskutečný obrat. Karolína Plíšková přetlačila Američanku Serenu Williamsovou po setech 6:4, 4:6 a 7:5 a v Melbourne si zahraje s Naomi Ósakaovou z Japonska o postup do boje o celkový triumf na Australian Open. Rýsuje se tak ryze český duel o titul.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK/AP autor: Kin Cheung

Plíšková doplnila v semifinále letošního Australian Open Petru Kvitovou. Dvě Češky jsou v grandslamovém semifinále poprvé od Wimbledonu v roce 2014, kdy Kvitová porazila v boji o finále Lucii Šafářovou a celý turnaj pak vyhrála.

Plíšková i Kvitová mají šanci stát se po Australian Open světovou jedničkou. K posunu do čela žebříčku obě potřebují turnaj vyhrát. Plíšková už na prvním místě byla, maximem dvojnásobné wimbledonské vítězky Kvitové je druhé místo.

Set a půl Plíšková proti Williamsové výborně podávala a po brejku v páté hře druhé sady mířila za výhrou. Sedminásobná vítězka Australian Open ale přidala na agresivitě, mnohem lépe returnovala, Plíšková začala ztrácet a o druhý set přišla.

V rozhodující sadě už prohrávala 1:5 a při podání Američanky čelila mečbolu. Dokázala ale soupeřku dostat do úzkých a ztrátu utkání odvrátit. Williamsová si navíc při výměně podvrkla levý kotník, ošetření si ale nevyžádala a hrála dál. Vzápětí udělala dvojchybu, Plíšková brejkbol využila a nastartovala velký obrat.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková otočila čtvrtfinále s Williamsovou ze stavu 1:5 ve třetím setu

Češka snížila na 4:5 a při svém podání se třikrát ocitla míč od prohry. Všechny mečboly znovu zahnala, mimo jiné i forhendem, který spadl na čáru. Za stavu 6:5 podávala na výhru a po dvou hodinách a deseti minutách duel ukončila.

"Už jsem byla skoro v šatně a teď tu stojím jako vítězka," zářila Plíšková v rozhovoru na kurtu. "Ve třetí sadě jsem nejdřív neměla moc šancí. Řekla jsem si: zkus to ještě vyhrát. Využila jsem šance, které přišly, a je to teď neuvěřitelný pocit."

Williamsová na tiskové konferenci jen kroutila hlavou. "Těžko vám tady řeknu, proč se to stalo. Při těch mečbolech jsem neudělala nic špatně. Ona dala eso a trefovala čáry," prohlásila.

V grandslamovém semifinále je Plíšková potřetí v kariéře. Na US Open v roce 2016 došla do finále, o rok později hrála semifinále na pařížské antuce. O postup do finále bude hrát s Ósakaovou hned ve čtvrtek. "Budu připravena. Je nebezpečná, ale není nikdo nebezpečnější než Serena," řekla Plíšková.

Japonka si ve čtvrtfinále poradila s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. Loňskou královnu Turnaje mistryň zdolala hladce po setech 6:4 a 6:1. "Už jsem jeden grandslam vyhrála a chci další. Jsem blízko, chci jít dál," řekla Ósakaová.

V semifinále je v Melbourne také Barbora Krejčíková, spolu s Američanem Rajeevem Ramem jsou mezi čtyřmi nejlepšími páry smíšené čtyřhry.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne:

Ženy: Dvouhra - čtvrtfinále: Karolína Plíšková (7) - S. Williamsová (16-USA) 6:4, 4:6, 7:5, Ósakaová (4-Jap.) - Svitolinová (6-Ukr.) 6:4, 6:1.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Krejčíková, Ram (3-ČR/USA) - Grönefeldová, Farah (5-Něm./Kol.) 6:2, 7:5.

Junioři: Dvouhra - 3. kolo: Lehečka - Khan (USA) 7:6 (7:1), 6:4, Kingsley (9-USA) - Svrčina (7) 6:2, 7:5, Zeppieri (It.) - Forejtek (8) 6:3, 6:4.

Junioři: Čtyřhra - čtvrtfinále: Forejtek, Svrčina (3-ČR) - Kalender, Mayot (Chorv./Fr.) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články